25. svibnja 2020

Višestruka prvakinja i reprezentativka Andrea Kiršić godinama je vjerna bavarskoj marki Cube. Njen je izbor ultra lagani karbonski XC fully…

Andrea Kiršić je višestruka nacionalna prvakinja u disciplinama MTB izdržljivosti, dugogodišnja reprezentativka i trenerica. Posljednjih nekoliko godina njen su izbor ultra lagane XC rakete iz proizvodnih pogona bavarske tvrtke Cube koja se etablirala kao jedna od najpopularnijih MTB marki na hrvatskom tržištu.

„S prvim modelima Cube bicikla susrela sam se još 2012. tako da sam svoje posljednje natjecateljske godine (cross country i maraton) vozila upravo na različitim Cube ‘hardtail’ modelima. Logičan je slijed zapravo bio prelazak na njihov ‘full suspension’ model, AMS 100 SLT. Nisam se previše premišljala pri toj odluci. Naime, biciklistička industrija je toliko napredovala da se sada vrhunski i  lagani natjecateljski 29” ‘fully’ može naći kod svih brendova, što u prošlosti i nije bilo tako“, kaže Andrea.

Andrea Kiršić Cube AMS 100 SLT
Andrea Kiršić i njen Cube AMS 100 SLT

Riječ je o veoma okretnom i laganom, te dovoljno krutom biciklu koji će zadovoljiti sve tipove vozača, bilo da voze cross country ili maraton utrke.

„Naš prvi ‘izlazak’ odvijao se u okolici Labina“, prisjeća se Andrea. „Svatko tko je vozio Adria bike Helter Skelter i Valamar Terra Magica maratone zna o kakvom se terenu radi. Kamen na kamenu. A ja se vozim i smijem. Kamenje leti na sve strane (dobro, tu pustim suzu), ali i dalje se smijem. Penjem se, široki osmijeh ne silazi s lica. Teška srca vratim se kući i razmišljam što moram napraviti kako bih bicikl namjestila baš za sebe. I ne znam… baš ništa.  Tako je zapravo ostalo i do danas“, dodaje.

Andrea Kiršić Cube AMS 100 SLT

Setup: Cube AMS 100 SLT

Prednji i stražnji amortizeri prilagođeni su Andreinoj (relativno maloj) težini. Tlak zraka u prednjoj vilici gumama je, mimo preporuka, smanjen za 15 psi ispod najmanje vrijednosti.  Povrat su namjestili skoro na najveći, odnosno brži.

Upravljač je skraćen na duljinu od 680 mm, a držač upravljača spušten je na najnižu moguću poziciju. S obzirom da držač upravljača dolazi u veličini od 8 cm, zadržali su original, baš kao i cijev sjedala. Kako Andrea ne sudjeluje u profesionalnim utrkama, nije bilo potrebe za mijenjanjem tih komponenti radi smanjenja mase bicikla.  Tako da je bicikl zapravo odmah nakon isporuke bio spreman za vožnju, s time da je bilo potrebno dobro namjestiti poziciju, za što je trebalo nekoliko probnih vožnji.

Na biciklu se vremenom ništa nije mijenjalo. Kočnice Sram Level Ultimate rade besprijekorno, do danas bez servisa. Pločice disk kočnica Cube (plave, organske) pokazale su se odlične u svim uvjetima te ni nakon pet mokrih etapa na prošlogodišnjoj utrci 4Islands nisu bile potrošene. Mjenjač Sram također nisu zadavali Andrei probleme. Radi mekano te bez problema mijenja brzine pod opterećenjem na usponu i na nogama.

Andrea Kiršić Cube AMS 100 SLT

Upgrade: Cube AMS 100 SLT

„Kako je bicikl bio opremljen najjačom grupom Sram Eagle 1×12 i vrhunskim dijelovima, već sam u startu bila sigurna da nikakve veće preinake neću morati raditi“ kaže Andrea.

„Prije manje od godinu dana sam posredstvom Keindl Sport trgovine dobila priliku isprobati ovalni lančanik AbsoluteBlack, 32 zuba. Priviknula sam se odmah i dobro se osjećala. Najveću prednost osjetim na usponu gdje na nekim tehnički zahtjevnijim dijelovima ipak mogu prirodnije okrenuti pedalu puni krug. Taj lančanik ne skidam od tada i koristim ga na treninzima i utrkama. Također, pogon XX1 Eagle koji je došao u originalu i danas je na biciklu. Powermetar na mtb-u ne posjedujem jer se više oslanjam na osjećaj i ne opterećujem se brojkama.

Lagani Newmen karbonski kotači pokazali su se dovoljno kruti i otporni za teren na kojem vozim. Na njih se tubless gume bez problema montiraju bez kompresora. Već godinama (još od doba 26“) koristim Vittoria gume. Tu tradiciju nastavljam i danas. Mezcal me oduševljava svojom izvedbom, lakoćom kotrljanja i bočnim prijanjanjem. Prošle godine Kendl Sport je u ponudi dobio i Onza gume koje sam također isprobala. S njima sam osvojila dvije, za mene najvažnije utrke prošle sezone, 4Island MTB Stage Race i Helter Skelter maraton. Canis model (60 tpi) je malo robusniji i krući, ali pouzdan i siguran na kamenju. Odličan je i po mokrim uvjetima. 

Gume pumpam na 1.2 bar (prednja) i 1.3 (stražnja). Moja kilaža na treninzima dozvoljava i nešto niže vrijednosti. Isto tako nisam agresivan vozač, dosta pazim voziti tehnički ispravno i mekano. Ali s obzirom na više puta spomenuti teren, odlučila sam se za taj tlak. Bicikl kakav vozim na treningu, vozim i na utrci. Ništa ne mijenjam. Jednostavno, taj bicikl kao da je rađen za mene.

Oprema mi je veoma bitna i sve potrebno nabavljam u Keindl Sport trgovini gdje izbora ne nedostaje. Već par godina koristim Cube modele ženskih rukavica. Kratke, duge, deblje, tanke ili mrežaste. Ovisno o vremenskim uvjetima. Nešto su manje i kraće pa sjedaju optimalno na dlan i prste (po duljini). Tu su još Kask Mojito kaciga i Oakley naočale. Radar Ev Path s Prizm Road lećama za sunčano vrijeme i Ev Zero Stride s Prizm trail lećama za oblačno i šumu.

Ono što me posebno oduševilo su GIRO Empire VR90 ženske cipele na vezice. Uložak se priloženim umetcima različitih debljina može prilagoditi stopalu za najbolju potporu svodu i fino prilagođavanje. Prednost im je zatezanje na mjestima na kojima ti želiš, te kruti karbonski potplat. Noga u njima ne pleše što je kod nekih muških modela slučaj. Moram priznati i da su veoma otporne. U njima sam progurala dosta stjenovitih i kameniti predjela lijepe naše obale i Alpa i izvana nema nikakvih tragova oštećenja. Vesele me i vezice u boji koje onda mijenjaš i vežeš ovisno o raspoloženju. Santini dres upotpunjuje moju biciklističku opremu“, temeljito opisuje Andrea.

Andrea Kiršić Cube AMS 100 SLT

Specifikacije: Cube AMS 100 SLT 

Pogon: Sram Eagle 1×12
Lančanik pogona: AbsoluteBlack 32T
Obruči: Newmen
Gume: Vittoria Mezcal
Info proizvođača o modelu: cube.eu

Pročitaj i:
Garaža: Nikola i njegov Giant Reign
Garaža: Pavao i njegov Cube Elite C:68 SL
Garaža: Anin Giant Anthem 29 2

Foto: Privatna arhiva A. K.

Prati nas