19. ožujka 2024

Poluotok Čikat ugostio je prvu veliku utrku u regiji u novoj sezoni…

Sasvim je nevjerojatno da je slovenski nacionalni prvak u olimpijskoj disciplini Rok Naglič (Calcit Bike Team) do nedjelje nije pobijedio u utrci prve UCI kategorije, skraćeno C1, . Druga i treća mjesta vjerojatno se ne broje – a stati na postolje utrke u ovoj kategoriji nije lako.

Sreća mu se osmjehnula u nedjelju na drugom izdanju utrke XCO Lošinj, prvi put u prvoj kategoriji. sasvim sigurno je lanjsko izvješće glavnog suca bilo povoljno i pozitivno.

Organizatori iz MTB kluba Trbovlje, puno poznatijeg po organizaciji spustova malo južnije iznad Velog Lošinja, s pedigreom Svjetskog i Europskog kupa, dizajniorali su XC klasičnu stazu na oštrom kmenju i borovim iglicama poluotoka Čikat na rubu Malog Lošinja, u suradnji s AK Lošinj. Prošlog listopada prvo je izdanje ove utrke bilo uvedeno u knjige kao utrka druge UCI kategrije.

Dugi ciljni „sprint“ uzbrdo 

Isprva je u seniorskoj utrci od sedam krugova vodio trojac, no u posljednjem dijelu na čelu su ostali samo Naglič i Čeh Tomaš Ševcu, poznat iz prošlogodišnje utrke. Lani je Talijan Emanuele Huez u sprintu prestigao Nagliča za pobjedu, dok je Ševcu bio treći nekoliko sekundi iza njih. Ovaj put Naglič nije čekao do završnog sprinta, u svakom je krugu išao do daske na barem četiri uspona, a u pretposljednjem krugu Čeh je izgubio kontakt. Da sve bude napetije – barem za Roka, jer nitko drugi to nije znao – bušio je stražnju gumu u posljednjem krugu i stigao do cilja s nešto manje zraka.

rok naglic
Rok Naglič

Treći je bio Belgijac Lukas Malaszewski, četvrti Fran Bošnjak (BBK Šišmiš,  peti Roko Fržop (BBK Orlov krug). 

Fran Bošnjak

Wojtyla najbolja u seniorkama

Vita Movrin (Trinx Factory Team) je povela nakon starta, ali je ubrzo stala u okrjepno-tehničkoj zoni zbog izvijenog mjenjačA. Poljakinja Gabriela Wojtyla (Superior Zator) prešla je u vodstvo i nije ga ispuštala do cilja nakon šest krugova, odnosno gotovo sat i pol duge utrke. Vita, koja je prvi put nastupila na Lošinju – bila je prijavljena prošle godine, ali se razboljela i propustila utrku – lovila ju je cijelo vrijeme s istom razlikom od dobre minute. Na kraju je zauzela drugo mjesto (+1:11), treća je bila Škotlanđanka Isla Short (Ghost Factory Racing) s više od 6 minuta zaostatka za pobjednicom. Larisa Bošnjak (BBK Šišmiš Samobor) zauzela je 7. mjesto, a Ana Rumiha (Adrenalina MTB Team) bila je osma. .

Jaka juniorska utrka

U jakoj juniorskoj utrci najbolji je bio Austrijanac Anatol Friedl (LRV Steiermark). David Sandić (BK Albiona 1921) bio je osmi, a Lovro Petrlić (BK CRO MTB Team) zauzeo je deveto mjesto. 

Rezultati

Žuta “kiša

Vrijeme je ove godine poslužilo organizatore i sudionike, umjesto poneke kišne kapi obasula ih je žuta pelud koja je nekima možda otežavala disanje tijekom utrke. Odaziv možda nije bio tako velik i kvalitetan kakav bi priželjkivali prelaskom u C1 kategoriju (i na početku olimpijske sezone, kada se još skupljaju bodovi), ali nisu bili najveće sreće izborom datuma, jer je u široj regiji održano još nekoliko jakih utrka.

MTB Trbovlje, AK Lošinj i lokalni partneri već razmišljaju o sljedećem krosu na Lošinju, koji će se najvjerojatnije ponovno održati početkom sezone. Još ih krajem travnja čeka prva utrka ovogodišnjeg Europskog kupa u MTB spustu.

Fotografije Ivan Brčić

Pročitaj i
XCO Lošinj Report: Huez i Marchet pobje

Prati nas