Kenda DH Pohorje
Bike park Sljeme OglasivaciHR Human Fish Gravel SloEnduro
20. ožujka 2021

Pedale bavarskog proizvođača na prvi pogled podsjećaju na Shimanove, s njima su i kompatibilne, no imaju jednu značajku više…

MTB / off-road pedale SQlab Pedal 511 vrlo su male i lagane, kompatibilne su s pločicama Shimano SPD, no, kako i možemo očekivati od bavarske tvrtke koja veliki naglasak stavlja na ergonomiju, vrlo su prilagodljive potrebama i karakteristikama pojedinog vozača ili vozačice.

Napredne ergonomske značajke

SQlab Pedal 511 naime dolazi s čak četiri duljine osovine, tako da korisnik može vrlo jednostavno izmjeriti željeni „off-set“ u odnosu na polugu pogona (kurblu). Na taj način se određuje tzv. „Q faktor“, to jest relativna udaljenost lijeve i desne i pedale, odnosno udaljenost stopala od sredine bicikla.

Četiri duljine osovine

Ovo nije praktično samo za prilagodbu vozačima različite visine (i duljine nogu), već i za bolje postavljanje stopala, pogotovu za one koji ne postavljaju stopala u paralelni položaj s okvirom, već voze u takozvanom „V“ položaju. Na taj se način smanjuje nepotrebno opterećenje lisne kosti (fibule).

Ovo je važno i zbog veličine sjedne kosti vozača. Naime manjim vozačima odgovarati će pedale s kraćom osovinom, to jest manji „Q faktor“.

Dojmovi

Autor teksta odabrao je standardnu verziju s udaljenošću između pločice na sprinterici i  poluge pogona od 55 milimetara. Osjećaj u vožnji praktički je jednak onome koji pružaju pedale Shimano XT. Čvrstinu prihvata namjestio sam na srednju vrijednost (uvijek idem na srednje vrijednosti) tako da sprinterice imaju određenu slobodu za lateralno pomicanje, a li i dalje su čvrsto vezane uz pedale za potrebe pedaliranja i skokova.

Osim većeg odabira funkcionalnosti, ove pedale su i nešto lakše od pedala Shimano XT.

Specifikacija 

Područje uporabe  MTB, gravel, cesta; utrke
Duljina osovine (mm) -5, 0 (standard), +8, +15
Težina (g), jedan par 310
Duljina osovine (mm) udaljenost između poluge pogona i pločice 55
Materijal Osovina: CrMo; Kućište: aluminij
Preporučena MPC (€) 79,95
Info www.sq-lab.com

Proizvode SQlab možeš kupiti ovdje: www.urgenca-bike.com

Pročitaj i
Predstavljamo: 312 R Carbon, prvi dropbar upravljač iz SQlaba
Testirali smo: Sjedalo SQlab 611 Ergowave active

Foto: MTB.HR, proizvođač

Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas