Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
29. travnja 2020

Možda će te iznenaditi to što je Pavao Roset u današnjoj ponudi fullyja odabrao karbonski hard-tail. No, za taj odabir postoje dobri razlozi…

Pavao Roset, reprezentativac, višestruki prvak Hrvatske u olimpijskom krosu i MTB maratonu, izbornik reprezentacije… Već je i ovo više nego dovoljno za predstavljanje našeg gosta u Garaži.

 

„Prije svega, ja se zaista jako volim voziti na svom brdskom biciklu (čitaj mtb)“, kaže nam Pavao. „Svaki se puta veselim izlasku u šumu, a siguran sam da (uglavnom) slično razmišlja i on. Kada ne bi bilo tako, valjda ne bih proveo skoro 30 godina u ovom sportu. 🙂 Oduvijek sam smatrao da dobar odnos prema biciklu utječe na osjećaj koji imam pri vožnji, i tako sam se prema svim biciklima i ponašao. A idealnog partnera našao sam u svom Cube Elite C:68 SL. Izbor je bio logičan uslijed suradnje s trgovinom Keindl Sport, koja traje već skoro 20 godina.

Model: Cube Elite C:68 SL 

Možda će se netko začuditi zbog čega je Pavao odabrao hard-tail umjesto bicikla s punom suspenzijom… U današnje vrijeme bicikala s prednjim i stražnjim amortizerom koji bitno poboljšavaju vozne karakteristike, oni samo s prednjim amortizerom sve su rjeđa pojava. Kod natjecatelja zbog tehnički sve težih i zahtjevnijih staza, a kod rekreativaca zbog udobnosti vožnje i sigurnosti. Pa se sad čovjek pita zašto ne iskoristiti sve te prednosti. Eto… ima još purista koji vole čiste linije takvog bicikla i izvlače iz sebe maksimum na tehničkim terenima, uzbrdo i nizbrdo.

Upgrade: Cube Elite C:68 SL 

„Kada sam prvi puta sjeo na moj Cube C:68 SL, to je bilo to, sve je sjelo na prvu“, prisjeća se Pavao. „Napravio sam  je vrlo malo preinaka. Na amortizeru Rock Shox SID ugrađeno je hidraulično zaključavanje XLoc Sprint, i to je zaista bilo poboljšanje koje radi besprijekorno.
Malo sam spustio volan držačem od -17⁰, i ujedno produljio poziciju. Širinu volana vremenom sam smanjivao, pa je sada na 700 mm, a mislim da bih čak mogao ići i na 20 mm uže“.

„Gume su vječna tema rasprava, i svatko se kune u svoju dobitnu kombinaciju. Činjenica jest da su sve gume renomiranih proizvođača dobre, a izbor je stvar iskustva i dostupnosti. Osobno godinama koristim Vittoriu, najčešće modele s grafenom Mezcal III i Barzo. Od prošle godine isprobao sam i Onzin model Canis s nešto debljim stijenkama (60 tpi), koji uz minimalan dodatak mase donose više sigurnosti na izraženo kamenitim stazama. Lani su te gume Anderu Kiršić i mene bez defekta dovele do pobjede u mix kategoriji na etapnoj utrci 4 islands.

Na treningu po zahtjevnom terenu dozvoljavaju niži tlak (ovisno o masi vozača naravno), tako da često vozim oko 1,3 bara straga /1,2 sprijeda. Na maratonima za oko 0,1 više, s time da to traži dosta ‘mekani’ i tehnički čisti stil vožnje.

Od bitnih stvari koje pri duljim vožnjama utječu na udobnost svakako je sjedalo. Nakon nekoliko pokušaja, najbolji se pokazao Selle Italia X-LR u širini 145. U kombinaciji sa Santini dresovima koje najčešće koristim i Elite Ozone kremom za hlačice, ni najdulji maratoni ne ostavljaju traga.

Pedale su Look X-Track, s mehanizmom sličnim kao spd, i dvije godine rade savršeno bez servisiranja.

Važan dio opreme su cipele preko kojih se snaga prenosi na bicikl, a zadnju godinu koristim Crono CX2. Dovoljno krute, prsti imaju mjesta, a s dva Boa zatvarača moguća je fina regulacija.

Sramova XX1 grupa zaista radi besprijekorno. U zaborav su pala padanja lanca s prednjeg lančanika, što može cijeniti samo onaj koji je godinama bio frustriran tim problemom na starim sustavima s dva lančanika sprijeda, a ona s tri se i ne usudim ni pomisliti.
Lanac ne lupa po okviru, a mijenjanja brzine su precizna i brza kao prvog dana. Za podmazivanje lanca najčešće koristim Weldtite Ultra Dry Wax. Potrebno ga je nanositi nakon svake vožnje, ali prednost je što ne treba čistiti kazetu i ostale dijelove, jer ostavlja vrlo malo prljavštine.

S obzirom da je ove godine natjecateljska sezona pomaknuta na neodređeno vrijeme, ostalo je prostora za isprobavanje novih komponenti. Tako je prije par tjedana na red došao ovalni lančanik AbsoluteBlack (32 zuba). Prvih nekoliko vožnji se definitivno osjetila razlika pri pedaliranju i trebalo je neko vrijeme da se na to priviknem. Za detaljnije utiske bit će potrebno još par treninga po različitom terenu i strmijim usponima, gdje bi se i trebala vidjeti najveća razlika u odnosu na okrugli lačanik.

Uređaj za navigaciju i praćenje ostalih podataka treninga je Polar V650, montiran na lulicu. Već me godinama služi bez ikakvih problema. Čak sam uspio ne oštetiti ga pri padovima na terenu (nije često, ali ipak se desi).

Od ostale opreme, koja se kao i sve prethodno može naći u dućanima Keindl Sport, tu je kaciga Kask Protone mat crna, naočale Oakley Jawbreaker i rukavice Roeckl Mango.

I još ovo: brinite se za svoje bicikle, vozite ih često i žestoko, ali ih i poslije mazite i pazite! 😉

Specifikacije:  

Okvir: C:68 Monocoque Advanced Twin Mold
Vilica: Rock Shox SID RL / XLoc Sprint
Držač upravljača: Cube RFR / – 17⁰ / 110 mm
Upravljač: Cube Flat Race Bar Pro Carbon / 700 mm
Gripovi: Cube SCR
Nosači bidona: Elite Cannibal
Stražnji mjenjač: Sram XX1
Ručica mjenjača: Sram XX1 Trigger
Kočnice: Magura MT8 (180/160 mm)
Pogon: Race Face Next R, Absolute Black oval 32 zuba ili okrugli 34 zuba
Pedale: Look X-Track
Kazeta: Sram XG-1199, 10-42
Lanac: Sram PC XX1 (+ Weldtite Ultra Dry Wax)
Kotači: osovine DT 350, obruči DT XR 331 28/32 rupe, žbice DT Competition
Prednja guma: Onza Canis C3 2,25 ili Vittoria Barzo G2.0 2,25
Stražnja guma: Onza Canis C3 2,25 ili Vittoria Mezcal III G2.0 2,25
Sjedalo: Selle Italia X-LR AirCross Superflow
Držač sjedala: Cube Performance Motion Post, 27.2mm
Masa: 9,5 kg (spreman za vožnju)


Pročitaj i:

Garaža: Anin Giant Anthem 29 2
Garaža: Bruno i njegov Megamo cx Limited Edition 2020
Garaža: Mario i njegov Trek Supercaliber 2020 
Garaža: Kristinin Scott Spark RC 900 World Nino LTD 2020 

Foto: Privatna arhiva P. R.

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas