Pauline Ferrand Prevot, Evie Richards
2. ožujka 2021

Naš putujući reporter i dalje je u Kataloniji. Aleš Boben luta sjeveroistokom Španjolske i nastupio je na prvoj ovogodišnjoj HC kros utrci…

Prošlo je više od godinu dana od kako sam posljednji puta bio na utrci u kategoriji HC koja je u kategorizaciji tik ispod Svjetskog kupa. Gdje? U mjestu Banyolesu na sjeveroistoku Španjolske. U Kataloniji podno Pirineja i nedaleko od francuske granice, u blizini grada Girone. Tamo, ali istovremeno i u Turskoj i Italiji, započela je prošlog vikenda sezona MTB utrka na najvišoj razini.

Banyoles i Super Cup Massi

Bodovi za ljestvicu UCI koji su se dijelili u Kataloniji doduše se ovaj puta ne uračunavaju za start u Svjetskom kupu ili na Olimpijskim igrama, ali su svejedno privukli znatan broj vrhunskih brdskih biciklist(ic)a iz gotovo cijelog svijeta. Na startnoj listi nedostajali su samo najavljeni broj jedan na svijetu, Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing Team) i njegov novi ekipni kolega, Južnoafrikanac Alan Hatherly . Obojica su imali problema s putovanjem u Španjolsku. No na startu je bilo više od polovice onih koji nešto znače u europskom MTB sportu. Drugi veliki kontingent startao je prošlog vikenda nekoliko tisuća kilometara istočnije, nedaleko Alanye u Turskoj.

Start seniorske kategorije. Foto: Francesc Lladó / fotografia esportiva

Više od tisuću sudionika

Na izuzetno kompaktnoj i za gledatelje atraktivnoj trasi nastupio je velik broj natjecatelj(ic)a u raznim kategorijama. Krug bio nešto duži od šest kilometara. U dva dana naredalo ih se preko tisuću u raznim kategorijama! Samo u muškoj elitnoj kategoriji nastupilo je njih čak 270! Nakon startnog kruga rastegli su se pio stazi poput duge biserne ogrlice. Jedini problem bili su zavoji koji su onemogućavali pretjecanje.

No, oni na čelu nisu s time imali problema. Barem ne u početku. Međutim, pred kraj utrke naganjali su se sa zaostalim vozačima, što im je otežavalo napredovanje, unatoč primjeni pravila 80%. U slučaju kategorije žena, to su uglavnom bile juniorke koje još nisu bile zaobiđene za krug u svojoj kategoriji i stoga su priječile put „elitašicama“.

Evie Richards Ulazi u cilj. Foto: Organizator

Žene

U ženskoj kategoriji ispočetka se u vodstvu izmjenjivalo poprilično natjecateljica, no onda je Britanka Evie Richards (Trek Factory) iskoristila svoju sprintersku snagu i suvereno odvozila utrku do prvog mjesta. Njena ekipna kolegica, Švicarka Jolanda Neff u cilj je ušla kao druga, nakon što je iskoristila nedostatak koncentracije u jednom od zavoja u tom trenutku drugoplasirane Njemice Elisabeth Brandau (EBE Racing), koja je završila na trećem mjestu .

A prve utrke u sezoni nisu samo jednostavna natjecanja, već pozicioniranje nakon zimske stanke, nakon razdoblja treninga bez međusobnog odmjeravanja. Gdje se sada nalazim – se pitaju svi početkom proljeća i ponekad tijekom utrke dobiju iznenađujući odgovor.

Jolanda Neff radovala se uspješnom početku nove sezone: “Meni osobno je lijepo što se mogu ponovno utrkivati, i to već u veljači! I sada u tome mogu uživati!”

Nepobjedivi dvojac Koretzky i Litecher. Foto Billy Fotograf.

Muškarci

Francuz Victor Koretzky (KMC- Orbea) veliki je pobjednik muške seniorske utrke. Baš kao i u ženskoj kategoriji, izmjenjivali su se u vodstvu otprilike do polovice utrke. Koretzky je tada napao, a pratio ga je samo ekipni kolega, Švicarac Thomas Litscher. Španjolsku čast spasio je David Valero Serrano (BH Templo Cafés UCC), koji je test završio na trećem mjestu. Francuz Maxime Marotte (Santa Cruz FSA MTB Pro Team) završio je kao četvrti. Najveće iznenađenje bilo je peto mjesto mladog Rumunja Vlada Dascalua (pobjednika lanjske utrke u Samoboru), koji je na prvu utrku krenuo u dresu novog-starog poslodavca, talijanske ekipe Trek-Pirelli .

Cijela karavana sada seli u Italiju na utrku Internazionali u Andori blizu Savone u Liguriji (Andora, 7. ožujka). Tamo će im se pridružiti svjetski prvak Jordan Sarrou i Gerhard Kerschbaumer te Sina Frei i Laura Stieger (svi Specialized Factory). I ta će utrka biti na razini Svjetskog kupa!

Rezultati

Naslovna fotografija Francesc Lladó / fotografia esportiva

Pročitaj i
Scott Marathon Mediona Report: Uspješna prva utrka u Europskom MTB kalendaru

Prati nas