4 Islands
22. travnja 2021

Danas smo se prebacili na drugi otok. Rab je ponudio trasu u dužini od 65 kilometara i s 1120 visinskih metara uspona. Hrvatski predstavnici vrlo dobri u kategorijama master i mix…

Nijanse Raba pozitivno su djelovale na hrvatske i slovensko-hrvatske ekipe! Gregor Sikošek i Anthony Bilić najviše su se do sada popeli u apsolutnoj konkurenciji, a Mitja Tancik i Marko Fržop održali su jučerašnje obećanje i dali su sve od sebe! U kategorijama muških i žena profilirale su se po tri ekipe koje će gotovo sigurno među sobom podijeliti naslove, Peter Vesel i Jan Weevers te Tanja Žakelj i Urban Ferenčak trenutno su neporaženi u svojim kategorijama.

Hans Becking , u pozadini Jaroslav Kulhavy.

Najbrže i najbrži na Rabu su:

Muškarci

Jučer trećeplasirani, a danas pobjeda u sprint finišu. Hans Becking i Jose Dias (BUFF Scott MTB Team) odradili su etapu Lopar – Lopar za 2 sata 23 minute i 57 sekundi. No Jaroslav Kulhavy i Matous Ulman (Česká spořitelna – Accolade 1) prošli su kroz cilj s istim vremenom, u sprintu. Martin Stošek i Andreas Seewald (Canyon Northwave – MTB A), drugi u prologu u utorak, plasirali su se na treće mjesto s dvije minute i 6 sekundi zaostatka .

Slovensko-hrvatska kombinacija Gregor Sikošek i Anthony Bilić (Keindl Sport & Villa Mihaela – Fažana) ušla je u cilj s 15 minuta i 17 sekundi zaostatka i zauzela 16. mjesto.  Kulhavy i Ulman danas su prvi odjenuli majice vodećih u ukupnom poretku. Imaju točno jednu minutu prednost ispred Beckinga i Diasa. Stošek i Seewald su treći s minutom i 31 sekundom zaostatka. Gregor Sikošek i Anthony Bilić su petnaesti  ukupnom poretku.

Ariane Lüthi i Irina Lützelschwab .

Žene

Castanza Fasolis i Claudia Peretti (Olympia – RDR Italia) odradile su sjajnu vožnju na kraju etape i veselile su se svojoj drugoj pobjedi. Na drugom su mjestu bile kraljice Baške Ariane Lüthi i Irina Lützelschwab (HCK – Knippcycling), koje su bile sporije samo 29 sekundi s vremenom od tri sata, dvije minute i 44 sekunde. Treće mjesto ponovno je rezervirano za Rosu Van Doorn i Tessu Neefjes (Giant Liv Benelux Offroad Team), kojima je za ulazak u cilj trebalo tri sata 9 minuta i 53 sekunde.

U ukupnom poretku Lüthi i Lützelschwab imaju 4 minute i 25 sekundi prednosti u odnosu na Fasolis i Perettij. Treće su Neefjes i Van Doorn.

Master

Sjajan nastup Mitje Tancika i Marka Fržopa (TancaCoaching), koji su u etapi osvojili drugo mjesto, sa zaostatkom od 2 minute i 14 sekundi u odnosu na pobjednički dvojac Karl Platt / Michaela Anthesa (Team Bulls). Treće mjesto na današnjoj etapi pripalo je Tomiju Misseru i Davidu Ruanu (Mondraker Blue Force).

Nakon druge etape i prologa, poredak u kategoriji je sljedeći: prvo mjesto Platt i Anthens. Drugoplasirani Misser i Ruano, a treći s manje od minute zaostatka Tancik i Fržop!

Grand master

Peter Vesel i Jan Weevers (Keindl Sport – Bike & Ski) završili su kao 32. u apsolutnoj konkurenciji danas i uvjerljivo slavili treći put ovaj tjedan. Gotovo deset minuta iza njih, u cilj su stigli Petar Wouters i Günter Reitz (9. Val Sharks & Firebike – Handelshof ). Wolf- Thorsten Witt i Martin Steiert (witttraining ORBEA Team / bikewerkstatt CH) osvojili su još jedno treće mjesto na Rabu, nakon etape na Krku.

Naši Bobi i Mah etapu na Rabu su završili na petom mjestu. Oni peti i u ukupnom poretku!

Peter i Jan su već 28 minuta i 28 sekundi ispred dvojca Wouters / Reitz, uoči kraljevske etape na Cresu. Witt i Steiert su na trećem mjestu i zamalo zaostaju za drugoplasiranima.

Mix

I danas uvjerljiva pobjeda Tanje Žakelj i Urbana Ferenčaka (Unior Sinter). Ovoga puta bili su dvije sekunde brži od najbržeg grand master para! Njihovo vrijeme na cilju bilo je dva sata, 56 minuta i 32 sekunde. Josef Hladik i Katerina Drhova (Česká spořitelna – Accolade 3) zauzeli su drugo mjesto u kategoriji. Njihov je zaostatak bio gotovo osam minuta.

Treće mjesto pripalo je dvojcu Giant he&she (Đani Simčić i Mia Radotić), koji je gotovo do cilja vodio žestoku bitku s drugim hrvatskim dvojcem, Tomislavom Katalenićem i Kristinom Lukačević (Rog- Joma & Continental).

Tvornička ekipa mtb.hr, Dražen Oreščanin i Maja Marukić  danas je  osvojila 11. mjesto u pomaknula se prema gore u ukupnom plasmanu!

Tanja i Urban voze svoju utrku. Trenutno imaju 30 minuta i 54 sekunde prednosti u odnosu na Hladika i Drhovu. Simčić i Radotić su na trećem mjestu u ukupnom poretku.

Rezultati po kategorijama

Mitja i Marko

Marko Fržop nakon etape:

“Zadovoljni smo današnjom etapom. Išli smo do krajnjih granica. Odmah na početku smo se odvojili od ostalih i ostali sami s ekipama Bulls i Mondraker. Imao sam malo problema na drugom, vrlo strmom usponu i tu smo pustili. No na posljednjem usponu smo se uspjeli spojiti s Mondrakerom i na vrhu, na ravnom dijelu smo jako napali i pobjegli im, a nakon spusta ušli smo u cilj 50 sekundi ispred Mondrakera. Sada znamo da smo u konkurenciji za drugo mjesto u ukupnom poretku“.

Matej Hartman nakon etape:

“Fantastičan dan, nikada nam nije bilo ovako na Rabu. Luda etapa. Jedina promjena na cijeloj trasi bila je zaobilaznica od 200 metara do početka Premužićeve staze, ostalo je bilo nepromijenjeno. Sve je lijepo. Bobby se otvorio i zaista smo uživali. Ali imali smo jednu komplikaciju sa UCI sucima. Dvojac koji smo jučer ugostili na mtb.si, Flower People, morali su ukloniti konopac kojim je Rui vukao Adrianu.

Istina je da to Međunarodna biciklistička federacija strogo zabranjuje, a suci su, u slučaju da konop ne bi bili uklonili, htjeli zaustaviti cijelu utrku i ne dopustiti start na Rabu. Luciana i Rui uklonili su konop i danas smo se radovali stazama, kolotrazima i makadamima na Rabu.”

Tanja i Urban nakon etape:

Urban: “Tanja, dva su otoka iza nas, dva su ispred nas. Zasad nam ide dobro, zar ne?”

Tanja: “Ide nam jako dobro. Već imamo dobru prednost, ali ne oslanjamo se na to. Važno je postaviti dobar tempo i zadržati ga do kraja. Ako tako bude još dvije dana, to će biti sjajno. “

Urban: “Prednost je lijepa, ali teren je zahtjevan, tako da morate biti prilično koncentrirani. Ne pretjerujte od početka, a onda dajte više od sebe prema kraju.”

Tanja: “Potrebno je koristiti tehničke dijelove, i doći na njih prvi. Inače, više pratim Urbana i njegov lijep tempo. Na ravnome mi ide dobro u vjetar, no još uvijek mi nedostaje malo brzine. Baš je današnja etapa bila malo brža i možda sam mi je danas bio malo teži dan nego jučer. “

Urban: “Evo, ovo je prava ekipa. Ali danas mi je bilo malo lakše jer je brzina bila veća i bilo je nešto ravnije. Ovdje smo i došli kako bismo napravili dobar trening i odraditi sve bez većih tehničkih poteškoća.”

Treća etapa: Cres

Uvijek joj tepamo da je kraljevska, možda samo zbog dužine i “ubojitog” prvog uspona, a inače je brza, raznolika, ponekad tehnička, ali svejedno pravi izazov za natjecatelj(ic)e. Biti će potrebno savladati 73 kilometra i prevladati 1650 visinskih metara uspona .

Foto: Organizator

Pročitaj i
4 Islands 2021 Report: Favoriti nisu zakazali u prvoj etapi
4 Islands 2021 Report: U prologu najbrži Becking i Diaz, Hrvati na visini

Prati nas