Bilić Peruško
3. veljače 2021

Talijanska ekipa Four Es International Project okuplja perspektivne vozačice i vozače iz Italije, Danske, Austrije, Mađarske i Hrvatske…

Nakon višegodišnje stanke, hrvatski vozači opet voze za UCI MTB ekipu. Mlađi senior Anthony Bilić i junior Ivan Peruško u 2021. će trenirati i nastupati za talijansku ekipu Four Es International Project, a moguće je i produženje ugovora. Nije ovo prvi puta da hrvatski predstavinci voze u UCI ekipama, već su to učinili Robi Šujević, Paolo Rigo, Mario Hohnjec, Nikola Klačinski, Vedran Kaldi, Frano Liović… No ovaj angažman sasvim sigurno donosi novu motivaciju mladim vozačima i reprezentativcima, Anthonyju i Ivanu.

Međunarodna škola brdskog biciklizma

 „Naš projekt namijenjen je za podršci mladim talentiranim dječacima i djevojčicama, usredotočenima na XCO“, kaže Alessandro Arabia, voditelj ekipe Four Es International Project. „Započeli smo prije nekoliko godina nakon iskustva s Europskog prvenstva za mlađe kategorije u Grazu. Naš je fokus je na kategoriji juniora, no kreirali smo međunarodnu grupu (Italija, Danska, Austrija, Mađarska i Hrvatska) radi suradnje i organizacije trening kampova kako bismo procijenili mlade vozačice i vozače zbog mogućeg sudjelovanja u UCI ekipi. Nakon dugotrajnih prîprema  sada smo u 2021. došli do ovog velikog koraka. Otvorenog smo uma i želimo stvoriti međunarodnu školu brdskog biciklizma“, dodaje.

Prvi kontakt s Alessandrom i ekipom ostvaren je još 2017. godine. „Još od tada smo u kontaktu i neprestano surađujemo kroz kampove koje zajednički organiziramo kod nas u Villi Mihaela u Fažani“, kaže Anthony. „No mada neslužbeno surađujemo već duže vrijeme, poziv u UCI Team došao je pomalo neočekivano“, dodaje.

Početkom prošle godine u Fažani su održali zajedničke pripreme, a u studenome su Anthony i Ivan dobili službeni poziv za pridruživanje ekipi.

Planovi za sezonu 2021.

„Osim zasebnih utrka koje sam odabrao za svoj program, u planu su dva trening kampa te nastupi na utrkama našeg nacionalnog Te Svjetskog kupa“, najavljuje Anthony.

„Planiramo sudjelovanje na pripremama koje će organizirati naša ekipa, a nadam se i pozivu na pripreme s nacionalnom reprezentacijom“, kaže Ivan. „Što se tiče natjecanja, plan za prvi dio sezone je sudjelovanje na utrkama našeg nacionalnog XCO kupa te sudjelovanje na većim utrkama kao što su Nalles (UCI HC), Albstadt i Nove Mesto (utrke Svjetskog kupa u Njemačkoj i Češkoj).

Motivacija za nastavak karijere

Što ovaj poziv iz međunarodne ekipe znači mladim vozačima poput Anthonyja i Ivana?

Motivacija je vrlo bitna za svakog sportaša, a biti dio jedne UCI ekipe samo po sebi daje dodatnu motivaciju, pa treniranja i dodatnog rada neće nedostajati. Svakako ću gledati skupiti što više kvalitetnog iskustva, te dati svoj maksimum i pokušati se izboriti za ostanak u ekipi i u sezoni 2022.

Anthony Bilić

Motivacije nikad ne manjka, ali ovo je korak u nešto vrlo ozbiljno. Činjenica da dugo godina nitko iz Hrvatske nije vozio za UCI MTB Team daje neku svojevrsnu težinu. Siguran sam da ovaj korak puno znači za moj razvoj kao vozača, a ako se pokažem u dobrom svjetlu nadolazeće sezone mogu se otvoriti i neki drugi, veći ciljevi.

Ivan Peruško

Što su UCI MTB ekipe?

UCI MTB ekipe priznaje Svjetska federacija te, zbog plaćene takse, ne moraju plaćati startnine i izložbeni prostor na međunarodnim utrkama. Nije automatski riječ o profesionalnim ekipama, no već to što su platili taksu jamči da je riječ o ozbiljnim ekipama s planovima i budžetima. Naravno, na popisu ekipa su i one profesionalne, koje nastupaju na svim utrkama Svjetskog kupa.

Popis UCI MTB ekipa pogledaj ovdje.

Four Es International Project na Facebooku: facebook.com

Naslovna fotografija: Anthony Bilić i Ivan Peruško (privatna arhiva)

Prati nas