4 Islands
17. travnja 2024

Na Krku je jučer startala deveta iteracija najveće etapne utrke na ovom kraju svijeta, 4Islands. Kratak i zahtjevan prolog u Baškoj pokazao se kao prava priprema za prvu pravu etapu…

I počelo je! Utrka koja za mnoge natjecateljice i natjecatelje predstavlja najveći izazov sezone, a drugima je samo još jedna utrka za “odraditi”. Neki idu na utrku kako bi mogli spavati na brodovima, a treći su pravi ovisnici i žele odraditi sva izdanja serije Epic. Sve je to dio naša “četiri otoka”.

Deveto izdanje 4Islands startalo dinamičnim prologom

Kratka trasa, selektivna od samog početka. Jučer je apsolutno najteži dio za većinu natjecatelja bio kilometar dugačak odsjek po baškoj šljunčanoj plaži. Najbrža je ekipa prolog dug 12 kilometara, začinjen sa 260 metara uspona, završila za 27 minuta i 26 sekundi. Bio je to njemački duo Georg Egger i Lukas Baum (Orbea x Leatt x Speed). Samo šest sekundi sporiji bili su Belgijac (europski prvak) Wout Allemann i Španjolac Pablo Rodriguez Guede (Buff Megamo 1), dok su nacionalni prvaci, Nizozemac Hans Becking i Portugalac Jose Dias (Buff Megamo 2), zaostali tri sekunde.

Tomislav Zobec, Matej Hartman, Dejan Nemeček i Igor Rulj.

Peter i Marin najbolji u kategoriji Grand Master, ekipa mtb.si osma

Kategorija kojoj moramo posvetiti pažnju svakako je Grand Master. Peter Vesel i njegov novi partner Marin Deković (Visit Kvarner) zauzeo su prvo mjesto u kategoriji (33”4’). Drugi je bio talijanski dvojac Loris Tomat i Michele Gallina (Team FVG), a treći Nijemci Thorsten Damm i Bojan Bohorc (Scott Fahrradladen Gudensberg). Čak trojica od prva tri na postolju već su bili Veselovi partneri u utrci na četiri otoka!

Matej Hartman i Dejan Nemeček (mtb.si) za pobjednicima prologa u jakoj kategoriji zaostajali su 6 minuta i 17 sekundi. Još jedna slovensko-hrvatska kombinacija u sastavu Iztok Kuret – Izo i Jadran Peran (Rab MTB Paradise Team II) plasirala se odmah ispod postolja na četvrto mjesto.

Pobjednici prologa su Peter Vesel i Marin Deković.

Marin i ja smo imali dosta dobru vožnju, nije bilo puno prometa. Krenuli smo iza posljednja dva amatera, Platt i Misser iza nas, a Hermida i Ortiz iza njih. Znali smo da ćemo se uskoro morati povući. U suprotnom, Zadovoljni smo, malo još moramo ‘ulaufati’, ali bit će to OK.

Peter Vesel nakon prologa

Boštjan Hribovšek i Marko Fržop u opuštenoj atmosferi.

Fržop i Hribovšek na postolju u kategoriji Master

Boštjan Hribovšek vozi u paru s Markom Fržopom. Veteranski dvojac je prilično uigrana kombinacija jer su se pridružili nekadašnjim zvijezdama MTB Svjetskog kupa, Španjolcima Joseu Antoniu Hermidi i Tomiju Misseru. Misser ove godine vozi u kombinaciji s još jednom legendom, Nijemcem Karlom Plattom (Legends of Bulls and Mondraker) a s vremenom od 29 minuta i 32 sekunde slavio je u svojoj kategoriji. Hermida i Antonio Ortiz (Oldies and Goldies NoNiNa) bili su drugi,a treći su bili Marko Fržop i Boštjan Hribovšek (Top Sport – Calcit Team).

Boštjan: Marko me zvao idemo li na 4 otoka i krenuli smo. Najteži dio prologa svakako je bio početni uspon. Kako dalje, vidjet ćemo svaki dan.

Marko: Da, tražio sam nekog jakog i odabrao sam Boštjana, jer nema jačeg u ovoj kategoriji. Staza je ok, samo je na pojedinim dijelovima bilo malo više prometa, ali gotovo svi smo to imali. Činjenica je To što smo smjestili odmah iza dva para, koji se smatraju legendama svjetskog MTB-a, također nije tako.

Dvojac Top Sport – Calcit Team nakon prologa

Najavljujemo: Prva etapa, otok Krk

Današnja prva etapa ističe raznolikost otoka Krka. Od gotovo nadrealnog okruženja Mjesečevog platoa, do pašnjaka i livada u sredini etape, do brutalne singlice po dnu kanjona. Danas ukupno 72 kilometra i pregršt akcije. Gotovo da nema trenutka ravnine koji bi natjecateljima ponudio značajniji odmor. Ekipe će se penjati ili spuštati tijekom dana kako bi to došle do 1530 metara uspona šro uključuje i uspon na drugu najvišu točku utrke, i to u prvih 10 kilometara etape!

Sve rezultate provjeri na epic-series.com.

Naslovna fotografija organizator, ostale fotografije Matej Hartman @matej.mahmtb

Pročitaj i
4Islands 2023 Report: Lošinj za desert

Prati nas