4. ožujka 2021

Zagrebačka tvrtka jedan je od tri najveća distributera biciklima u Hrvatskoj, prisutna i na tržištima regije. S pedesetak zaposlenih, Keindl sport je do sada ostvarivao stotinjak milijuna kuna godišnjeg prihoda, a prihod će se vjerojatno i povećavati…

Keindl sport, tvrtka koju je krajem devedesetih osnovao Kristijan Keindl, ovih je dana objavila dogovor o financiranju poslovanja s investicijskim društvom Provectus Capital Partners. Planovi i iznosi ulaganja nisu poznati javnosti, no ovo je prvi slučaj ovakvog financiranja poslovanja u domaćem sektoru trgovine biciklima i opremom.

Ovakvi potezi ujedno znače i preuzimanje vlasničkog udjela u tvrtki u koju se ulaže, no detalji nisu poznati javnosti. Keindl sport je privatna tvrtka s ograničenom odgovornošću i kao takva nije dužna objavljivati informacije te vrste.

Akvizicije i regionalno širenje

Keindl i Provectus Capital Partners nisu najavili previše detalja o zajedničkim poslovnim planovima, no prvi korak je otvaranje novog prodajnog prostora Keindl sporta na Sveticama u Zagrebu. Njihova maloprodaja već nekoliko je godina fokusirana na veliku trgovinu u Vitezićevoj ulici u Zagrebu, kojom pokrivaju zapadni dio glavnog grada. Prostorom na Sveticama kod Maksimirskog stadiona (u istoj je ulici i počeo poslovati 1998.) sada će pokriti istočni dio grada, pa jedina „praznina“ u našem najvećem i najbogatijem gradu ostaje južni dio, to jest Novi Zagreb.

Keindl sport je ujedno proširio veliku trgovinu u Vitezićevoj, kojim na novih 150 kvadrata povećava prezentaciju električnih bicikala.

Maloprodajnu trgovinu u Reljkovićevoj, kod Zapadnog kolodvora, nedavno su zatvorili. Imali su i veliku maloprodajnu trgovinu u Varaždinu no i ta je zatvorena.

Velik dio prihoda Keindl sport ostvaruje distribucijom i suradnjom s brojnim maloprodajnim dealerima u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i drugim zemljama regije.

Najavljene su i akvizicije, po svemu sudeći najprije u regiji, izvan granica RH. No to  neće biti prvi puta da Keindl sport preuzima poslovanje neke druge tvrtke. Prije nekoliko godina Keindl je naime bio preuzeo poslovanje tvrtke Ozon sport, tadašnjeg distributera njemačke marke Ghost.

Provjerene marke i ciljana ponuda

Jedan od temelja uspjeha Keindl sporta jedna je druga njemačka marka s povoljnim cijenama, Cube. Keindl je bavarsku marku uveo na naše tržište prije desetak godina i to se pokazalo pravim pogotkom, jer je zbog cijena i kvalitete vrlo brzo postala popularna među domaćim kupcima.

Proširili su i ponudu u razredu skupljih cestovnih bicikala, a prvenstveno su poznati po talijanskim markama Bianchi i Colnago. Šire i ponudu električnih bicikala, prvenstveno s markama Cube i Orbea. U njihovoj je ponudi i oprema za skijanje, trčanje, ali i ciklo kompjutori sportski satovi i drugo.

Drugačije (racionalno) poslovanje

Keindl sport očito funkcionira drugačije od većine drugih biciklističkih tvrtki u Hrvatskoj i regiji. Naime velikim dijelom na tom tržištu posluju manje obiteljske tvrtke nastale početkom devedesetih, u godinama tranzicije. No te tvrtke, izgleda, nisu u mogućnosti (ili jednostavno ne znaju) činiti velike poslovne poteze. Zato se niti ne mogu širiti.

Vrlo je malo tvrtki izuzeto iz tog pravila, a Keindl sport je očito u stanju donositi velike odluke, ponekad riskantne ili drugima na prvi pogled teško razumljive. Uostalom, takav je svijet poslovanja, i takve su kvalitete koje prepoznaju ulagači.  

Provectus Capital Partners (PCP)

Investicija u Keindl Sport predstavlja prvu transakciju financiranu iz PCP-ovog fonda razvojnog kapitala ASEF (Adriatic Structured Equity Fund), koji podržavaju Europski investicijski fond i Hrvatska banka za obnovu i razvitak u sklopu CROGIP programa.

Više: provectus-capital.com

Keindl sport

Osnovan 1998. godine, Keindl Sport objedinjuje veleprodaju, maloprodaju te internetsku prodaju na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Ponuda kompanije obuhvaća široku paletu sportske opreme, s naglaskom na premium bicikle i e-bicikle. Izrazitim fokusom na kupce, Keindl Sport se profilirao kao vodeći web shop u kategoriji bicikala te posjeduje Best Buy i Customer’s friend certifikate.

Više: keindl-sport.hr

Pročitaj i
Garaža: Andrein Cube AMS 100 SLT
Garaža: Pavao i njegov Cube Elite C:68 SL
Testirali smo: Selle Italia X-LR
Predstavljamo: Bianchi T-Tronik

Foto: Keindl sport, Cube

Prati nas