27. prosinca 2022

Mihael Štajnar i Tanja Žakelj slavili na CX Ljubljana. MvdP rasturio Van Aerta i Pidcocka u Svjetskom kupu, objavljen svjetski gravel kalendar…

Pobjednik drugog Ciklokrosa Ljubljana je Mihael Štajnar

U nedjelju je u Ljubljani možda nastupilo nešto manje zvijezda nego u lanjskoj prvoj izvedbi utrke, ali gledatelji(ce) su svjedočili još jednoj sjajnoj ciklokros utrci na terenu između hipodroma i Save u Stožicama. Glavnu riječ vodili su Pogi Team i KD Rog. K tome utrka je važila i kao slovensko državno prvenstvo u ciklokrosu.

Pogačar nije toliko srljao od starta kao njegovi konkurenti. Nakon prvog od deset krugova tijesno je vodio branitelj naslova državnog prvaka Matic Kranjec Žagar (Calcit bike team). Zatim su Mihael Štajnar (mebloJOGI – Pro Concrete) i Tadej Pogačar preuzeli inicijativu, no ubrzo se stvorio razmak među njima koji je veći dio utrke iznosio blizu 30 sekundi. Štajnar, koji je već uzeo nekoliko ciklokros skalpova te je nastupio na SP u gravelu, ali prije svega brdsko-biciklistički pedigre te od prošle godine, kada je uglavnom već vozio cestovne utrke, i naslov državnog prvaka u krosu, nije popuštao u svom tempu.

Pogačar je odustao tek na kraju utrke i završio minutu i 23 sekunde iza pobjednika. Žagar je održao svoju brzinu do kraja te osvojio treće mjesto i brončanu medalju državnog prvenstva. Slijedi europski prvak u eliminatoru Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh), a potom i dvojac iz ekipe Pogi Team UAE Generali Natan Gregorčič i Gašper Ahačič. To su ujedno bili svih sedam koji su završili u krugu pobjednika.

Jednako, ako ne i više, bilo je napeto u juniorskoj i ženskoj utrci. Prošlogodišnja prvakinja Tanja Žakelj (Unior Sinter Tvornica Racing) je kao konkurenciju imala samo jednu seniorku na ciklokros biciklu pa tako, Tjašu Sušnik (BTC City Ljubljana). Tanja je prvi dio utrke vozila s najjačim curama. Vukla ju je Meta Tancik (Energijateam.com), a kasnije joj se pridružila Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana), ali na brdskom biciklu, odnosno izvan konkurencije DP-a. Na kraju se Tanja trgnula i pobjegla juniorkama, dok je Šerkezi na kraju imala više rezerve od Tancik. Potonji je osvojio naslov juniorske (državne) prvakinje u ciklokrosu .

Rookies Cup s novim sponzorom

Dio Europskog kupa u spustu su i utrke mlađih kategorija pod okriljem serije Rookies Cup. U narednoj godini očekuje se velika promjena. Dosadašnji glavni i drugi najveći sponzor serije, Specialized i RockShox, povukli su se, a njihovu je ulogu preuzela marka Propain. Tako se nakon pet godina sponzorstva oprašta veliki S, a RockShox nakon tri sezone odlazi u mirovinu.

Kalendar Propain Rookies Cup 2023

Iduće sezone organizaciju će dijeliti Italija, Austrija i Njemačka. Predviđeno je pet utrka:

  • 18. svibnja, Winterberg (Njemačka)
  • 16. do 18. lipnja, Oberhof (Njemačka)
  • 7. do 9. srpnja, Salbach (Austrija)
  • 4. do 6. kolovoza sv. Kasijan (Italija)
  • 22. do 24. rujna, Schladming (Austrija)

Kalendar i ostale informacije potraži na rookiescup.bike.

Mathias Flückiger može nastupati

Švicarska XC zvijezda, koja je prije četiri mjeseca suspendirana zbog sumnje na doping, dobila je dopuštenje švicarske disciplinske komisije da se vrati utrkama. Zaključili su da se atipična vrijednost Zeranola pronađena u Flückigerovom uzorku urina ne bi trebala smatrati pozitivnim doping uzorkom. Kako će se nastaviti saga s olimpijskim doprvakom iz Tokija pokazat će vrijeme, jer njegov slučaj još nije zatvoren. Više na solobike.it .

Exact Cross Mol

Utrka druge UCI kategorije održana je dan prije Badnjaka, sa svim velikim imenima današnjeg ciklokrosa na startu u belgijskom Molu. Kod žena uvjerljivo je pobijedila Shirin Van Anrooij ispred Lucinde Brand i Annemarie Worst. U muškoj kategoriji slavio je Wout Van Aert solo vožnjom gotovo od samog starta. Drugo i treće mjesto osvojili su Mathieu van der Poel i Tom Pidcock. Rezultati na cyclocross24.com .

Video: Najbolji trenuci iz Mola

Muška utrka održana je pod svjetlima reflektora. Zanimljiva i brza staza s mnogo pješčanih sektora osigurala je dinamičnost utrke.

Van der Poel pobijedio u bitci titana u Svjetskom kupu

Belgijski Gavere bio je na Štefanje domaćin 11. utrke ovogodišnjeg Svjetskog kupa. S obzirom na predbožićnu utrku u Molu, na utrci u ponedjeljak očekivao se i troboj velikih zvijezda cestovnih, MTB i ciklokros utrka. I doista je tako i bilo. Nizozemac Mathieu van der Poel pokazao je izvrsnu pripremljenost te potpuno blatnu stazu preokrenuo u svoju korist i slavio ispred Belgijca Wout Van Aerta. Aktualni svjetski prvak Britanac Tom Pidcock dugo je bio u igri za drugo mjesto, ali je u zadnjem krugu malo posustao i osvojio treće mjesto.

Kod žena trenutno najbolju formu ima Nizozemka Shirin Van Anrooij. Bila je to njezina druga pobjeda u Svjetskom kupu ove godine. Drugo mjesto zauzela je njezina sunarodnjakinja Lucinda Brand, treće mjesto pripalo je pobjednici utrke u Val di Sole Puck Pieterse.

Video: Najbolji trenuci CX Gavere

Rezultate 11. utrke Svjetskog kupa potraži na uci.org.

UCI je podigao cijene pristojbi

Nagrade neće biti ništa veće, barem što se tiče utrka Svjetskog kupa i Svjetskog prvenstva. Međutim, godišnje isplate ekipa i pojedinaca bit će znatno veće.

Godišnja premija za UCI ekipe

  • Premija za UCI elite MTB ekipu, koji će imati prijavljene natjecatelj(ic)e u samo jednoj disciplini, skočit će sa 3500 eura na 11.000 eura! Ako će ekipa imati natjecatelj(ic)e u dva formata (XCO i DHI ili DHI i EDR…), naknada će skočiti sa 6000 na 18.000 eura godišnje. Ako pak elitna ekipa ima natjecatelje u sva tri formata (XCO, DHI i EDR), njihova će naknada iznositi čak 23.000 eura godišnje.
  • Za ekipe prijavljene kao UCI MTB ekipe kotizacije će biti nešto niže, naravno i ovisno o zoni u kojoj se nacionalni savez nalazi. Cijene će se povećati za 100 posto, što znači da će međunarodna ekipa registrirana u Sloveniji umjesto dosadašnjih 1750 plaćati 3500 eura. Inače, Hrvatska je sada iz skupine 3 prešla u skupinu 2 i tako se pridružila Sloveniji, što znači i veće naknade (i nagrade) za hrvatske organizatore međunarodnih utrka.

Startnina na Svjetskom kupu za “privatnike”:

  • Startnine su podignute sa 80 na 150 eura za seniorske i U23 kategorije u olimpijskom krosu, spustu, maratonu i enduru.
  • Za kategoriju juniora u spustu, umjesto 40, startnina za sudjelovanje na utrci Svjetskog kupa sada će iznositi 80 eura.

Nagrade u Svjetskom kupu

Ukupni nagradni fond Svjetskog kupa povećati će se zbog dodatnih disciplina (XCC, XCM, EDR i EDR-E). Inače, novčani iznos nagrada za prvih deset natjecatelj(ic)a ostaje isti (10.000 eura za elitne kategorije u spustu i olimpijskom krosu).

Pobjednik u disciplini enduro ili e-enduro dobit će 1000 eura (prvih 5 će biti nagrađeno), u maratonu će najveća nagrada biti 1500 eura (prvih 10 će biti nagrađeno).

Sve informacije na uci.org.

UCI Gravel series 2023

Poznati su termini utrka Svjetskog kupa u vožnji makadamom. Drugu sezonu će podržati Trek kao glavni sponzor. Sukladno prvoj sezoni, u nadolazećoj sezoni bit će još sedam kvalifikacijskih utrka, što znači da će ih biti ukupno 17. Bit će isto kao i ove godine. Na SP mogu nastupiti oni koji se u nekoj od kvalifikacijskih utrka plasiraju u prvih 25 posto rangiranih u svakoj kategoriji.

Popis od 17 kvalifikacijskih utrka potraži ovdje.

Naslovna fotografija: Grega Stopar

Pročitaj i
Vijesti iz tuđine: Čarobni Val di Sole, Mariana se polako oporavlja

Prati nas