Mednarodne dirkaške, Puck Pieterse
30. siječnja 2023

U Francuskoj zaključena svjetska CX sezona, X²O Trofee Hamme, kalendar serije Austrian Gravity Series, Sagan opet na OI, najava SP CX i Mediterranian Epic…

Finale Svjetskog CX kupa u Besançonu

U nedjelju je u ženskoj kategoriji uvjerljivo slavila Nizozemka Puck Pieterse koja je samostalnom vožnjom ostvarila četvrtu pobjedu u ovosezonskom Svjetskom kupu. Annemarie Worst je bila druga, Inge Van Der Heijden treća. Ništa drugačije nije bilo ni u muškoj kategoriji. U odsustvu Belgijca Wouta Van Aerta, Nizozemac Mathieu van der Poel nije imao pravu konkurenciju. Odvojio se u četvrtom od devet krugova i završio 49 sekundi ispred Laurensa Sweecka i još tri sekunde ispred trećeplasiranog Jorisa Nieuwenhuisa. Mathieu van der Poel ove je godine nastupio na sedam utrka Svjetskog kupa, ačak je pet puta stao na najvišu stepenicu. Svi rezultati na uci.org .

Video: Sažetak muške utrke u Besançonu

Ukupni poredak nakon četrnaest utrka Svjetskog CX kupa 22/23

U ženskoj kategoriji ukupnu pobjedu je osvojila je Fem Van Empel (395 bodova), koja je u sezoni upisala sedam pobjeda i propustila tri utrke, uključujući i posljednju, jer je već u Benidormu imala dovoljno veliku prednost pred prvom konkurenticom Puck Pieterse. Potonja je pobjedom u jučerašnjoj finalnoj utrci zauzela ukupno drugo mjesto (390 bodova). Shirin Van Anrooij zauzela je treće mjesto sa 264 boda. Anrooij je slavila u tri ogleda Svjetskog kupa 2022/23. Trebamo li uopće podsjećati da su sve tri iz Nizozemske?

U muškoj kategoriji ukupni pobjednik Svjetskog kupa bio je poznat već u 12. utrci (Zonhoven). Belgijac Laurens Sweeck zabilježio je samo dvije pobjede, ali je nastupio u svih četrnaest utrka i uspio prikupiti 385 bodova. Drugo mjesto osvojio je njegov zemljak Michael Vanthourenhout. Propustio je posljednje dvije utrke Kupa, ali je upisao dvije pobjede u sezoni i na kraju osvojio 309 bodova. Još jedan Belgijac, Eli Iserbyt, je na početku sezone najavio svoju dominaciju s tri uzastopne pobjede, ali kasnije nije ostao u takvom ritmu. Unatoč tome što je propustio tri utrke, Iserbyt je skupio 290 bodova.

X²O Trofee Hamme – Flandrencross

Dan prije posljednje utrke Svjetskog kupa Wout Van Aert slavio je u šestoj utrci serije X²O  (UCI C1). Ovo mu je druga uzastopna pobjeda u kupu. Drugo mjesto s prilično velikim zaostatkom (47 sekundi) osvojio je Eli Iserbyt, treći je bio Michael Vanthourenhout (sva trojica Belgijci). U ženskoj kategoriji Fem Van Empel slavila je četvrti put u sezoni, a prva progoniteljica Shirin Van Anrooij zaostala je minutu i 15 sekundi. Treće mjesto pripalo je Ceylin Del Carmen Alvarado. Sve tri su Nizozemke. Rezultati na cyclocross24.com .

Austrian Gravity Series

Austrijska serija utrka u MTB spustu ove godine sa šest rundi i završnicom u obliku paralelnog slaloma. Ovo su datumi:

  • 27. svibnja, Bikepark Königsberg
  • 1. srpnja, MTB Zone Bikepark Petzen
  • 22. srpnja, Bikepark Lienz
  • 5. kolovoza, Bikepark Semmering
  • 19. kolovoza Schöckl Trail Area
  • 7. listopada, Leogang
  • 14. listopada, Atterse (paralelni slalom i kraj sezone)

Više na lines-mag.at.

Trailseeker Banhoek

Mnogi profesionalni brdski biciklisti zimi treniraju u Južnoj Africi. Prvi pokazatelj njihove spremnosti bila je 70-kilometarska utrka Trailseeker Banhoek – U muškoj kategoriji Nino Schurter, Victor Koretzky i Alan Hatherly odmjerili su se u ciljnom sprintu. Pobjedu je odnio domaćin Hatherly. Kod žena je slavila Candice Lil. Drugo i treće mjesto pripalo je Kim Le Court i Marlene Degn. Izvješttaj na brujulabike.com .

Sagan na Olimpijskim igrama 2024.?

Peter Sagan je za svoj 33. rođendan objavio vijest da će još samo ovu sezonu nastupati na najvišoj razini u cestovnim utrkama. Sljedeći cilj su mu Olimpijske igre 2024. u Parizu, jer bi volio nastupiti u olimpijskom krosu. Nekadašnji juniorski svjetski prvak u ovoj disciplini, koji je naslov osvojio 2008. u Val di Sole, okušao je sreću na brdskom biciklu na Olimpijskim igrama 2016. u Riju. No, tamo nije sve išlo po planu. Unatoč odličnom startu, ubrzo je probušio prednju gumu, a zatim se na pola utrke nakon pada ponovno probušio i nije završio utrku. Sagan iza sebe ima 121 pobjedu i tri naslova cestovnog svjetskog prvaka. Više o daljnjim planovima ispričao je na svom YouTube kanalu .

Mediterranean Epic

Etapana utrka u Španjolskoj na rasporedu je od 9. do 13. veljače. Utrka duga 220 kilometara sastoji se od četiri etape, a bit će potrebno svladati oko 5000 metara uspona. Profile etapa i ostale informacije potraži na mediterraneanepic.com.

Najavljujemo: Svjetsko CX prvenstvo u Nizozemskoj

Najbolji svjetski vozači ciklokrosa borit će se za naslove u Hoogerheidu u Nizozemskoj od 3. do 5. veljače. Petak će biti rezerviran za treninge i prijave natjecatelja, dok će u subotu prve startati juniorke, zatim seniori do 23 godine te, kao posljednja utrka dana, ženska elitna kategorija. U nedjelju natjecanje otvaraju juniori, zatim seniorke do 23 godine te veliko finale muške elite. Branitelji naslova Tom Pidcock i Marianne Vos neće biti na startu. Prvi se odlučio pripremiti za cestovnu sezonu, dok je Vos na prisilnom odmoru zbog zdravstvenih problema (suženje zdjelične arterije). Sve informacije i raspored potraži na uci.org i na wkhoogerheide2023.nl .

Naslovna fotografija: UCI Cyclo-cross (Pieterse slavi u Besançonu)

Pročitaj i
Vijesti iz tuđine: Sunce, more, pijesak i… ciklokros!
Vijesti iz tuđine (i tuzemstva): Najavljen XCO Lošinj C2
Vijesti iz tuđine (i tuzemstva): CX cirkus ne posustaje, pa niti i u
Vijesti iz tuđine: Štajnar brži od Pogačara, UCI uvodi još novina
Vijesti iz tuđine: Čarobni Val di Sole, Mariana se polako oporavlja

Prati nas