4 Islands, Hermida
18. travnja 2024

Vidiš ga desno na naslovnoj fotografiji. Na etapnim utrkama se nikada ne odvaja od kolege Antonia Ortiza…

Matej Hartman lani ga je kratko intervjuirao, ali vječni šaljivac José Antonio Hermida uvijek je odličan sugovornik.

Tko je José Antonio Hermida?

Svjetski juniorski prvak u olimpijskom krosu iz 1996. Svjetski prvak u kategoriji do 23 godine iz 2000. Seniorski svjetski prvak 2010. Peterostruki sudionik Olimpijskih igara i na svima je stigao do cilja. Zauzeo je najviše mjesto u godini 2004. u Ateni, kad je bio srebrn! Uz to, osam puta je bio nacionalni prvak u olimpijskom krosu i dva puta u ciklokrosu. José Antonio iza sebe ima još šest pobjeda u Svjetskom kupu. Od 2004. godine vjeran je proizvođaču bicikala Merida – čak i sada, kada uživa u “mirovini” i više iz zabave sudjeluje u MTB utrkama. Pa, ako vjeruješ u bajke.45-godišnji Hermida još uvijek rastura. Sada vozi u kategoriji Master, s veteranima dobne skupine do 50 godina.

S partnerom Antoniom Ortizom prvu je etapu završio na drugom mjestu u kategoriji. Foto 4 Islands MTB.

Drugi put zaredom na četiri otoka 

Lanjski pobjednici kategorije master ove godine su dobili žestoku i jaku konkurenciju: Tomi Misser iz Španjolske i Karl Platt iz Njemačke (Legends of Bulls and Mondraker). Misser je već bio pobjednik na četiri otoka, ali prije svega on i Platt su savršeno pripremljeni, jer su došli kao pobjednici gotovo potpuno svježi s nedavno završene utrke ABSA Cape Epic. No, Hermida i Ortiz (njegov najbolji prijatelj iz utrka mlađih kategorija i stalni partner u sadašnjim etapnim utrkama) imaju još nešto za reći u pokušaju ponavljanja prošlogodišnjeg uspjeha.

José Antonio Hermida za mtb.hr:

Biti profesionalni brdski biciklist gotovo četvrt stoljeća je privilegija, a vidi se i po nogama. Ha, ha. Ovo mi je drugi put na utrci oko četiri otoka. Prošle godine sam se više bavio istraživanjem nego utrkivanjem, a ove godine će biti teže. Misser i Platt su super jaki. Antonio i ja ćemo braniti prošlogodišnju pobjedu, jer mi, brdski biciklisti, nemamo problema s godinama.

Mogu reći da sam već bio u Hrvatskoj, na odmoru, i to već dva puta. Inače, najdraža etapa utrke mi je na Lošinju, ali neće biti posljednja, kako sam navikao, pa se moram se više fokusirati na Rab, gdje će se etapa voziti malo drugačije nego što je pamtim od prošle godine.

S lijeva na desno: Antonio Ortiz, José Antonio Hermida, Karl Platt, Tomi Misser, Mikko Kupiainen i Samuli Visuri.

Foto Matej Hartman @matej.mahmtb

Pročitaj i
4Islands 2023: José Antonio Hermida
#4islands

Prati nas