4 Islands
24. travnja 2021

Pospremili smo još jedno izdanje jedinstvene etapne utrke na ovom kraju svijeta! Odlični rezultati hrvatskih predstavnika u ekipama. Mitja Tancik i Marko Fržop, Anthony Bilić i Gregor Sikošek, miješani parovi, a iznenađujuće dobri bili su naši Matej i Bobi! Dvojac mtb.si danas je stigao do trećeg mjesta. Čestitamo svima!

Posljednji kvarnerski otok i vremenski uvjeti iz snova. Kratka, gotovo sprinterska etapa potvrdila je već poznate favorite, kao i doista dobre rezultate hrvatskih i slovensko-hrvatskih dvojaca!

Vidimo se sljedeće godine na sedmoj izvedbi utrke veličanstvenim četirima kvarnerskim otocima! Nadamo se, bez maski!

Stošek i Seewald (Canyon Northwave MTB A) zajedno s Kristijanom Hynekom (Canyon Northwave MTB B) rješavaju tehničke probleme. Posljedica je značajan zaostatak na posljednjoj etapi

Na Lošinju su se borili i izborili:

Muškarci

Još jedna etapna pobjeda dvojca BUFF Scott MTB Team (Hans Becking i Jose Dias ), drugo mjesto za češku lokomotivu Jaroslava Kulhavog i partnera Matouša Ulmana. Vodeći dvojac je etapu od 40 kilometara završio je za sat, 38 minuta i 36 sekundi te nadmašio drugoplasiranu ekipu za 35 sekundi. Konny Looser i Soren Nissen (Team Looser – Nissen) danas su u cilj ušli kao treći. Zaostajali su 4 minute i 20 sekundi. Ukupno treći par u muškoj kategoriji, Martin Stošek i Andreass Seewald, danas su etapu završili na šestom mjestu zbog tehničkih problema i kasnili su 8 minuta i 12 sekundi.

Gregor Sikošek i Anthony Bilić (Keindl Sport & Villa Mihaela – Fažana ) etapu su završili na 16. mjestu.

U ukupnom poretku Kulhavy i Ulman zadržali su prednost i izborili konačnu pobjedu! Becking i Dias zaostali su 25 sekundi, a Stošek i Seewald završili su kao treći (+9: 08).

Gregor Sikošek i Antony Bilić, zauzeli su 13. mjesto u ukupnom poretku

Žene

Ariane Lüthi i Irina Lützelschwab (HCK – Knippcycling) prepustile su etapnu pobjedu dvojcu Castanza Fasolis i Claudia Peretti (Olympia – RDR Italia), s minutom i 9 sekundi zaostatka, ali još uvijek dovoljno za pobjedu u ukupnom poretku. Talijanski dvojac ostavile su iza sebe 6 minuta i 23 sekunde. Rosi Van Doorn i Tessi Neefjes (Giant Liv Benelux Offroad Team) zauzele su treće mjesto, kao i u svim etapama. Zaostale su 8 minuta i 49 sekundi. I u ukupnom poretku su se plasirale ne treće mjesto.

Master

Karl Platt i Michael Anthens danas su vozili svoju utrku te uvjerljivo osvojili prvo mjesto i 18. mjesto u apsolutnoj konkurenciji. Nešto više od jedne minute zaostatka ostvarili su David Ruano i Tomi Misser (Mondraker Blue Force), a samo četiri sekunde iza njih su cilj u završnoj etapi ušli Mitja Tancik i Marko Fržop (TancaCoaching) i tako zaslužili pet uzastopnih mjesta na postolju!

Konačnu pobjedu u kategoriji (19. mjesto apsolutno) izborili su Platt i Anthes. Drugo mjesto pripalo je pobjednicima iz 2019. Misseru i Rouenu. Njihov je zaostatak 5 minuta i 41 sekundu. Na treću stepenicu postolja popeli su se odlično uigrani Tancik i Fržop, na kraju s 8 minuta i 5 sekundi zaostatka. Mitja i Marko su u apsolutnoj konkurenciji osvojili 21. mjesto!

Tanja Žakelj

Mix

Tanja Žakelj i Urban Ferenčak konkurentima nisu prepustili nijednu etapnu pobjeduniti su im dopustili da se približe. Kontrolirali su cijelu utrku sa sigurne vremenske udaljenosti, a ništa drugačije nije bilo ni danas, kada su u cilj ušli 11 minuta i 22 sekunde ispred Tomislava Katalenića i Kristine Lukačević (Rog- Joma & Continental). Ovo je bio daleko najbolji dan za Kiku i Tomasa na 4 otoka. Josef Hladik i Katerina Drhova (Česká spořitelna – Accolade 3) plasirali su se na treće mjesto, s više od 14 minuta zaostatka.

U ukupnom poretku Tanja i Urban pobijedili su s prednošću od jednog sata i 14 sekundi, drugo mjesto pripalo je Hladiku i Drhovoj, a treće mjesto pripalo je dvojcu Katalenić – Lukačević. Na četvrtu pozicciju na kraju su se plasirali i Đani Simčič i Mia Radotić (Giand he&she).

Naša tvornička ekipa MTB.HR danas je osvojila 12. mjesto. U ukupnom poretku Dražen Oreščanin i Maja Marukić osvojili su 11. mjesto.

Grand master

Nakon jučerašnjeg nesretnog odustajanja dvojca Vesel – Weevers, Peter Wouters i Günter Reitz (9. Wave Sharks & Firebike – Handelshof ) popeli su se danas na najvišu stepenicu, s vremenom oddva sata i 14 minuta. Na drugo mjesto u etapi plasirali su se Tomasz Radzijevski i Piotr Szczepanik (Yacht Club Nisko), sa zaostatkom od 13 minuta i 23 sekunde. Pravi show ovaj je put prikazao dvojac mtb.si Matej Hartman i Aleš Boben koji je danas osvojio treće mjesto!

U ukupnom poretku Wouters i Reitz premoćno su pobijedili. Na drugom mjestu završili su Radzijevski i Szczepanik , treće mjesto u ukupnom poretku pripalo je Mateju Hartmanu i Alešu Bobenu!

Rezultati po kategorijama

Karl Platt , peterostruki pobjednik utrke ABSA Cape Epic:

Karl: “Cape Epic je moja životna priča i iskustvo. Pobijedio sam u pet izvedbi, a ukupno sam ovu veličanstvenu utrku vozio šesnaest puta. Sada sam prvi puta na utrci 4 Islands. Vidio sam slike s ove utrke prije dvije godine. Svidjela mi se ideja o prelasku brodom između otoka. Lani sam proveo odmor na Rabu i vozio sam etapu te sam si rekao – idem probati sljedeće godine.

Teren je težak, vrlo težak, ali panorame su veličanstvene. Putovali smo između otoka brodom i stvarno je sjajno. Nadam se da će ova utrka trajati dugo. Moram reći da smo i s vremenom imali puno sreće. Moj partner i ja imali smo tehničkih problema, imao je još dva defekta, ali to je brdski biciklizam. Moraš stati, popraviti i nastaviti dalje.

Jako sam sretan što sam doživio ovu utrku i moram poručiti svim brdskim biciklistima da dođu u Hrvatsku!”

Fotografije: Organizator, Ivan Šardi, Vedran Metelko, Dražen Oreščanin, Matej i Živa Hartman.

Pročitaj i
4 Islands 2021 Report: Kraj utrke za Petera i Jana, Marko i Mitja, Anthony i Gregor odlični!
4 Islands 2021 Report: Drugu etapu obilježili odlični nastupi domaćih ekipa
4 Islands 2021 Report: Favoriti nisu zakazali u prvoj etapi
4 Islands 2021 Report: U prologu najbrži Becking i Diaz, Hrvati na visini

Prati nas