17. veljače 2021

Njemački proizvođač nudi sjedala specijalizirana za gravitacijsku vožnju, točnije rečeno za enduro i all-mountain. SQlab 611 Ergowave active ima prošireni „nos“ i vrlo je ravno, čime znatno olakšava vožnju na duljim tehničkim usponima…

SQlab je njemačka tvrtka specijalizirana za razvoj i proizvodnju komponenti bicikala usko vezanih uz našu ergonomiju. Proizvode naime komponente za točke kontakta vozača s biciklom: Sjedala, gripove, pedale… Zbog toga smo s nestrpljenjem očekivali pošiljku testnih proizvoda iz Bavarske koja je do nas stigla početkom godine.

SQlab 611 Ergowave active sjedalo je prilagođeno potrebama gravitacijske vožnje, prvenstveno enduru i all-mountain vožnji, to jest biciklima s 170 do 130 mm hoda suspenzije. Optimizirano je i za uporabu na e-bajkovima. Gornji dio sjedala je najvećim dijelom ravan, s time da je stražnji dio malo podignut radi potpore… Hm…. Stražnjici.

Raspodjela opterećenja

Središnji i prednji dio sjedala, to jest „nos“, gotovo su potpuno ravni, što doprinosi boljoj raspodjeli opterećenja, a na kraju krajeva, naše iskustvo govori da ovaj oblik omogućava lakše premještanje težišta tijekom vožnje. Nos je tek neznatno spušten, pa cijelo sjedalo „visi“ prema naprijed , što je dobitna kombinacija za tehničku MTB vožnju.

Sjedalo smo testirali u optimalnim uvjetima jer je bilo pričvršćeno na prvoklasni enduro / trail e-bajk Giant Trance X E Plus 2 Pro. Obzirom da je riječ o biciklu kojega možeš tjerati do samih granica to smo i učinili, pa smo na sjedalu prošli nekoliko tehničkih odsjeka, i to po snijegom pokrivenoj, skliskoj stazi. Prebacivanje težine doista nije bio problem, čak i na najgrubljim odsjecima, što je uvelike pridonijelo kvaliteti i  sigurnosti vožnje.

Udobnost i težina

Sjedalo je pritom vrlo udobno, a opet nije premekano, tako da je vozač na njemu agilan i opušten, te može voziti više sati bez problema. Na spoju šina i samoga sjedala, na stražnjoj strani, smješten je elastomer koji dodatno ublažava udarce. Na izboru su elastomeri različitih tvrdoća, te ih je moguće mijenjati. Kvaliteta izrade je vrhunska, a bočni i stražnji dio ojačani su kevlarom.

Još jedan važan detalj jest težina sjedala. Sa svojih 265 grama, 611 Ergowave active sasvim sigurno nije najlakše sjedalo, no u svijetu gravitacijske vožnje ovo je sasvim prihvatljiva težina, posebno imamo li u vidu da nije načinjeno od karbona.

Sjedalo je dostupno u širinama od 12, 13, 14 i 5 cm, a SQlab na svojim web straniicama nudi detaljne upute za mjerenje razmaka između sjednih kostiju. Naglasak je na ergonomiji, udobnosti i zdravlju.

SQlab 611 Ergowave active: Specifikacija

  • Dimenzije (duljina / širina): 280 mm / 120 mm (testirali smo najužu verziju,  12 cm)
  • Materijal šina: S-Tube
  • Težina (s elastomerom): 265 g
  • Maksimalno opterećenje: 100 kg
  • Cijena: 149,95 €
  • Info: www.sq-lab.com

Proizvode SQlab možeš kupiti ovdje: www.urgenca-bike.com

Foto: MTB:HR

Prati nas