4 Islands
18. travnja 2024

Kraljevska etapa ovogodišnje utrke 4 Islands danas nikome nije ostala dužna, ali nije niti donijela promjene na vrhu. Sigurno je mnogim natjecateljima zadala manju glavobolju ili barem umorne noge…

Legendarni start s trajekta u Meragu u nakon 84 kilometra i 1880 vertikalnih metara preko otoka Cresa sve do odredišta u samom gradu Cresu. Stara sela, kozje staze, koje su stoljećima “klesali” pastiri goneći svoja stada kroz plodne livade. Pogled koji oduzima dah – ne samo na more, već i na Vransko jezero. Otok Cres zaslužuje kraljevsku etapu!

Grand Master

Petar Vesel i Marin Deković očito jako vole Cres, nakon 4 sata i 59 sekundi suvereno su osvojili etapu i stekli gotovo osam minuta prednosti ispred prvih suparnika, Talijana Lorisa Tomata i Michelea Gallina (Team FVG). Treće mjesto osvojili su Nijemci Thorsten Damm i Bojan Bohorc (Scott Fahrradladen Gudensberg) koji su zaostali dobru minutu. Peto mjesto zauzeli su Iztok Kuret – Izo i Jadran Peran (Rab MTB Paradise 2).Dvojac mtb.si (Matej Hartman i Dejan Nemeček) ponovno su bili osmi.

U ukupnom poretku nakon treće etape Vesel i Deković imaju gotovo 10 minuta prednosti u odnosu na Talijane Tomata i Gallina.

Naš reporter Mah s kraćom reportažom:

Da, etapa je stvarno kraljevska. Svi biciklisti to cijene, ali posebno sada kada je dodatno proširena prvi dugi uspon iz Meraga. Prije smo mjestimično morali hodati, sada je to makadamska autocesta. Zamalo nas je udario auto na iznad Cresa, jer stara gospođa nije poštivala upute redara. Najviše sam uživao na spustu s Lubenica u Miholašćicu. Nad Suskom je bila jaka bura, ali cijela je etapa bila obasjana suncem.

Međutim, kao i prošle godine, Dejan je pun dobrih savjeta za mene. Neke poslušam, druge ne. Dodam da najviše uživa u okrjepnim zonama, jer kaže da je to kao na veselici. Piće, gelovi, čak se i pršut može naći tamo pa objeduje s užitkom, ja se samo bacim i odletim naprijed da imam minutu-dvije svog ritma prije nego što me opet uhvati.

Najavljuju jako nevrijeme navečer i velika je panika, jer ne znaju kako će tih šest brodova sa sudionicima prevesti na Lošinj. I najnovije vijesti. Upravo zbog ovog upozorenja sutrašnja je etapa odgođena za pola sata.

Afrički lav Peter s insajderskim informacijama s kamenog Cresa:

Etapa je gotova. Stvarno ne znam gdje su našli toliko kamenja na Cresu. Malo šale. Pa danas bez defekata . Na spustovima sam većinom pratio Marina, jer sam mislio da je to više “defejktosigurno”. Ha, dobar izraz, zar ne? 

I ovo! Kao insajder mogu reći. Za mene je najveće iznenađenje u utrci Karmen Škiljić iz ekipe Zadar Bike Magic u kategoriji mješovitih parova. Cura je stvarno talent. Samo malo zaostaje za nama i mislim da je u svakoj etapi otprilike na razini ženske elitne kategorije. Danas sam razgovarao s njezinim ocem. Ona tamo malo vozi bicikl i mislim da studira nešto u vezi sa sportom. To je prilično neobično u mješovitim parovima, jer su muškarci općenito jači i pomažu ženama.

Kategorija Master

Vodeći u kategoriji Master su Nijemac Karl Platt i Španjolac Tomi Misser (Legends of Bulls and Mondraker). Španjolci Jose Hermida i Antonio Ortiz (Oldies i Goldies NoNiNa) uzeli su još jedan skalp, no ovoga puta borba je išla do kraja, jer su Nijemac i Španjolac nakon tri sata i 39 minuta i 53 sekunde samo za sekundu pretekli Hermidu i Ortiza. Kao i na Krku, treći su bili Finci Mikko Kupiaonen i Samuli Visuri (Evoc Finska). Na četvrto mjesto su rangiran Boštjan Hribovšek i Marko Fržop (Top Sport – Calcit Team).

Misser i Platt su i dalje na vrhu master kategorije, s dvije minute prednosti ispred Hermide i Ortiza. Hribovšek i Fržop su četvrti s minutom zaostatka za trećeplasiranim Fincima.

Kategorija Elite 

Talijani Nicola Taffarel u Massimo Rosa (Metallurgica Veneta MTB) uvjerljivi su pobjednici kraljevske etape. S vremenom od 3 sata, 16 minuta i 37 sekundi za gotovo minutu i pol prestigli su španjolski dvojac Klimatiza Toteemi Cabberty 2 koji čine Miguel Munoz i Lios Martinez. Treći su bili veterani utrka Epic Series Nizozemac Hans Becking i Portugalac Jose Dias (Buff Megamo 2). Njihov zaostatak iznosio je već tri minute i 40 sekundi.

Sveukupno, Taffarel i Rosa povećali su svoju prednost u odnosu na Munoza i Martineza na 3 minute i 40 sekundi. Na trećem mjestu su Nijemci Georg Egger i Lukas Baum (Orbea x Leatt x Speed ​​​​Company), koji su na Cresu zauzeli četvrto mjesto.

U kategoriji seniorki ponovno je slavio dvojac Buff Megamo Women koji čine Švicarka Janina Wusti Nizozemka Rosa Van Doorn.

Sve rezultate provjeri na epic-series.com.

Najavljujemo: Treća etapa, Lošinj

Slikovita utrka uz more 39 kilometara punim gasom. Zabava i gotovo nepromijenjena etapa na Lošinju sa 900 metara visinske razlike. Iako je osam ponavljanja na Lošinju bila posljednja etapa, pokazalo se dosta teškim jer su biciklisti već bili prilično umorni nakon “puzanja” Cresom. Ovoga puta Lošinj je pretposljednji otok, jer se veliko finale seli na Rab!

Video: 4 otoka i najbolje s Krka

Fotografije organizator

Pročitaj i
4Islands 2024: José Antonio Hermida
4Islands 2024 Report: Promjena u vrhu seniora nakon prve etape
4Islands 2024 Report: U prologu slavili Egger i Baum
#4islands

Prati nas