6. veljače 2019

Maxxis Rekon i Rekon Race vrlo su zanimljiva kombinacija. Prva nudi nešto krupniji profil i oslonac je na tehnički zahtjevnijim terenima, a druga sa svojim sitnim i niskim profilom nudi brzo kotrljanje bez puno otpora. Je li ovo idealna kombinacija za XC i maratone?

Model: Maxxis Rekon (Race) 29×2,25 TR EXO… 

Američki proizvođač Maxxis nedavno je predstavio novu generaciju XC guma Rekon, koja se nadovezuje na poznate modele Aspen i Ikon. Bolje rečeno, nadopunjuje ih jer ima potpuno novi profil koji, barem na prvi pogled, djeluje kao nešto što bi te moglo „zalijepiti“ za stazu, ali bez puno kompromisa glede kotrljanja i težine.

Maxxis Rekon Race (lijevo) i Maxxis Rekon (desno)

Značajke

Guma Recon Race za svog proizvođača Maxxis važi kao semi-slick, dakle model s glatkim srednjim dijelom, no mi bismo rekli da je ovo možda „žešći“ semi-slick jer njegov profil u sredini i nije baš gladak. Njegov krupniji brat Rekon odlikuje se krupnijim profilom u sredini pa zdrav razum govori da je namijenjen nešto žešćim i tehnički zahtjevnijim XC / maraton stazama.

Usporedimo li ove dvije gume zaključiti ćemo kako je montaža Recona na prednji kotač, a Recon Race na stražnji njihova univerzalna karma. Na stražnjem kotaču Recon Race nudi dobar prijenos energije s lančanika, a na prednjem kotaču krupniji Recon jamči dobro držanje u zavojima i na strminama.

Sigurno ima slučajeva kada Recon Race na oba kotača predstavlja najbolji odabir, primjerice na kakvoj suhoj, prašnjavoj stazi bez puno kamenja i korijenja, ili pak na uglačanom makadamu. Rekon s druge strane djeluje kao guma stvorena za veliko kamenje i brutalno korijenje, pa će montaža na oba kotača biti dobar odabir za one koji preferiraju trail vožnju.

Obje gume dolaze i inačicama s posebnom zaštitom od bušenja EXO, ili bez nje. Razlika u cijeni nije velika, a u težini iznosi oko 60 grama kod modela Recon Race. S EXO zaštitom težina jedne gume iznosi oko 670 g, a bez nje oko 610 g.

Romantični međuodnos

Ne mogu reći da sam tijekom prošlih godina preferirao Maxxis ili bilo kojega drugog proizvođača guma. Često vozim one gume koje mi dođu na biciklu, a kako sam posljednjih mjeseci korisnik Giantovog modela Anthem 29 iz 2018., tako su mi s njime došle gume Ikon. No ubrzo sam umjesto njih montirao Rekon na oba kotača. Nakon toga u ruke mi je došao Anthem 29 za ovu godinu, koji originalno dolazi s gumama Recon Race. Zbog toga sam imao priliku dobro testirati i usporediti oba modela.

Rekon Race je zbog svog sitnijeg profila u načelu pogodan za stražnji kotač

Gdje smo se furali

Gume smo testirali doista na najrazličitijim terenima. Od kontinentalnog područja u blizini Zagreba, uključujući Medvednicu i savske gravel ceste, do nemilosrdnog krša u okolici Rapca i Labina. Ukratko, imamo na stotine kilometara iskustva na ovim gumama.

Utisci

Najkraći opis Maxissovog modela Rekon bio bi – možda i najuniverzalnija guma za XC, trail i maraton, koju možeš bez brige ostaviti na svom biciklu jer će „progutati“ gotovo sve terene koje baciš pred nju, pogotovu ako su suhi.

Posebno me dojmila ustrajnost gume u zavojima, posebno otvorenim, brzim zavojima. Često sam svoju sudbinu u potpunosti prepustio njenim rubnim ripnama – i nisam niti jednom požalio.

Rekon Race ima gotovo jednake rubne ripne (ali znatno sitnije) te je njeno ponašanje u zavojima praktički jednako gore opisanom. No njen srednji profil drugačije se ponaša na asfaltu i tvrdim terenima. Za razliku od Rekona koji u ovakvim situacijama daje određeni otpor, Rekon Race je gotovo nečujan i neprimjetan. Isto vrijedi i za tehničke uspone, dok se na tehničkim spustovima ipak bolje pouzdati u krupniji profil modela Rekon.

Potonju gumu preporučio bih i za oštro kamenje našega priobalnog krša. Gustoća pletiva od 120 TPI (Rekon Race ima 60 TPI) jamči prilično dobru zaštitu od probijanja, a bez prevelikog zakidanja zbog povećane težine.

Na jetrica

Ništa posebno.

Za koga

Prvenstveno za univerzalnog vozača koji je podjednako doma na ravnom makadamu i zahtjevnoj XC stazi. Doslovno te može dovesti do pobjede i u najopakijem olimpijskom krosu. Uostalom, pitaj Nina Schurtera. No tražiš li izazove u enduru, spustu, ciklokrosu ili gravelu, ova guma nije za tebe.

Cijena 349,99 kn (preporučena maloprodajna za model Rekon EXO)

Drobionu je omogućio Giant Hrvatska.

Više detalja o gumi Maxxis Rekon 29×2,25 TR EXO 3C Terra 120F potraži ovdje.

Prati nas