Mednarodne dirkaške, Lošinj
10. siječnja 2023

Osim međunarodnog spusta na Lošinju će se održati i međunarodni XCO. Uskoro i HR NP u CX, Schurter u podcastu Changing Gears, Velosolutions napravio 500 pumptrack poligona, nezgoda Mille Johnset i svježe priče iz ciklokrosa…

XCO Lošinj

Na otoku vitalnosti neće se ove godine održati samo utrka Europskog (iXS) kupa u (MTB) spustu te posljednja etapa utrke 4 islands. Od 13. do 15. listopada Lošinj će po prvi puta biti domaćin i utrci u olimpijskom krosu kategorije UCI C2. U organizaciji su se udružili MTB Trbovlje i AK Lošinj (atletski klub). Događaj već možeš pogledati na odredištu Facebook.

N1N0 u podcastu

Desetostruki svjetski prvak, dvostruki pobjednik etapne utrke ABSA Cape Epic, 33 puta pobjednik utrka Svjetskog kupa u olimpijskom krosu, osmostruki ukupni pobjednik Svjetskog kupa, olimpijsko zlato iz Rija, srebro iz Londona i bronca iz Pekinga. Nedvojbeno najveći XC vozač svih vremena u zanimljivom podcastu otkriva svoje planove za budućnost, govori o razvoju sporta, svojim počecima te o tome da će ove godine napuniti 23 godine vožnje na biciklima Scott i 20 godina s komponentama Sram.

Velosolutions

Švicarska tvrtka specijalizirana za izgradnju grbavih asfaltnih poligona u posljednjih je deset godina izgradila čak 534 objekata za bicikliste u pedesetak zemalja. Zahvaljujući upravo Claudiju Caluoriju, pumptrack postao jednom od službenih biciklističkih disciplina. Više na pinkbike.com.

Mille Johnset

Početak nove godine nije bio najuspješniji za norvešku spustašicu. Na treningu na cestovnom biciklu pala je i ozlijedila se.

CX X²O Trofee Herentals 2023 (UCI C2)

Mathieu van der Poel je 3. siječnja pobijedio u četvrtoj utrci belgijskog Nacionalnog kupa, koji je po konkurenciji jednak Svjetskom kupu. Za njim su u cilj ušli Wout Van Aert i Eli Iserbyt. U ženskoj kategoriji Nizozemka Puck Pieterse deklasirala je sunarodnjakinje Lucindu Brand i Anemarie Worst. Rezultatina cyclocross24.com.

Video: X²O Trofee Herentals, najbolje iz muške utrke

Dvoboj između titana van der Poela i Van Aerta. Sprint u cilju onemogućila je Van Aertova probušena guma pri kraju utrke.

X²O Trofee Koksijde – Vlaamse Duinencross (UCI C1)

Wout Van Aert deklasirao je konkurenciju u petoj utrci sezone pretekavši prvog progonitelja Mathieua van der Poela za više od minute i pol. Treće mjesto osvojio je Laurens Sweeck sa nešto više od dvije minute zaostatka. Kod žena Shirin Van Anrooij vodila je od prve runde i zadržala malu prednost u odnosu na progoniteljice, ostavivši na kraju iza sebe europsku prvakinju Fem Van Empel. Treće mjesto pripalo je Lucindi Brand. Rezultati.

Video: X²O Trofee Koksijde, vrhunci ženske utrke

Definitivno utrka s najviše dina, s najviše trčanja i utrka u kojoj prevladava pijesak. Simultanka Shirin Van Anrooij, trenutne broj 6 na UCI ljestvici.

X²O Trofee 2022/23

Nakon pet od ukupno osam ovosezonskih utrka u vodstvu je Eli Eserbyt koji s ukupnim vremenom od 5 sati, 11 minuta i 44 sekunde (u kupu se zbrajaju vremena iz pojedinačnih utrka!) ima minutu i 36 sekundi prednosti ispred Larsa Van Der Haara te 6 minuta i 36 sekundi ispred Jensa Adamsa. U ženskoj elitnoj kategoriji vodi Lucinda Brand s 4 sata, 10 minuta i 23 sekunde., drugo mjesto sa zaostatkom od 49 sekundi trenutno pripada Fem Van Empel, treća sa zaostatkom od jedne minute i 17 sekundi je Ceylin Del Carmen Alvorado. Sljedeća kup utrka je 28. siječnja: X²O Trofee Hamme – Flandriencross.

Superprestige Gullegem (UCI C2)

Još jedna serija u kojoj se susreću sva velika imena ciklokrosa. Wout Van Aert i Ceylin Del Carmen Alvorado osvojili su sedmo ovogodišnje kolo, najblatnjavije u prošlom CX tjednu. Eli Iserbyt i Inge Van Der Heijden bili su drugoplasirani, Michael Vanthourenhout i Denise Betsema na trećim pozicijama. Rezultati.

U ženskoj kategoriji utrku prije kraja vodi Alvorado s 95 bodova i četiri pobjede. Van Der Heijden je na drugom mjestu sa četiri boda manje i bez pobjede, a trenutno je treća pobjednica prvog ogleda Betsema (89 bodova). Kod muškaraca u vodstvu je Lars Van Der Haar s 90 bodova, koji je u prošloj utrci osvojio četvrto mjesto. Na drugom mjestu je Vanthourenhout koji ima 6 bodova manje. Trećeplasirani Eli Iserbyt ima 83 boda. Zanimljivo, prva dva u ukupnom poretku nisu uspjela osvojiti nijedan Superprestige događaj ove sezone, ali je Iserbyt odnio pobjedu na otvaranju događaja. Posljednja tri testiranja dobio je Wout Van Aert, no to su ujedno i jedine utrke na kojima je nastupio. Jednu pobjedu upisao je Tom Pidcock, a dvije Laurens Sweeck.

Video: Najbolje iz najnovije runde Superprestige Gullegem

Posljednji test u sezoni 2022/23 na rasporedu je tek 11. veljače. Bit će to Superprestige Middelkerke Noordzeecross.

Svjetski CX kup u Zohovenu

Dvanaesta utrka sezone Svjetskog kupa te uvjerljive pobjede Wout Van Aerta i Shirin Van Anrooy. Prvi je pretekao Mathieua van der Poela za minutu i 28 sekundi, a Van Anderooij Pucka Pietersea za 37 sekundi. Treća mjesta u elitnim kategorijama osvojili su Laurens Sweeck i Fem Van Empel. Rezultati.

Pretposljednja utrka sezone vozi se 22. siječnja u španjolskom Benidormu.

Video: Zohoven i neukrotivi Wout

Istina je da je Wout Van Aert kasno započeo sezonu ciklokrosa i više ne može osvojiti ukupni plasman Svjetskog kupa. No forma koju pokazuje nepunih mjesec dana prije Svjetskog prvenstva je zastrašujuća!

CX NP u Sisku

U Sisku će se 15. siječnja održati Nacionalno prvenstvo Hrvatske u ciklokrosu. Utrka je predviđena za kategorije elite, juniora, kadeta, U15, U14, U13 i master A, B, C i D. Događaj potraži ,na Facebooku, a najava je na web stranicama hbs.hr.

Naslovna fotografija: XCO Lošinj

Pročitaj i
Vijesti iz tuđine (i tuzemstva): CX cirkus ne posustaje, pa niti i u
Vijesti iz tuđine: Štajnar brži od Pogačara, UCI uvodi još novina
Vijesti iz tuđine: Čarobni Val di Sole, Mariana se polako oporavlja

Prati nas