4 Islands
17. travnja 2024

Danas je započela prava utrka iscrpljivanja. Prva etapa na otoku Krku i prvi ozbiljniji kilometri po kvarnerskim otocima. Četiri otoka u punom sjaju!

Sa startom i ciljem u Baškoj započela je prva ovogodišnja etapa utrke. Ukupno 72 kilometra i 1530 metara uspona. Dvije stotine ekipa čekalo je jutros na izazov zvan 4Islands MTB. Nakon večernje kiše čekalo ih je vedro nebo i pogled na snijegom prekriveni Velebit.

Deveti 4 Islands: Kategorija Grand Master

Prvo mesto u kategoriji ponovili su Marinu Deković in Peter Vesel (Visit Kvarner) i to unatoč dvama Peterovim defektima. Ponešto izmijenjenu etapu na Krku uspjeli su svladati za tri sata, 25 minuta i 22 sekunde, za gotovo dvije minute brže od ekipe FVG (Talijani Loris Tomat i Michele Gallina). Treći su bili Nijemci Thorsten Damm i Bojan Bohorc (Scott Fahrradladen Gudensberg) s gotovo šest minuta većim vremenom. Duo mtb.si (Matej Hartman i Dejan Nemeček) je zauzeo osmo mjesto.

U ukupnom poretku vode Vesel i Deković. Kuret i Peran su peti, Hartman i Nemeček osmi.

Naš reporter Mah kratko javlja:

Prema vremenskoj prognozi, ujutro su svi razgovori bili o tome kako i koliko se obući za današnju etapu. Pravo stanje je fantastično. Nema hladnoće, jako malo vjetra i fantastičan krajolik. Staza je relativno suha s obzirom na jučerašnju kišu Svi smo blatnjavi, zbog dijela staze koji prolazi kroz kanjon Vele Rike, jer je tamo i u ljetnim mjesecima blatnjavo.

Cijela trasa je nevjerojatno suha i dobro modificirana u odnosu na prethodne verzije. Malo mi nedostaje tehnički spust s Velog vrha, ali vjerujem da je većina ljudi koji nisu navikli na oštro kamenje zahvalna što ovaj spust nije bio uključen. Prošli smo kroz Treskavac potpuno novim stazama, i tamo je bilo dosta defekata, unatoč tome što tamo nema posebno oštrog kamenja.

Marin Deković sa svojim dojmovima:

Krenuli smo jako dobro i prvi uspon smo jako dobro “odgarili” i lijepo se popeli na Mjesečev plato. Tu nas je malo omeo vjetar. Kad nas je malo jača skupina biciklista pretekla, sustigli smo ih, malo se zadržali, a zatim nastavili u svom ritmu. U međuvremenu smo imali tehničkih problema koje smo vrlo brzo otklonili, iako su nas tada prestigli konkurenti, ali vratili smo se na čelo u kategoriji na ciljnoj ravnini.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je ASkl2WI210_JApFUP77tftCf1I2yO8PoTaHJYM2uInPERv-i4xOaCc1-ODvl6gIuUtWHQl2VreTyC0Lj1yRA73hQm2fspKTf1E8vmqmyKANVV19HPZHTDVqGCvwIHMMT-ZV5kWj3hUBnxX4lcyQQahA

A ostale kategorije?

Od slovenskih i hrvatskih master tipujemo na Boštjana Hribovšeka i Marka Fržopa (Top Sport – Calcit Team). Nakon trećeg mjesta u prologu, danas su osvojili četvrto mjesto. Pobijedili su najveći favoriti Španjolac Tomi Misser i Nijemac Karl Platt (Legends of Bulls and Mondraker) s vremenom 3 sata, 7 minuta i 13 sekundi. Drugi su bili Španjolci Jose Antonio Hermida i Antonio Ortiz (Oldies i Goldies NoNiNa), dok su treći u etapi bili Finci Mikko Kupiainen i Samuli Visuri (EVOC Finska). Misser i Platt vode u ukupnom poretku. Hribovšek i Fržop trenutno su četvrti i samo nekoliko sekundi iza trećeplasiranih.

Elita na 4Islands

Za iznenađenje se pobrinuo talijanski duo Metallurgica Veneta MTB (Nicola Taffaril i Massimo Rosa), za etapu im je trebalo 2 sata, 46 minuta i 50 sekundi. Minutu su zaostajali Nijemci Georg Egger i Lukas Baum (Orbea x Leatt x Speed ​​​​Company), a minutu dalje Španjolci Miguel Munoz i Luis Martinez (Klimatiza Toteemi Cavverty) na trećem mjestu.

Talijanki Taffarel i Rosa preuzeli su ukupno vodstvo. Pred Eggerom i Baumom imaju dobrih pola minute prednosti. U ženskoj elitnoj kategoriji nakon prologa i prve etape na Krku na vrhu su Švicarka Janina Wust i Nizozemka Rosa Van Doorn (Buff Megamo Women).

Sve rezultate potraži na epic-series.com.

Najavljujemo: Druga etapa, otok Cres

Legendarni start s trajekta u luci Merag. Parovi se trebaju pripremiti na uspone i spustove na 84 kilometra staze i 1880 metara nadmorske visine preko otoka Cresa. Stara sela, kozje staze, koje su stoljećima “klesali” pastiri tjerajući svoja stada kroz bogate livade. Pogled koji oduzima dah – ne samo na more, već i na Vransko jezero. Nakon dana jurenja makadamskim cestama, stazama i stazama, etapa će završiti urbanom biciklističkom vožnjom starom jezgrom otoka.

Video: Najbolje iz prologa

Fotografije organizator

Pročitaj i
4Islands 2024 Report: U prologu slavili Egger i Baum

Prati nas