xc lošinj
17. listopada 2023

Domaći atletičari i slovenski spustaši učinili su još jednom “nemoguće” te su pripremili još jedno MTB odredište na prekrasnom Lošinju…

Prije deset godina AK Lošinj i MTB Trbovlje organizirali su prvi MTB spust na Lošinju da bi potom 2018. doveli najbolje na svijetu na “egzotičnu” DH stazu. Naravno, početkom godine bili su domaćini prve utrke spusta Europskog kupa iXS. Zatim Trbovljani su u lipnju na domaćem terenu održali slovensko Nacionalno prvenstvo u enduru. I eto opet ujesen su se vratili na svoj „otok vitalnosti“* i uz potporu domaćeg turizma po prvi put održali međunarodni kros.

*Otok vitalnosti je turistički slogan Lošinja, a iz njega je nastao slogan  Island of Brutality tijekom spusta na zahtjevnoj kamenoj stazi ispod Sv. Ivana.

Naravno, kros staza nije išla na lošinjske “planine” odakle kreće spust. Postavili su je na području zaljeva Čikat, na terenima istoimenog kampa, najvećeg na otocima Lošinju i Cresu, te obližnjih planinarskim stazama. Kombinacija kamenja, većih i oštrijih komada, ali nađe se i nešto zemlje i borovih iglica. Sasvim dovoljno uspona (dobro, kako za koga) i puno zavoja. I dio uz obalu. Mogućnost smještaja i ostale infrastrukture na dohvat ruke da i ne spominjemo.

Galerija: Nova staza na Čikatu

Kako se odvijao prvi XCO Lošinj

Seniori su vozili šest krugova. Poslije starta mala skupina je držala vodstvo, no polako se raspadala, velikim dijelom zahvaljujući defektima. Hrvatski prvak Fran Bošnjak sa startnim brojem 13 na upravljaču, primjerice, probušio je gume čak tri puta. Na kraju je pobjedu izborio 22-godišnji talijanski prvak u eliminatoru Emanuele Huez (CS Carabinieri), a prvak Slovenije u olimpijskom krosu Rok Naglič (Calcit Bike Team) izgubio je utrku u sprintu u posljednjih 10 metara. Čeh Tomaš Ševcu ušao je u cilj kao treći.

I u kategoriji seniorki pobjeda je otišla i u Italiju. Najbolja je nakon pet krugova bila Giorgia Marchet, a na drugo mjesto plasirala se Poljakinja Gabrijela Wojtyla (Superior Zator). Treće mjesto zauzela je još jedna Talijanka Lucrezia Braida (Four Es International Project), koja je nakon defekta pretekla Larisu Bošnjak (BBK Šišmiš) i Marušu Naglič (Slo, Calcit Bike Team).

U kategoriji juniora pobjedu je već u džepu imao Balaž Kavčič (KK Završnica), ali ga je u zadnjem krugu kvar usporio te ga je prestigao prvak Hrvatske David Sandić (BK Albona 1921).

Rezultati 

U 2024. Sebastjan Zmrljak, Lovro Hesky i ekipa planiraju datum: 13. listopada, i to, nadamo se, u klasi C1.

Foto: TZ Mali Lošinj

Pročitaj i
iXS EDC Lošinj: DH Lošinj proslavio prvo desetljeće
4Islands 2023 Report: Lošinj za desert

Prati nas