9. veljače 2023

Sjedalo i pedale bavarskog proizvođača testirali smo pri vožnji na fully i hard-tail električnim biciklima…

Točke kontakta među najvažnijim su elementima svake vožnje biciklom. Pedale, sjedalo i upravljač tri su pozicije na kojima ostvarujemo izravan kontakt s našim biciklom te nisu važne samo za prijenos snage i upravljanje već i  za ukupno iskustvo vožnje. One omogućavaju učinkovito upravljanje biciklom, osjećaj sigurnosti i udobnosti te da učinkovit prijenos snage i kontrole.

Sjedalo SQLAB 6OX Infinergy ERGOWAVE active

Ovaj puta smo testirali dvije točke: Sjedalo i pedale. Kako bavarska tvrtka SQLab u dizajnu svojih proizvoda polazi od ergonomije, sa zanimanjem smo testirali njihovo sjedalo 6OX i pedale 5OX.

Puni naziv sjedala namijenjenog prvenstveno trail vožnji na električnom ili fully biciklu bez motora, ali i generalnoj MTB primjeni glasi SQLab 6OX Infinergy ERGOWAVE active. Sjedalo smo testirali na biciklu s punom suspenzijom (Specialized Levo Alloy) te na hardtail modelu (Decathlon Rockrider E-ST 500). Oba bicikla su električni, dakle imaju dodatni pogon, što bitno mijenja doživljaj vožnje na bilo kojem sjedalu.

Naime kod električnog bicikla noge odgurujemo relativno manjom snagom, željeli to ili ne, tako da se kroz vožnju koja može trajati sat vremena ali i više sati, osjeća veći pritisak na stražnjici i međunožju. Drugim riječima, ne oslanjamo se u tolikom mjeri na noge već se više oslanjamo na sjednu kost. U tom slučaju kvaliteta i udobnost sjedala još više dolaze do izražaja.

U ergonomskom smislu, sjedalo SQLab 6OX izvedeno je na gornjoj strani s tri „stepenice“ koje se povisuju prema stražnjoj strani sjedala. Takva neravna površina smanjuje pritisak na kritične točke te olakšava vožnju uzbrdo. Na kritičnim mjestima postavljen je materijal BASF Infinergy koji povećava udobnost jer smanjuje vibracije, upija udarce te se brzo vraća u prvotni oblik (poput memorijske pjene).

Značajka po kojima su sjedala tvrtke SQLAB specifična jest i elastomer smješten sa stražnje strane šinâ ispod sjedala. U paketu s novim sjedalom dobili smo tri (zamjenjiva) elastomera različite tvrdoće, što samo po sebi donosi mogućnost finog podešavanje sjedala – to jest njegove „mekoće“.

Sve spomenuto doprinosi ukupnom iskustvu vožnje. Boravak na sjedalu dosita jest udobniji u odnosu na kakvo lagano i tvrdo sjedalo, no to ne znači da je pedaliranje manje učinkovito. Napredno uijanje vibracija znači ujedno i manje opterećenja donjeg dijela leđa i zdjelice, pa je samim time vožnja učinkovitija i udobnija.

Specifikacija: SQLab 6OX Infinergy ERGOWAVE active

 • Namjena: MTB Gravity & E-Performance
 • Težina: 272 g cca. pri širini sjedala od 13 mm
 • Širina: 13 / 14 / 15 / 16 milimetara
 • Duljina: 280 mm cca.
 • Materijal šine: S-TUBE (light stainless steel – hollow)
 • Materijal baze: Glass fibre reinforced polyamide compound (PA12 + GF)
 • Maksimalno opterećenje: 110 kg
 • Cijena: 199,95 €
 • Info i kupovina: www.sq-lab.com

Pedale SQLab 5OX

U kombinaciji sa sjedalom testirali smo i velike platformske pedale 50X, također pri vožnji fully i hard-tail električnog bicikla. Oznaka 5OX naznačuje da su pedale izrađene u pet slojeva kompozitnog materijala za dodatnu čvrstoću i otpornost.

Platforme su doista velike i pružaju odličan oslonac za stopalo što je, naravno, dobro za učinkovitost pedaliranja. Pri vožnji na tehnički zahtjevnom terenu kada je potrebno često skidati stopalo s pedale, velika površina platformi bitno olakšava i ubrzava povratak stopala na pedalu pa je time vožnja učinkovitija i pruža bolje iskustvo.

Pedale dolaze s tri različite duljine osovine (kao i model SQLab 511). Te različite duljine omogućavaju prilagodbu različitim fizionomijama i veličinama vozača (na primjer dulje noge, V-oblik položaja stopala ili veća širina zdjelice) te tako određuju cjelokupan Q-faktor bicikla.

Pedala ima po jedanaest ugrađenih metalnih pinova na svakoj strani, a površina platforme ima „anti slip“ profil, tako da prilikom vožnje doista nema problema s proklizavanjem stopala. Kao i kod svih platformskih pedala s metalnim pinovima, potrebno je dobro paziti da oni ne dođu u dodir s potkoljenicom što može rezultirati neugodnim ogrebotinama.

Specifikacija: SQLab 5OX

 • Namjena: MTB Gravity & E-Performance
 • Duljina (odmak) osovine: -5 / 0 / +5 milimetara
 • Površina pedale: 11 x 10,5 mm
 • Materijal platforme: Plastika (70 %) i fiberglas (30 %)
 • Materijal osovine: CRMO
 • Visina pina: 3 mm izvan platforme
 • Cijena: 79,95 €
 • Info i kupovina: www.sq-lab.com

Pročitaj i
Testirali smo: SQLab SQ-Pants ONE10
Testirali smo: SQlab 612 Ergowave Carbon
Testirali smo: SQlab Pedal 511
Testirali smo: Sjedalo SQlab 611 Ergowave active

Foto: MTB.HR

Prati nas