4 Islands
20. travnja 2024

Pretposljednja etapa na ovogodišnja četiri otoka bila je najkraća, ali zato ništa lakša od ostalih. Gotovo bez promjena na vrhu…

Jučerašnjih trideset i devet kilometara na Lošinju bilo je začinjeno s devet stotina metara uspona. Utrka na četiri otoka ove godine po prvi prolazi bez cilja na Lošinju jer je današnja posljednja etapa premještena na otok Rab. Lošinj i dalje ostaje “klasik”, bez većih korekcija na trasi, ali s panoramama koje osvajaju na prvi pogled!

U miješanoj kategoriji Mixed, jučerašnjom etapnom pobjedom na Lošinju ekipa Zadar Bike Magic koju čine Karmen Škiljić i Tonko Čičin-Šain zacementirala je vodeću poziciju u ukupnom poretku i prednost od gotovo 42 minute!

Grand Master

Team Visit Kvarner (Marin Deković i Peter Vesel) jučer su proslavili još jednu etapnu pobjedu. Za lošinjske staze trebali su sat, 44 minute i sekundu. Drugo mjesto zauzeli su Talijani Loris Tomat i Michele Gallina (Team FVG). Njihov je zaostatak iznosio dvije minute i jednu sekundu. Treće mjesto s istim zaostatkom zauzeli su Nijemci Thorsten Damm i Bojan Bohorc (Scott Fahrradladen Gudensberg). Iztok Kuret – Izo i Jadran Peran (Rab MTB Paradise Team II) su bili četvrti,a ekipa mtb.si , Matej Hartman i Dejan Nemeček osmi.

U ukupnom poretku prije posljednje etape Vesel i Deković vode s gotovo 12 minuta prednosti ispred Galline i Tomata. Treći su Bohorc i Damm. Kuret i Peran su na četvrtom mjestu, ali su malo predaleko od postolja. 

Peter Vesel o jučerašnjoj etapi:

Etapa na Lošinju je ove godine malo promijenjena. Ali dobro je, dobili smo i nju. Zatim četiri sata brodom do Raba, što je bilo dosta dugo, a bilo je i dosta hladno. Dio ekipa je vozio okolnim putem automobilima preko Cresa i Krka.

Pranje bicikala na službenom MTB trajektu 4 otoka.

Master

Karl Platt u Tomi Misser (Legends of Bulls and Mondraker) ove godine ne znaju za poraz. Osvojili su i Lošinj. Na drugo mjesto se plasirala hrvatsko-slovenska lokomotiva u sastavu Marko Fržop i Boštjan Hribovšek (Top Sport – Calcit Team). Za pobjedničkim vremenom od jednog sata, 33 minute i 54 sekunde zaostajali su 4 minute i 24 sekunde. Treće mjesto zauzeli su Finci Samuli Visuri i Mikko Kupiainen (Evoc Finland).

U ukupnom poretku Misser i Platt već su više od devet minuta ispred jučer četvrtoplasiranih Španjolaca Josea Hermide i Antonija Ortiza (Oldies and Goldies NoNiNa). Hribovšek i Fržop izvrsnim nastupom na Lošinju izbili su na treće mjesto, ali zaostaju dobre 22 minute.

Kategorije Elite na 4 otoka 2024

Jučerašnji pobjednici, Španjolci Miguel Munoz i Luis Martinez (Klimatiza Totemi Cabberty 2), na samom su kraju etape stekli dvije sekunde prednosti ispred drugoplasiranih Nijemaca Georga Eggera i Lukasa Bauma (Orbea x Leatt X Speed ​​​​Company). Pobjedničko vrijeme najkraće ovogodišnje etape iznosio je sat, 24 minute i 25 sekundi. Nijemac Simon Schneller i Francuz Axel Roudil-Corinat (Team Bulls Mavericks) dogurali su do trećeg mjesta, ali su za najbržim u etapi zaostajali dobru minutu.

U ukupnom poretku još uvijek vode Talijani Nicola Taffaril u Massimo Rosa (Metallurgica Veneta MTB), koji su u jučerašnjoj etapi zauzeli četvrto mjesto. Imaju 2 minute i 25 sekundi prednosti ispred Španjolaca Martineza i Munoza. Treći su Nijemci Egger i Baum.

U ženskoj kategoriji Švicarka Janina Wust i Nizozemka Rosa Van Doorn (Buff Megamo Women) nemaju pravu konkurenciju u ovogodišnjoj utrci. Osvojile su još jednu etapu i imaju gotovo nedostižnu prednost u ukupnom poretku.

Sve rezultate provjeri na epic-series.com.

Najavljujemo: Posljednja etapa, otok Rab

Posljednja etapa trebala bi se odlikovati najvećim prosječnim brzinama, ne samo zato što će ekipe već biti naviknute na žestinu utrkivanja, već i zato što trasa na Rabu nikad ne prelazi 150 metara nadmorske visine. Tako će posljednji dan biti brz i naporan, pun uskih staza, među kojima je i Premužićev put koji je izgradio hrvatski inženjer šumarstva Ante Premužić, poznat po gradnji suhozida. S dužinom od 64 kilometra i 1640 metara uspona, etapa je šlag na torti za cilj ovogodišnjeg izdanja 4Islands MTB.

Video: Najzanimljivije s Cresa

Naslovna fotografija Aleš Špes, ostale fotografije 4 Islands MTB.

Pročitaj i
4Islands 2024: Tomi Misser
4Islands 2024 Report: Cres – Talijani iznenadili u seniorskoj kategoriji
4Islands 2024: José Antonio Hermida
4Islands 2024 Report: Promjena u vrhu seniora nakon prve etape
4Islands 2024 Report: U prologu slavili Egger i Baum
#4islands

Prati nas