12. travnja 2021

Fran Bošnjak bio je vrlo dobar 16. u ultra jakoj i brojnoj međunarodnoj konkurenciji od čak 152 juniora iz cijele Europe, a i šire. Solidno su nastupili i utrke završili i naši ostali predstavnici…

U subotu je u južnom Tirolu održano ovogodišnje izdanje tradicionalno jake međunarodne utrke Marlene Südtirol Sunshine Race, a na startu se doista okupila krema svjetskog brdskog biciklizma. Nastupila je i hrvatska XC reprezentacija u sastavu: Fran Bošnjak i Ivan Okmažić (juniori) te Karmen Škiljić (seniorka). Za ekipu FOUR ES International Project u Nalsu je nastupio senior Anthony Bilić.

Elite muški

U muškoj seniorskoj konkurenciji, tek nekoliko dana nakon prethodne runde na otoku Elba, u južnom Tirolu su se našli glavni protagonisti Brazlac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) i Švicarac Nino Schurter (Scott-SRAM). U Nals je doputovao aktualni svjetski XC prvak Francuz Jordan Sarrou, a s njim je nastupio i ekipni kolega, domaći uzdanik Gerhard Kerschbaumer (Specialized Factory Racing). Startao je i vodeći u ukupnom poretku serije Internazionali d’Italia Series, Francuz Maxime Marotte (Santa Cruz-FSA).

Zahtjevna staza iznad Nalsa

Na fizički teškoj i tehnički zahtjevnoj, klasičnoj stazi u vinogradima iznad Nalsa vodećima su se pridružili i Švicarac  Mathias Flūckiger (Thomus RN), Francuz Titouan Carod i Švicarac Filippo Colombo (Absolut Absalon) te Čeh Ondrej Cink (Kross Orlen).

Flūckiger je na kraju bio snažniji i spretniji od ostalih na posljednjem usponu te je tako osigurao svoju drugu pobjedu na stazi u Nalsu, nakon 2018. godine.

Elite muški: Top 3

 1. Mathias Flūckiger
 2. Nino Schurter
 3. Maxime Marotte

Anthony Bilić je zauzeo 136. poziciju od ukupno 190 vozača u konkurenciji.

Elite žene

Aktualna svjetska prvakinja u kategoriji U23, Francuskinja Loana Lecomte (Massi) uoči utrke važila je za glavnu favoritkinju, a očekivanja je opravdala pobjedom u Nalsu. Kao i u muškoj seniorskoj konkurenciji, u konkurenciji seniorki startala je krema svjetskog brdskog biciklizma: aktualna svjetska seniorska prvakinja Francuskinja Pauline Ferrand-Prevot (Absolute Absalon), Švicarka Sina Frei (Specialized Factory Racing), Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing), Austrijanka Mona Mitterwallner (Trek-Vaude) i Amerikanka Kate Courtney (Scott-SRAM).

Već u trećem krugu (od ukupno pet) Lecomte je ostvarila prednost veću od jedne minute ispred Ferrand-Prevot i Frei pa je u tom trenutku više nitko nije mogao uloviti.

Elite žene: Top 3

 1. Loana Lecomte
 2. Pauline Ferrand-Prevot
 3. Mona Mitterwallner

Karmen Škiljić je bila 77. od ukupno 88 vozačica.

Juniori

U konkurenciji juniora pobijedio je talentirani Francuz Adrien Boichis (Team Passion VTT Venelles), i to mu je već druga ovogodišnja pobjeda u seriji, nakon Andore. U posljednjem se krugu uspio odvojiti od dvojice Nizozemaca, pa je u cilj ušao s prednošću od 11 sekundi. Ukupno vodeći u seriji je Talijan Filippo Agostinacchio (Scott Libarna) koji je u subotu bio peti. Fran Bošnjak je bio 16, a Ivan Okmažić 44. od ukupno 152 vozača.

Fran Bošnjak (foto: BBK Šišmiš Samobor)

Juniori: Top 3

 1. Adrien Boichis
 2. Chris Van Dijk
 3. Tom Scheklekens

“Staza je bila teška sa strmim usponom i tehničkim spustom, većinom singletrack. Startao sam iz drugog reda zbog osvojenih prošlogodišnjih bodova. Nisam najbolje iskoristio tu priliku te me nekolicina vozača prestigla već na startu, ali kako su krugovi odmicali moja pozicija bila je sve bolja. Zadovoljan sam rezultatom i veselim se ostatku sezone.”

Fran Bošnjak (BBK Šišmiš)

Juniorke: Top 3

 1. Sara Cortinovis
 2. Andrea Kravanja
 3. Sina van Thiel

Video Report: Marlene Südtirol Sunshine Race 2021

Rezultati: Seniori, seniorke, juniori i juniorke

dataride.uci.org

Foto: Michele Mondini, Alice Russolo Photography (naslovna fotografija: Flueckiger- u prvom planu – na jednom od teških uspona vinogradom, za njim idu Simon Andreassen i H. Avancini)

Pročitaj i
29. Kamptal Trophy report: Pobjede za Cinka i Mitterwallner, Fran sjajan drugi u juniorima
Maxxis oprèma našu reprezentaciju u brdskom biciklizmu
NP CX Report: Zlato za Potočkog i Bošnjak
Plan i program HR XC reprezentacije za 2021.
Anthony Bilić i Ivan Peruško u 2021. voze za talijansku UCI MTB ekipu
Andora Race Cup Report: Forster i Neff potvrdili švicarsku dominaciju
Banyoles XC Report: Sezonu pobjedama otvorili Koretzky i Richards

Prati nas