Mednarodne drikaške, Vlad Dascalu
21. veljače 2023

Otvorene prijave za iXS Downhil Cup, XCM Rakalj u ožujku, serija Srbija Epic, CX X²O Trofee, Batty i dalje bez ekipe, Nibali na MTB-u, Kate bez Brada, mini Svjetski kup u Španjolskoj…

iXS Downhill Cup

Prijave za prvu utrku Europskog kupa u MTB spustu otvorene su prošli tjedan. Početak ove sezone bit će na Lošinju, na legendarnoj stazi Svjetskog kupa. Sve informacije na ixsdownhillcup.com.

Thredbo Cannonball DH 2023

Na festivalu Thredbo Cannonball sudjelovalo je dosta velikih imena u spustu. To je inače dio serije Oakley Australian Open i računa se kao ovogodišnje Australsko nacionalno prvenstvo u MTB spustu. U muškoj konkurenciji slavio je Kanađanin Jackson Goldstone (Santa Cruz Syndicate) ispred Lukea Meier -Smitha (Giant Factory Offroad Team), koja je tako postao novi nacionalni prvak, a kod žena Australka Sian A’Hern (YT Mob). Zanimljivo je da je u utrci sudjelovao i legendarni Sam Hill koji je zauzeo 18. mjesto. Rezultate potraži na my.raceresult.com.

Internationales XCO Chelva

Na jugu Španjolske odvijao se Svjetski kup u malom. U izuzetno jakoj utrci nastupio je veliki broj vrhunskih natjecatelja i natjecateljica. U muškoj elitnoj konkurenciji Rumunj Vlad Dascalu (Trek Factory Racing XC), nadmašio je Belgijca Pierrea De Froidmonta (Orbea Factory Team), treći je bio De Froidmontov ekipni kolega, Španjolac David Campis. Kod žena uvjerljivo je pobijedila Talijanka Martina Berta (Santa Cruz RockShox Pro Team). Drugo i treće mjesto pripalo je Evie Richards iz Britanije (Trek Factory Racing) i Nizozemki Anne Tauber (Orbea Factory Tream).

Video: Internacionales XCO Chelva (M)

Rezultati – muškarci, žene.

Serbia Epic

Biciklistički klub Novi Sad organizirat će u ožujku i travnju tri međunarodne cross-country utrke koje će donijeti dosta vrijednih UCI bodova za kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. Počet će 25. i 26. ožujka utrkom Yason C3. Niz će nastaviti na lokaciji Europskog prvenstva iz 2021. na Petrovardinskoj tvrđavi (15. i 16. travnja), potom ih put vodi u Požarevac (21. i 22. travnja), a na kraju će se natjecati u utrci Tursko-srpskog prijateljstva na Košutnjaku u Beogradu (23. travnja). Posljednja utrka bit će u sklopu Salcano Cupa. Više saznaj na bikemagazin.infoSerbia Epic Series.

3. XCM Rakalj

Krajem ožujka u Istri će se održati XCM Rakalj. Natjecatelji(ce) će voziti dvije staze i to 35 i 61 kilometar. Raspis za događaj koji će se održati 25. ožujka nalazi se na hbs.hr. Događaj je već na Facebooku.

Vincenzo Nibali prelazi na MTB

Nekadašnji cestovni as s nadimkom “morski pas iz Messine” najavio je kako će sudjelovati na poznatoj etapnoj utrci ABSA Cape Epic, a za pripremu za Epic nastupit će na etapnoj utrci Andalucia Bike Race koja starta 27. ožujka. Nibali će se natjecati na biciklu Scott, a ujedno je i ambasador iste marke. Klikni.

Andalucia Bike Race by Garmin

Trinaesta iteracija ove etapne utrke startati će 27. veljače. Ovo će biti prvi pravi europski test prije kraljevske utrke  ABSA Cape Epic u Južnoj Africi. Andalucia Bike Race je utrka sa šest etapa i ove će godine mjeriti 339 kilometara, a bit će potrebno svladati 9400 metara uspona. Sve informacije potraži na andaluciabikerace.com.

Brad Copeland

Razilaze se Kate Courtney i mehaničar koji je deset godina stajao uz nju. Karizmatični “brko” povlači se iz Svjetskog kupa, a posljednje je četiri godine, poput bivše svjetske prvakinje Courtney, bio i član Scott Sram MTB Racing teama. Copeland će se pridružiti ekipi trgovine Hush Money Bikes.

Emily Batty

Je li jedna od najboljih kanadskih olimpijskih krosistica svih vremena (rekord i dalje drži legendarna Alison Sydor) ostala bez ekipe za ovu sezonu? Kako pokazuju najnovije objave na njezinom Instagram profilu, Batty je ostala bez sponzora Red Bulla, a također i bez dresa Canyona. Kao što je poznato, Batty je prošle godine vozila za ekipu u Canyon MTB Racing. Tim je povezao tri Kanađanke, jer su joj kolegice bile Laurie Arsenault i Jennifer Jackson. Za ovu sezonu, Arsenault se pridružila ekipi Pittstop Racing, a Jackson je potpisala ugovor s Liv Factory Racing. Tako je Batty ostala sama. Možemo se nadati da će uskoro biti poznato kako će se ove sezone odvijati karijera aktualne nacionalne prvakinje Kanade.

X²O Trofee Bruxelles

Posljednja utrka moćnog belgijskog kupa prošla je u znaku pobjeda domaćina Elija Iserbyta i Nizozemke Fem Van Empel. U ženskoj kategoriji drugo i treće mjesto zauzele su Lucinda Brand i Annemarie Worst (obje iz Nizozemske). U muškoj kategoriji drugo mjesto osvojio je Iserbytov sunarodnjak Michael Vantgourenhout, a treće Nizozemac Lars Van Der Haar .

U ukupnom zbroju (u seriji X²O se ne dodjeljuju bodovi, već se zbrajaju vremena pojedinačnih utrka) u muškoj konkurenciji slavio je Eli Iserbyt kojemu je na osam utrka prikupio 8 sati, 15 minuta i 23 sekunde vožnje. Pretekao je Larsa Van Der Haara za 2 minute i 27 sekundi i Michaela Vanthourenhouta za 9 minuta i 57 sekundi. Kod žena je pobijedila Fem Van Empel s ukupnim vremenom od 6 sati, 26 minuta i 28 sekundi. Svi rezultati su na cyclocross24.com.

Video: Vrhunci ženske utrke X²O Trofee Bruxelles

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Vijesti iz tuđine: Sweeck i Van Empel osvojili CX Svjetski kup
Vijesti iz tuđine: Sunce, more, pijesak i… ciklokros!
Vijesti iz tuđine (i tuzemstva): Najavljen XCO Lošinj C2
Vijesti iz tuđine (i tuzemstva): CX cirkus ne posustaje, pa niti i u
Vijesti iz tuđine: Štajnar brži od Pogačara, UCI uvodi još novina
Vijesti iz tuđine: Čarobni Val di Sole, Mariana se polako oporavlja

 



Prati nas