Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
12. ožujka 2021

Treću godinu zaredom Maxxis i On-off opremaju naše biciklističke reprezentativke i reprezentativce…

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača guma za bicikle, tajvanski Maxxis, već je treću godinu zaredom službeni dobavljač naših biciklističkih reprezentacija, kako MTB, tako i cestovnih predstavnika. Prvenstveno to je zasluga zastupnika Maxxisa u Hrvatskoj, tvrtke On-off.  Važno je pritom spomenuti kako sponzorstvo nije obvezno već ga reprezentativke i reprezentativci dobrovoljno prihvaćaju. Oni koji eventualno imaju dogovor s drugim dobavljačima guma nisu obvezni voziti na Maxxisu.

Kako lani, kada je sponzorstvo Maxxisa doseglo vrijednost od oko 50 tisuća kuna, tako i ove godine Maxxisove gume koristi pretežna većina svih naših MTB reprezentativki i reprezentativaca.

U našoj XCO reprezentaciji mahom su prihvatili Maxxisove gume, pa su tako na njima trenirali i nastupali Karmen Škiljić, Jana Filipović, Matija Meštrić, Anthony Bilić, Ivan Peruško i Ivan Okmažić. Naši predstavnici u krosu koriste modele Ikon i Rekon Race, i to u širinama od 2,20 do 2,35 inča.

I u DH reprezentaciji većina naših predstavnika koristi Maxxis gume. Uz standardni Maxxis Minion DHR za suhe uvjete, naši spustaši koriste Shorty za mokre i blatne uvjete, Assegai za mješovite uvjete, te novi model Dissector koji je još u fazi testiranja.

Maxxis: Dobro poznato ime u svijetu biciklizma

Maxxis je jedan od vodećih proizvođača visokokvalitetnih biciklističkih guma kao i onih za potrebe motornih vozila. U gumarskoj industriji, riječ je o relativno mladom poduzeću (osnovanom 1967. na Tajvanu), no bez obzira na to uspješno se probio na sam vrh kada govorimo o kvaliteti.

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća Maxxis se proširio na tri kontinenta (Azija, Europa i Sjeverna Amerika) s distribucijom u više od 180 država. Svakodnevno se stvaraju nove tehnologije kojima se nastoji unaprijediti široka paleta proizvoda, a više od 45 godina iskustva ide u prilog nenadmašnoj kvaliteti.

U proizvodnji Maxxis guma koriste se provjerene i testirane tehnologije za dodatnu trakciju i prilagodljivost terenu te se svakodnevno radi na inovacijama i poboljšanjima, zbog čega su postale ultimativni izbor za svakog biciklista; i entuzijasta i profesionalaca. Profesionalni biciklistički timovi koriste i testiraju pojedine modele guma po nekoliko sezona prije nego se te gume nađu u slobodnoj prodaji.

Maxxis: Specijalizirani modeli za brdski biciklizam

Guma Maxxis Ikon namijenjena je za XC i maraton. Ove tubeless gume dolaze u ukupno 27 varijacija.

Modeli Rekon Race i Aspen su poluglatke XC gume su zbog odličnog gripa namijenjene za vožnju po suhim uvjetima. Pritom, model Rekon Race se nastavlja na model Ardent Race. Brže su, lakše i dugotrajnije. Aspen je pak model većeg volumena radi što laganijeg prelaska preko kamenja i korijenja. Uz minimalan otpor pri kotrljanju, idealna je za natjecanja.

Kada pak govorimo o enduru, Dugo očekivani model Assegai nedavno je stigao i na domaće tržište. Dolazi u više dimenzija, smjesa i ostalih ugrađenih tehnologija. Na naše je tržište je stigao i model za suhe i brze uvjete, Dissector.

Hrvaška reprezentanca v spustu

Spustaški model Minion ove obilježava slave 20 godina proizvodnje te je dostupan ostupne u novim dimenzijama i smjesama (11 novih varijacija s različitim konfiguracijama smjesa od kojih svaka ima nebrojene prednosti, ovisno o vrsti biciklizma). Ovaj model inače proizvode se u čak 115 različitih varijanti!

Maxxis: Gume za gravel

  • Maxxis Rambler: Dostupne su u više varijacija te dolaze s EXO tehnologijom zaštite.
  • Maxxis Ravager TR EXO 120 TPI: Osigurava veću udobnost i pojačanu trakciju. Radi lakšeg kotrljanja i postizanja veće brzine na cestovnim terenima središnje ripne su gusto raspoređene, dok su one bočne na većim udaljenostima s ciljem osiguravanja što boljeg prianjanja i kontrole u zavojima na najzahtjevnijim terenima.
  • Maxxis Velocita TR 120 TPI: Namijenjena je za natjecanja. Riječ je o iznimno brzoj, izdržljivoj gumi mekanije smjese na rubovima za što bolju trakciju.

Pojedini modeli imaju dodatnu tehnologiju zaštite Maxxis EXO. U proizvodnji ovih guma Maxxis koristi 60 odnosno 120 tpi-a (broj niti po kvadratnom inču u tkanju). 60 tpi-a označava da je riječi o težim i tvrđim gumama otpornijim na posjekotine jer koriste deblje niti, dok 120 tpi-a ukazuje na to da su gume puno lakše i da bolje prianjanju uz podlogu. Samim time gume su mekše i udobnije su za vožnju. Gume s 120tpi uglavnom su natjecateljske klase.

Maxxis: Prodajna mjesta

Gume Maxxis možeš potražiti u biciklističkim trgovinama kao što su Giant Store Zagreb, Marko Projekt, Top Sport, Beciklin te Extreme Shopu.

Pročitaj i
Upravljač i gume: Najočitiji dijelovi svakog gravel bajka
Video: Pripreme DH reprezentacije, Split
Plan i program HR XC reprezentacije za 2021.
Testirali smo: Maxxis Rambler 700×40 TR EXO 120F
Drobiona: Maxxis Rekon / Rekon Race

Foto: Maxxis, On-off, HBS

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas