Jose Antonio Hermida
20. travnja 2023

Društvo nam je jučer pravio uvijek nasmijani olimpijac, španjolski svjetski prvak u olimpijskom krosu i vječni ambasador marke Merida: José Antonio Hermida…

Uvijek će okrenuti na šalu, čak i dok je vozio na utrkama Svjetskog kupa. Već je nekoliko godina u “mirovini”, ali još uvijek savršeno pripremljen i još uvijek sudionik brojnih maratona ili etapnih utrka. Sada je posjetio Hrvatsku i sa svojim partnerom Antoniom Ortizom pod imenom Oldies i Goldies se natječe u utrci 4Islands.

José Antonio Hermida

Juniorski svjetski prvak u olimpijskom krosu (1996.), svjetski prvak u kategoriji U23 (2000.), pa je zatim nosio majicu duginih boja i u elitnoj (seniorskoj) kategoriji (2010.). Pet je puta bio sudionikom Olimpijskih igara i svaki put stigao do cilja. Najveći plasman karijere ostvario je 2004. godine u Ateni, kada je bio drugi! Uz to, osam puta je bio nacionalni prvak u olimpijskom krosu i dva puta u ciklokrosu. Hermida iza sebe ima šest pobjeda u Svjetskom kupu. Od 2004. vjeran je proizvođaču bicikala Merida – čak i sada kada uživa u mirovini.

Naš leteći reporter Mah iznenadio ga je s par pitanja

Mah: Koliko si puta vozio 4Islands?

José: Ovo mi je prvi puta i dosadašnje iskustvo je vrlo pozitivno. Jučer je bio ‘aperitiv’, ali danas (srijeda) je prva ozbiljnija etapa. Antonio i ja smo osvojili drugo mjesto u master kategoriji jer su vodeći Brazilci doista vrlo jaki.

Što misliš o trasi?

Pozdrav na stranicama organizatora najbolje to opisuje. ‘ Conquer the Rock’ ‘ je pravo ime, jer je danas bilo mnogo kamenja za rasturanje. Osobno jako volim tehničke dijelove, i uspone i spustove, ali sam loš na ravnom i na asfaltu.

Tko je tvoj partner u utrci?

Antonio je moj stari, dobri prijatelj iz juniorskih vremena. Uvijek smo vozili za različite ekipe i bili suparnici ili neprijatelji, ha ha. Ovo je prvi put da nastupaju zajedno kao ekipa. A za premijeru smo odabrali utrku u Hrvatskoj.

Kakve bicikle voziš i zašto ne hardtail?

Ja sam na Meridi One20, a Antonio je na BH.  Hardtail ? Ha, ha, onda bi bilo samo na ‘ hard ‘. Star sam i trebam više udobnosti.

Sretno do kraja utrke!

Hermidu potraži na Instagramu : @josehermida

Naslovnu fotografija: Matej Hartman. Foto u cilju: @4Islandsmtb.

Pročitaj i
#4islands

Prati nas