28. veljače 2021

Upravljač, zajedno s pedalama i sjedalom, mjesto je kontakta našeg tijela s biciklom. To mu daje prilično veliku važnost…

Danas na tržištu postoje dvije vrste upravljača za gravel bicikle: klasični cestovni, obični trkaći ili pak takozvani „flared“, prošireni upravljači (Salsa, Ritchey Venturmax, Kona Sutra, itd.).

Iako  gravel bicikl potječe od cestovnog bicikla, to ipak nije cestovni bicikl. Iz tog razloga bi upravljač trebao biti tome primjeren. Tržište nudi dobru seriju upravljača s više ili manje izraženih kutova otvaranja, širenja (flared).

Upravljač za laktarenje

Izbor proširenog „flared“ upravljača trebamo procijeniti s dva gledišta: Objektivno, „laktaški“ volan nudi veću kontrolu nad biciklom na donjem prihvatu, vrlo korisno pri brzoj terenskoj vožnji, na lošem terenu  i općenito nizbrdo. Subjektivna je pak udobnost, ali i osjećaj sigurnosti koji daje široki hvat sa isturenim laktovima.

Nije svima ugodno koristiti “flared” upravljač. Jedni to čak i ne podnose, a drugi pak nikad ne bi bez njega. U većini slučajeva najbolje je sam isprobati. Upravljač ne košta bogatstvo, a postupne korake možeš pratiti bez prevelikog trošenja novca. U pravilu se veliki broj kupaca, nakon što isprobaju gravel upravljač, više ne vraća na staro.

Gume za kompromis

Gume su dodirna točka bicikla sa podlogom. Same su sposobne transformirati bicikl iz neupravljivog u savršen, ali i obrnuto. Stoga su vrlo važan element prilikom odabira. U ovom slučaju nećemo ocjenjivati ​​pojedinačne proizvode, već se usredotočiti se na njih s općeg gledišta. Gume za cestovne bicikle dolaze u klasičnih 28 cola (700 c). Širina od (pre)uskih 18 do standardnih 25mm ili do najviše 33 za ciklokros bicikle.

I u gravel segmentu postoje uske i široke gume, glatke i one s ripnama. Recimo da se mjere razlikuju u širini od 30 do 42 milimetara za 700 c (28“) kotače i od 35 do 47 milimetara za kotače 650b (27,5“). Dolaze potpuno glatke, jednostavno profilirane, glatke u sredini i profilirane sa strane, sa ripnama preko cijele površine, s više ili manje izraženim i udaljenim ripnama. Izbor je širok, a pogriješiti je lako.

Uglavnom, osnovne činjenice su: široka guma je teža i teže se kotrlja od uske, ali osigurava veću udobnost i više prianjanja. Guma sa ripnama manje je „kotrljiva“ od glatke, ali pruža više prianjanja na terenu.

Prianjanje pak u ovom slučaju znači otpor.

Pravo rješenje je uvijek u sredini. Uobičajeni pravi kompromis temelji se i procjenjuje za specifične potrebe svakoga od nas. U posljednje vrijeme zahtijevaju se sve više i “ekstremne” gume. Dimenzije 700 × 42 ili 650b x 47 s velikim i vrlo izraženim ripnama. Ne preporučamo ova rješenja. Naime to nije za gravel, već spada u (stari dobri) MTB.

Foto: Maxxis

Univerzalni bicikl

Gravel bicikl je višenamjenski bicikl. Mora se prilagoditi bilo kojem terenu. No „ekstremno“ rješenje koje se odnosi na gume može ukloniti neke od njegovih glavnih kvaliteta: Glatkoću kotrljanja, brzinu i okretnost upravljanja. 

Zahtjev za montažu ili upotrebu ekstremnih guma poput gore spomenutih dolazi iz dva čimbenika. Prvi je čimbenik pogreška. Ako potreba dolazi iz želje za vožnjom vrlo tehničkim rutama koje više odgovaraju brdskom biciklu, vrsta bicikla je jednostavno pogrešna. Ako pak, s druge strane, odaberete ekstremnu gumu da biste osposobili bicikl sa zadatkom da popuniš vlastite tehničke praznine u vožnji, tada bi izbor mogao čak i biti dobar. Ispravan izbor, nakon što stekneš dobru tehniku, je odabir vrste guma koje omogućuju tvom gravel biciklu najbolje izražavanje u svim uvjetima.

Foto: Siniša Štambuk, Giant Bicycles, Maxxis

Coast 2 Coast Gravel održati će se u Međimurju, 15. svibnja 2021. Više o tome ovdje: ride-gravel.me.

Prati nas