Mednarodne dirkaške, Benidorm ciklokros
24. siječnja 2023

Pretposljednja utrka CX Svjetskog kupa, Exact Cross, urbani DH Manizales, ozlijeđeni PFP i Luca Shaw, a neki čak uživaju u Africi…

Svjetski CX kup Benidorm  

Premijerna izvedba u španjolskom obalnom gradu nedaleko Alicantea, predzadnja utrka Svjetskog CX kupa u sezoni 2022./23. održana je s mnoštvom gledatelja i po sunčanom vremenu.

U ženskoj elitnoj kategoriji vodila se bitka između četiri Nizozemke i jedne Talijanke. Prva četiri skupa su vozile Puck Pieterse, Shirin Van Anrooij, Lucinda Brand, Fem Van Empel i Silvia Persico. U posljednjim krugovima Brand je prva otpala, a u polovici posljednje runde također i Talijanka Persico. Nizozemski trofej na kraju je osvojila Van Empel, koja je prestigla Pieterse (+ 3 sekunde) na posljednjim preprekama neposredno prije cilja, dok je Van Anrooij zaostala 13 sekundi. Dvadesetogodišnjakinja Van Empel već je osigurala ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu prije posljednje utrke sezone.

Velika trojka na startu muške utrke: Nizozemac Mathieu van der Poel, Belgijac Wout Van Aert i Britanac Tom Pidcock. Potonji je bio onaj koji je diktirao tempo u početnim krugovima, ali je zatim počeo zaostajati. Stvar su u ruke preuzeli Van Aert i van der Poel, a najbliži u drugom utrke su bili Belgijci Eli Iserbyt i Laurens Sweeck. Nakon točno sat vremena van der Poel i Van Aert došli su do cilja, ali van der Poel je bio brži i lukaviji u posljednjim zavojima. Pobjednik prve tri utrke Iserbyt osvojio je treće mjesto, a četvrti je bio (ukupno vodeći) Sweeck, peti Pidcock. Sweeck je već u Španjolskoj zacementirao pobjedu u ukupnom poretku.

Rezultate potraži na uci.org.

Video: Benidorm, žene

Potpunoj dominaciji Nizozemki uspješno je prkosila Talijanka. Prašina, sunce i puno asfalta. Nije baš tipičan CX pejzaž, ali dapače.

Video: Benidorm, muškarci

Posljednja tri kruga muške utrke. Drugačija staza nego što smo navikli, i možda je to razlog još jedne sjajne predstave najboljih.

Najava: Finale Svjetskog kupa – Besançon

Za manje od tjedan dana, točnije 29. siječnja, Francuzi će ugostiti posljednju utrku ovogodišnje uistinu uzbudljive svjetske ciklokros sezone. Sve informacije o nadolazećoj utrci potraži na cyclocross24.com..

Pauline Ferrand-Prévot

U 2022. četverostruka (!) svjetska prvakinja (XCC, XCO, XCM, gravel) prerano je završila aktualnu ciklokros sezonu zbog ozljede i neće se boriti za drugi naslov svjetske prvakinje početkom veljače. Prvi je zaslužila 2015. godine.

Luca Shaw

Američki spustaški as je slomio palac prije nekoliko dana. Kaže da će uskoro biti u redu.

Urbani spust Manizales

Sezona MTB spustu Kolumbiji već je započela legendarnim urbanim spustom Manizales Urban DH. Reportažu potraži ovdje.

Exact Cross Zonnebeke

Šesta utrka obilježena je odsustvom nekih velikih CX imena, budući da je belgijska utrka održana samo dan prije utrke Svjetskog kupa u Španjolskoj. U ženskoj kategoriji slavila je Nizozermka Denise Betsema ispred naturalizirane Belgijke Marion Norbert Riberolle i Amerikanke Austin Killips. U muškoj kategoriji poibijedio je belgijski cestovni sprinter Tim Merlier, drugi Nizozemac Ryan Kamp, a treći sunarodnjak David van der Poel. Rezultati.

Schurter i Koretzky

Zabavno je u Južnoj Africi. Brojni vrhunski brdski biciklisti pripremaju se za nadolazeće utrke Svjetskog kupa na drugom kontinentu. Tako su suparnici Nino Schurter i Victor Koretzky trenirali sprintove. Snimatelj je bio Sebastian Fini. Potonji je još uvijek tajnovit u vezi informacija o novom poslodavcu.

Naslovnu fotografiju smo posudili na službenom Facebook profilu @UCIcyclocross.

Pročitaj i
Vijesti iz tuđine (i tuzemstva): Najavljen XCO Lošinj C2
Vijesti iz tuđine (i tuzemstva): CX cirkus ne posustaje, pa niti i u
Vijesti iz tuđine: Štajnar brži od Pogačara, UCI uvodi još novina
Vijesti iz tuđine: Čarobni Val di Sole, Mariana se polako oporavlja

Prati nas