4 Islands
23. travnja 2021

Cres je prekrasan, ali i opasan. Kraljevska etapa danas je uzela danak vodećim parovima. Težak pad partnera Petera Vesela. Anthony i Marko sa svojim ekipama odlično se drže…

Prekrasni, gotovo idilični vremenski uvjetiLagan vjetar u leđa tijekom cijele etape. Pogledi koji izmame osmijeh na lice, suze radosnice, ali i suze tuge. Takva je bila današnja etapa na Cresu nazvana Shepherd’s paradise. Gregor Sikošek i Anthony Bilić ne usporavaju u muškoj kategoriji. Tanja Žakelj i Urban Ferenčak prevozili su Cresom poput ekspresnog vlaka, dok je božica Fortuna okrenula leđa Petru Veselu i Janu Weeversu u prvom kilometru današnje etape.

Jaroslav Kulhavy i Matous Ulman .

Kraljevska etapa na Cresu:

Muškarci

Iako su Jaroslav Kulhavy i Matous Ulman (Česká spořitelna – Accolade 1) dobar dio trase vozili na trećoj poziciji, u kraljevskoj su etapi danas došli su do odlučujuće pobjede! Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa u cilj su ušli u istom vremenu: Hans Becking i Jose Dias (BUFF Scott MTB Team) te Martin Stošek i Andreas Seewald (Canyon Northwave MTB A). Vrijeme najbržih na trećem otoku iznosilo je 2 sata 53 minute i 23 sekunde.

Još jedna odlična etapa za Gregora Sikošeka i Anthonyja Bilića (Keindl Sport & Villa Mihaela – Fažana). Završili su na 14. mjestu, s 15 minuta i 58 sekundi zaostatka. 

U ukupnom poretku i dalje vode Kulhavy i Ulman, s istom prednošću kao i jučer, te će sutra ponovno startati u majicama vodećih. Hoće li minuta prednosti biti dovoljna za pobjedu na ovogodišnjoj utrci 4 Islands? Imaju li drugoplasirani Becking i Dias još dovoljno dinamita u nogama? Mogu li trećeplasirani Stošek i Seewald iznenaditi i nadoknaditi minutu i 31 sekundu zaostatka?

Sikošek i Bilić čvrsto su usidreni na 15. mjestu , ali vrlo malo im nedostaje do 14. pozicije. Sutra će karte biti otvorene.

Anthony i Gregor dobro su pogodili tempo na svim etapama!

Žene

Kraljice Cresa danas su postale Ariane Lüthi i Irina Lützelschwab (HCK – Knippcycling ). U apsolutnoj konkurenciji mogu se pohvaliti 34. mjestom. Njihovo vrijeme je 3 sata, 33 minute i 7 sekundi. Drugo mjesto pripalo je dvojcu Castanza Fasolis i Claudia Peretti (Olympia – RDR Italia). Treće, kao i tijekom cijele utrke, pripalo je dvojs+cu Rosi Van Doorn i Tessi Neefjes (Giant Liv Benelux Offroad Team).

Ariane Lüthi i Irina Lützelschwab 

Uoči posljednje etape Lüthi i Lützelschwab povećale su prednost u odnosu na Fasolis i Peretti. Sada iznosi sedam i pol minuta. Van Doorn i Neefjes već imaju 49 minuta zaostatka.

Maja Bonačić i Paula Vrdoljak su na šestom mjestu u ukupnom poretku.

Master

Danas su u kategoriji veterana najbrži bili branitelji ukupne pobjede iz 2019. Tomi Miser i David Ruano (Mondraker Blue Force). U ukupnom su poretku osvojili 15. mjesto u etapi s vremenom od 3 sata 12 minuta i 6 sekundi. Karl Platt i Michael Anthes (Team Bulls) završili su na drugom mjestu, sa sekundom zaostatka! Mitja Tancik i Marko Fržop (TancaCoaching ) ponovno su odlično odradili etapu osvojivši treće mjesto s nešto više od minute zaostatka. Dvojac Croc-Alpentour Team (Marin Deković i Mario Šubr) nalazi se na četvrtom mjestu u ukupnom poretku.

Hoće li za konačnu pobjedu biti dovoljna prednost od četiri minute i 27 sekundi? Tolika je razlika između ekipe Team Bulls i dvojca Mondraker Blue Force. Tancik i Fržop zaostaju 6 minuta i 46 sekundi.

Lucian Neaga (Bike VeloXpert Team).

Grand master

Manje od kilometra nakon starta, kraj etape i ovogodišnje utrke za Petera Vesela i Jana Weeversa (Keindl Sport Bike & Ski), vodećih do tog trenutka! Jan je doživio pad pri brzini od šezdeset km / h i slomio je ključnu kost! Tako su Peter Wouters i Günter Reitz (9. Wave Sharks & Firebike – Handelshof ) bez većih problema izborili pobjedu u etapi. Wolf- Thorsten Witt i Martin Steiert (witttraining ORBEA Team / bikewerkstatt CH) završili su na drugom mjestu s vremenom od 7 minuta i 18 sekundi.  

Tomasz Radzijevski i Piotr Szczepanik (Yacht Club Nisko) osvojili su treće mjesto. Naš tvornički dvojac Matej Hartman i Aleš Boben (mtb.si ) osvojio je su četvrto mjesto ali ni oni nisu prošli bez problema. Matej je na teži način otkrio da s elektroničkim mijenjanjem brzina morate biti nježni i usredotočeni na preciznost. Budući da je prebrzo pritiskao, lanac je spao s lančanika i izgubljeno je nešto manje od pet minuta. Nakon resetiranja mjenjača morao je krenuti u lov za Bobijem.

Ukupno Wouters i Reitz imaju 10 minuta prednosti ispred Witta i Steierta. Matej i Aleš su na solidnom četvrtom mjestu.

Mix

Tanja Žakelj i Urban Ferenčak (Unior Sinter ) uživaju u patnji i hvatanju najbržih muških parova. Pobjeda u kategoriji, 35. mjesto u ukupnom poretku i više od 15 minuta ispred Josefa Hladika i Karerine Drhove (Česká spořitelna – Accolade 3). Na treće su se mjesto u Osoru plasirali Đani Simčić i Mia Radotić (Giant he&she).

Tanja i Urban imaju 46 minuta prednosti nad drugoplasiranima prije posljednje etape, a samo ih odustajanje ili ozbiljna nezgoda mogu spriječiti u velikoj pobjedi. Hladik i Drhova su na drugom mjestu, Simčić i Radotić su treći i pomalo su “odvojeni” od dvojca Tomislav Katalenić i Kristina Lukačević (Rog- Joma & Continental).

Ukupni rezultati po kategorijama

Veliki prvak Jaroslav Kulhavy!

Najtrofejniji natjecatelj u ovogodišnje utrci svakako je „češka loikomotiva“ Jaroslav Kulhavy. Olimpijski prvak iz Londona 2012., srebrni iz Rija 2016., svjetski prvak u olimpijskom krosu 2011., svjetski viceprvak 2010., 2016. i 2017., pobjednik Svjetskog kupa 2011. i svjetski prvak u MTB maratonu 2014.!

Jaro. Foto Matej Hartman

Jaroslav: “Prvi put sam ovdje. Puno sam puta čuo za ovu utrku, sada mi se pružila prilika da se i ovdje natječem. Glavni razlog je taj što je utrka u Andaluziji odgođena za svibanj. Sretan sam da nastupati u ovoj utrci. Poprilično stjenovita i prilično teška podloga, ali sviđa mi se. Prije svega, puno je singlica i tehničkih dijelova.

Sviđa mi se koncept utrke, jer Hrvatska ovako može pokazati najbolje što ima. I za bicikliste i za turiste, obojica smo istovremeno i jedno i drugo. Možemo uživati ​​u utrci. Danas smo moj partner i ja imali nekih tehničkih problema i već smo kasnili minutu, ali nadoknadili smo izgubljeno vrijeme u zadnjih petnaest kilometara i već se radujemo posljednjoj etapi i uz malo sreće nadam se da možemo napraviti još jedan dobar rezultat.”

Metla je nezaobilazan dio etapnih utrka: Čehinja Veronika Chladová vozi za  biciklistima od 2016. godine!

Veronika: “Već 17 godina posjećujem Hrvatsku kao turistički vodič. Plovimo između otoka, a zatim biciklima vodimo turiste po otocima. Prvi put sam došla na utrku 4 Islands 2015. godine. Ali nisam startala jer su mom partneru i meni ukrali bicikle neposredno prije etape. Naš plan nije bio nadmetanje za rezultat, već upoznavanje unutrašnjosti kvarnerskih otoka, pa sam završila kao dio organizacijskog tima.

Tada su me organizatori pozvali da dođem na utrku sljedeće godine. Došla sam sama, ali budući da nisam mogla pronaći partnera za utrku, organizatori su me smjestili pored trojice muškaraca i postala sam četvrta metla. Ovo je bilo idealno za istraživanje kvarnerskih otoka, jer sam otkrivala nove rute, koje sam zatim pokazivala turistima. Ekipa 4 Islands je nevjerojatna, pomažem organizatorima oko uređenja i čišćenja staza otprilike mjesec dana prije utrke, inače dobar dio godine provedem u Hrvatskoj.”

Posljednja etapa: Lošinj

Push your limits! Idemo do krajana sve ili ništa. Ukupno 40 kilometara i samo 900 visinskih metara uspona. Iako zvuči malo, etapana Lošinju je zahtjevna, možda i više od one na Rabu. Natjecatelji će biti umorni, pa će svaka pogreška najbržih biti izvrsna prilika za one za njima.

Fotografije: Organizator, Samir Čerić Kovačević i Vedran Metelko.

Pročitaj i
4 Islands 2021 Report: Drugu etapu obilježili odlični nastupi domaćih ekipa
4 Islands 2021 Report: Favoriti nisu zakazali u prvoj etapi
4 Islands 2021 Report: U prologu najbrži Becking i Diaz, Hrvati na visini

Prati nas