“Hervis”
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
5. svibnja 2020

Gravel guma odlično se snalazi na makadamskim i zemljanim putovima, a dobro služi i na asfaltu, za tranziciju do prvog gravela, ili pak za gradsku ili commuting vožnju

Maxxis  Rambler guma je namijenjena gravel biciklima, to jest vožnji po makadamu i zemljanim putovima, dakle po svemu što nije asfalt ili tehnički zahtjevan off-road. Trend gravel bicikala, poznatih i po nazivima makadamski ili avanturistički bicikli, sve je primjetniji, pa je dobro znati koje gume dobro funkcioniraju na šljunčanim ili zelenim podlogama.

 

Vanjska guma za gravel, pa i za ciklokros, neće izgledati nepoznato prosječnom brdskom biciklistu. Ripne su slične, ali manje i rjeđe, a širina same gume je znatno manja. No namjena je u mnogočemu slična: Vožnja izvan asfaltiranih cesta, po suhim i blatnim terenima, kako ravnijim tako i onim strmijima.

 

Maxxis Rambler 700×40 TR EXO 120F: Glavne značajke i dojam

Najvažnija karakteristika ovakve gume je njeno kotrljanje na šljunčanoj i zemljanoj podlozi te kako drži u zavojima pod relativno visokim brzinama od kakvih 30 km/h. Najkraće rečeno, ova guma radi upravo ono što se od nje očekuje. Guma na ravnim dijelovima ima vro nizak otpor kotrljanju, a u zavojima prianja uz podlogu te vozač(ica) uopće ne mora brinuti o proklizavanju. Širina od 40 milimetara ujedno znači bolje upijanje vibracija i udobniju vožnju.

 

Kako se ponaša na asfaltu? Ukratko rečeno, bolje od očekivanja. Iako guma u svom gaznom dijelu nije glatka, na asfaltu je vrlo tiha i lako se kotrlja. Razlog tomu su sitne i „gusto“ raspoređene ripne koje vrlo dobro rade i na glatkim površinama.

Performanse na asfaltu važne su za gravel bicikle jer, kako bi se došlo do makadama, mora se prvo svladati određen broj kilometara na asfaltu, što pogotovu vrijedi za gradske vikend ratnike. Maxxis Rambler osim za gravel i cestu može poslužiti za gradsku vožnju ili commuting, te tako nadopuniti cestovni, gradski ili gravel bicikl i pretvoriti ga u univerzalca.

 

Verzija koju smo testirali uključuje Maxxisovu tehnologiju dvostruke smjese koja produljuje vijek rada te EXO zaštitu od bušenja. K tome je i tubeless, što znači da može funkcionirati pod nižim tlakom, a to često može biti poželjno u off-road vožnji.

Cijena: 399,99 kn / kom.

 

Više informacija o gumi Maxxis Rambler potraži na: giant.hr

Foto: mtb.hr

Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas