20. travnja 2021

U nedjelju u Tirolu još jedna pobjeda za iskusnog Švicarca u seniorskoj konkurenciji, a za Nizozemku prva pobjeda u sezoni. Fran Bošnjak je opet nastupio u izuzetno jakoj međunarodnoj juniorskoj konkurenciji, ovaj put odličan dvanaesti…

Još jedan vikend, još jedna vrhunska MTB predstava u Tirolu. Ovaj puta sjeverno, s austrijske strane, na utrci najviše (HC) kategorije Ötztaler Mountainbike Festival + UCI Junior Series XCO održanoj u nedjelju kod mjesta Haiming. I opet – Svjetski kup u malom…

Elite muški i žene

Nastupila su naime vodeća imena svjetske bodovne ljestvice u konkurenciji olimpijskog krosa. U muškoj je konkurenciji Švicarac Mathias Flueckiger (Thoemus RN Swiss Bike Team) opet zamalo bio brži od sunarodnjaka, olimpijskog i svjetskog prvaka Nina Schurtera (Scott-SRAM MTB Racing Team), dok se Čeh Ondrej Cink (Kross Orlen) ponovno popeo na postolje, ovaj put na treću stepenicu.

U ženskoj je konkurenciji svoju prvu pobjedu u sezoni ostvarila Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), a nakon dugog vremena na postolje se popela njena sunarodnjakinja i imenjakinja Anne Tauber (CST Post.nl Bafang MTB Racing Team), dok je treće mjesto zauzela domaća Laura Stigger (Specialized Racing).

Juniori

U muškoj juniorskoj konkurenciji opet vrlo dobri rezultati naših reprezentativaca. Na ovoj utrci Svjetske juniorske serije nastupila su tri hrvatska juniora i sva su trojica završili utrku: Reprezentativci Fran Bošnjak (12. mjesto) i Ivan Okmažić (32.) i Ivan Peruško koji je zauzeo 63. mjesto u konkurenciji od osamdeset natjecatelja.

Utrka u Haimingu je bila posebno iskustvo. Staza je bila psihički i fizički teška zbog specifične podloge s puno korijenja i nimalo odmora tijkom kruga. Dodatno je sve to otežavala i jaka konkurencija. Prije starta odlično sam se osjećao i znao sam da mogu napraviti puno. Iz kruga u krug sam napredovao i na kraju sam zadovoljan ostvarenim rezultatom.

Fran Bošnjak. Hrvatska XC reprezentacija

Izvještaj izbornika Pavla Roseta

Hrvatska XCO reprezentacija nastavila je s međunarodnim natjecanjima nastupivši u Haimingu (Austrija) na vrlo jakoj utrci HC kategorije i juniorske UCI serije. U sastav su pozvana tri trenutno najbolja juniora: Fran Bošnjak, Ivan Okmažić i Ivan Peruško. Zbog nešto lošijeg rezultata u Nallesu od očekivanog, prijava za Karmen Škiljić je povučena, kao i za Anthonyja Bilića koji nije odgovorio na službeni poziv.

Nakon pregleda staze u petak, zajednički je zaključak bio da je u potpunosti prirodna i tehnički zahtjevna zbog bezbroj korijenja uzbrdo i nizbrdo, kao i kratkih strmih uspona i spustova sa uskim serpentinama. Izuzetno suha i prašnjava podloga sve je učinila nešto težim, slično kao i prošlog vikenda u Nallesu, ali ovoga puta je barem bilo dovoljno mjesta za pretjecanje.

Zbog ograničenog dozvoljenog broja natjecatelja, na startu je bilo ‘tek’ 80 juniora, ali zato su to bila sve zvučna europska imena iz svjetskog juniorskog vrha.

Vozila su se četiri kruga od 4,3 km, plus uvodni (nešto skraćeni veliki krug).

Fran je konstantnu visoku formu potvrdio izvrsnim 12. mjestom, zaostavši 3:56 (5,5 %) za pobjednikom Nizozemcem van Dijkom (1:10:50). Mala pogreška na startu bila je dovoljna da iz prvog reda, kojeg je zaslužio osvojenim bodovima, uvodni krug završi na 21. mjestu. No nakon toga je konstantnim vremenima iz kruga u krug samo popravljao pozicije, pa je u predzadnjem već bio 11. Sve je krugove vozio unutar 9 sekundi.

Odličan nastup, u svojoj prvoj juniorskoj sezoni, imao je i Ivan Okmažić, osvojivši 32. mjesto sa zaostatkom 7:49 (10,5 %). Uvodni krug i prva dva držao je oko 38. mjesta, a onda je posljednja dva krenuo u napad i ubrzao za oko 15 sekundi po krugu. Predzadnji se popravio za tri mjesta, i posljednji još za tri, a od toga je dobio jedno mjesto ciljnim sprintom.

Nešto slabiji od očekivanog bio je Ivan Peruško, te je završio na 63. mjestu. Zbog pravila ’80 %’, kojim se računa najveći dozvoljeni zaostatak na osnovi vremena kruga vodećeg, isključen je pred ulazak u posljednji krug. Uvodni i prvi krug bio je još i dobar, no malo popuštanje u drugom bilo je dovoljno da gubitak vremena više nije mogao nadoknaditi. Prosječni zaostatak po krugu bio je oko 20 %.

Maxxis i najava za nastup na Svjetskom kupu u Češkoj

Oba Ivana vozili su utrku na Maxxis gumama. Okmažićev odabir je model Ikon širine 2.2, a Peruškov model Rekon Race 2.35. Nakon utrke bili su i više nego zadovoljni performansama guma.

Sljedeći je nastup reprezentacije na utrci junior UCI serije u Češkoj (Nove Mesto na Morave), 14. svibnja, gdje se održava i Svjetski kup.

Izbor u reprezentaciju vršit će se na osnovi ovogodišnjih rezultata, te svim kandidatima ponovno naglašavam potrebu odlaska na utrke, kako bi pokazali trenutnu formu.

Pavao Roset, izbornik Hrvatske XC reprezentacije

Rezultati: dataride.uci.org

Pročitaj i
Marlene Südtirol Sunshine Race Report: Flueckiger i Lecomte najbrži
29. Kamptal Trophy report: Pobjede za Cinka i Mitterwallner, Fran sjajan drugi u juniorima
Maxxis oprèma našu reprezentaciju u brdskom biciklizmu
NP CX Report: Zlato za Potočkog i Bošnjak
Plan i program HR XC reprezentacije za 2021.
Anthony Bilić i Ivan Peruško u 2021. voze za talijansku UCI MTB ekipu
Andora Race Cup Report: Forster i Neff potvrdili švicarsku dominaciju
Banyoles XC Report: Sezonu pobjedama otvorili Koretzky i Richards

Foto: HBS / organizator / Facebook (naslovna fotografija: Schurter i Flueckiger na čelu utrke)

Prati nas