andreas kolb, lošinj
18. travnja 2023

Tradicionalna utrka u spustu s ciljem u Velom Lošinju, u suorganizaciji domaćeg AK Lošinj i slovenskog MTB kluba Trbovlje. Proteklog vikenda startalo je dvjestotinjak natjecatelj(ic)a iz 28 zemalja…

Nedjelja 14. travnja 2013. godine. Dan na koji je staza duljine 1,3 km od vrha Sv. Ivan na južnom dijelu otoka, prepuna oštrog kamenja, prvi puta izložena biciklima za MTB spust. Tog su dana pobjede slavili Austrijanac Manuel Gruber i (nažalost pokojna) Slovenka Zarja Černilogar. Njoj u spomen je atraktivna dionica staze dobila je njeno ime.

Najbolji hrvatski predstavnici bili su Dubravka Družeta i Marko Šišović.

Tijekom godina ova se utrka računala za UCI bodove i bodove za Unior Downhill Cup, a Lošinj je 2018. bio i domaćin nezaboravne utrke za Svjetski kup.

Ovogodišnje izdanje nije bilo jedanaesto, kako bi se na brzinu moglo izračunati, već osmo. Godine 2015. drugi je organizator bio otkazao utrku, a u godinama 2020. i 2021. otkazala ju je pandemija.

Video: DH Lošinj 2023

Može li ispod dvije minute?

Može… Ali to se dogodilo samo jednom! U subotnjim kvalifikacijama Austrijanac Andreas Kolb (na naslovnoj fotografiji), broj 3 UCI ljestvice, na koju se popeo prošlogodišnjom pobjedom na Europskom prvenstvu i čak pet plasmana na postolje u prošlogodišnjem Svjetskom kupu, ostvario je vrijeme 1:58.65. No provjerili smo i prethodna pobjednička vremena, pa smo ustanovili da je 2019. kada je cilj bio na istom mjestu, staza je bila gotovo ista, osim što je bila potpuno suha, pobijedio Slovenac Jure Žabjek s vremenom 1:52.42.

U nedjelju nije išlo ispod dvije minute zahvaljujući kiši koja je padala preko noći. Staza je u nedjelju ujutro još bila dobro „oprana“ tijekom treninga, a potom je postala skliska. Začudo, cijela finalna utrka prošla je bez crvene zastavice (prekid utrke), što se inače najčešće događa zbog ozbiljnog pada nakon kojega natjecatelj(ica) ne može sam(a) izaći sa staze.

Uvjeti su se tijekom utrke mijenjali, pred kraj sigurno nije bilo lakše, tako su izjavljivali sami natjecatelji. Kolb, posljednji na stazi, nije se mogao načuditi tome što je u cilju bio tek sedmi. Slično i Britanac Jack Piercy, treći iz kvalifikacija, koji je završio na osmom mjestu.

Na startu je u tom trenutku je ostao samo Luka Berginc, drugi iz kvalifikacija, a bivši slovački prvak Adam Rojček slavio je prvu pobjedu nakon cijele prošlosezonske odsutnosti zbog ozljede ramena. U kvalifikacijama je bio dvanaesti pa je u superfinale na stazi prošao deset minuta ispred Kolba. Jesu li tada bili bolji uvjeti? Nikada nećemo saznati sa sigurnošću, ali Rojček je bez obzira na sve odradio sjajan nastup.

Pobjeda Adama Rojčeka u šest slika iz “vrućeg stolca “

Izjave

Slijedeća utrka – Maribor?

Tako je isprva i trebalo biti, no nakon otkazivanja prvotnog datuma (5.-7. svibnja) drugo će kolo najvjerojatnije ugostiti Semmering u Austriji između 14. i 16. srpnja. Na Pohorju će se na ljeto graditi srednja stanica žičare, pa neće još dugo biti u funkciji. Ima li još šanse za Europsko prvenstvo 2023. u Mariboru?

Ovaj tjedan na Lošinju završava etapna utrka 4Islands, a u listopadu će se prvi put održati međunarodna cross-country utrka. Iduće godine, nadamo se, opet spust. To je mjesto doista posebno. mtb-losinj.com

Još nekoliko fotografija

Fotografije Sebastian Gruber/ Racement

Reportaža s rezultatima
iXS EDC Lošinj Report: Medić opet pobijedio!

Prati nas