4 Islands
21. travnja 2021

Otok Krk ponudio je natjecateljicama i natjecateljima 71 kilometar uglavnom tehničkih trailova i 1750 visinskih metara uspona. Najbrži su danas bili Stošek i Seewald, a slovensko-hrvatski dvojac Sikošek- Bilić plasirao se na četrnaestu poziciju…

Odmjeravanje snage na drugoj najdužoj etapi ovogodišnje utrkeobilje defekata, čak kod favorita, lijepo i sunčano vrijeme, tek s umjerenim vjetrom u ranim prijepodnevnim satima. Suha etapa s vrlo raznolikim terenom, s nekoliko blatnih zamki, koje su konstanta na Krku, i na kraju spust do Baške. Izjednačene vožnje u muškoj i master kategoriji te uvjerljive pobjede u kategorijama mix i grand master.

Tko su najbolje rangirani u prvoj etapi 4 Islands 2021?

Muškarci

Jučer drugoplasirani, danas je pobjedni prve etape: Čeh Martin Stošek i Nijemac Andreas Seewald (Canyon Northwave MTB A) za vožnju do ciljne crte su trebali  dva sata, 50 minuta i 24 sekunde. Na drugo mjesto uvrstili su se bivši svjetski i olimpijski prvak Čeh Jaroslav Kulhavy i njegov sunarodnjak Matous Ulman (Česká spořitelna – Accolade 1) , sa zaostatkom od 33 sekunde, a pobjednici prologa Nizozemac Hans Becking i Portugalac Jose Dias (BUFF Scott MTB Team) završili su na trećem mjestu s minutom i 51 sekundom zaostatka.

Gregor Sikošek i Anthony Bilić (SLO / HR, Keindl Sport & Villa Mihaela – Fažana) završili su na 14. mjestu

U ukupnom poretku vodi ekipa Canyon Northwave MTB A, drugoplasirana ekipa Česká spořitelna – Accolade 1 zaostaje 35 sekundi, a treći Buff Scott MTB Team zaostaje minutu.

Anthony i Gregor za vrijeme jučerašnjeg prologa

Žene

Jučer druge, danas prvoplasrane. Švicarke Ariane Lüthi i Irina Lützelschwab (HCK – Knippcycling) apsolutno su osvojile izvrsno 38. mjesto, s vremenom 3 sata 39 minuta i 32 sekunde. Pobjednice jučerašnjeg prologa Talijanke Castanza Fasolis i Claudia Peretti (Olympia – RDR Italia) kasnile su 4 minute i 50 sekundi. Kao i jučer, treće mjesto pripalo je ekipi Giant Liv Benelux Offroad (Nizozemke Rosa Van Doorn i Tessa Neefjes).

Lüthi i Lützelschwab preuzele su vodstvo u ukupnom poretku, a slijede Fasolis i Peretti na drugom mjestu, dok su Van Doorn i Neefjes na trećem mjestu.

Sophie Levecke (Blue Butterflies) na pranju bicikla nakon etape.

Master

Nijemci Karl Platt i Michael Anthes (Team Bulls) bili su najbrži u prvoj etapi, kao i u prologu. Njihovo vrijeme od 3 sata i 17 minuta bilo je dovoljno za 19. mjesto u ukupnom poretku. Drugo mjesto pripalo je katalonskom dvojcu Tomi Misser / David Ruano (Mondraker Blue Force), za zaostatkom od 42 sekunde. Treće mjesto ponovno je otišlo izvrsnim veteranima Mitji Tanciku i Marku Fržopu (SLO / HR, TancaCoaching ), s jednom minutom i 42 sekunde zaostatka. Zauzeli su 22. mjesto u apsolutnom plasmanu u etapi!

Druga izjednačena skupina definitivno su veterani. Tancik i Fržop udaljeni su od prvog mjesta samo 3 minute, a branitelje naslova iz 2019. od prvog mjesta dijeli samo minuta i 23 sekunde. Ukupni poredak jednak je etapnom.

Grand master

Peter Vesel pronašao je pravog, brzog partnera u Janu Weeversu (SLO / NED, Keindl Sport – Bike & Ski). Danas su osvojili 35. mjesto u ukupnom poretku i s vremenom od 3 sata 33 minute i 5 sekundi još jednom uvjerljivo slavili među najstarijim veteranima. Drugo mjesto pripalo je dvojcu 9. Wave Sharks & Firebike – Handelshof (NED / GER, Peter Wouters i Günter Reitz), zaostali su 16 minuta i 15 sekundi. Thorsten Witt i Martin Steiert (GER / CH, Wittraining Orbea Team / Bikewerkstatt CH) zauzeli su treće mjesto s dodatnih osam sekundi zaostatka.

Naš bratski dvojac mtb.si (Aleš Boben i Matej Hartman) danas je solidno nastupio i zauzeli su peto mjesto u kategoriji.

Peter i Jan uvjerljivo vode u ukupnom poretku, s prednosti od dvadesetak minuta u odnosu na dvojac Wouters / Reitz, a Witt i Steiert su ukupno treći.

Mix

Tanja Žakelj i Urban Ferenčak (SLO, Unior – Sinter) i danas su pokazali zube te suvereno slavili u kategoriji završivši na samo dvije sekunde zaostatka za najbržim grandmasterima u ukupnom poretku. Drugoplasirani Josef Hladik i Katerina Drhova (Česká spořitelna – Accolade 3) u cilju su zaostajali za Tanjom i Urbanom 19 minuta i sekundu. No, Česi su imali puno posla s hrvatskim dvojcem Giant He & She (Đani Simčić i Mia Radotić). Razlika u cilju je iznosila svega 26 sekundi.

Naša tvornička ekipa MTB.HR (Dražen Oreščanin i Maja Marukić je i danas osvojila 13. mjesto.  

Tanja i Urban imaju ukupno više od 23 minute prednosti ispred drugoplasiranih Hladika i Drhove, a borba za treće postolje bit će napeta, tu su sada Tomas Katalenić i Kristina Lukačević (Rog- Joma & Continental); oni imaju samo dvije sekunde prednosti ispred Simčića i Radotić.

Rezultati po kategorijama

Neumorni Igor Rulj i tim volontera.

Mitja Tancik nakon prve etape:

“Etapa je bila teška. Na prvom usponu Marko je imao malo problema jer je nešto teži. Tada smo dobili i defekt na Mjesečevoj visoravni, to smo popravili i punim gasom nastavili za ekipama Bulls i Mondraker. Nakon toga su oba vodeća para imala problema s defektima. Tako smo na cilj stigli relativno blizu. Dali smo danas sve od sebe. Sutra je novi dan, nova etapa. Rab je podmukao, ali poznajemo trasu. Učinit ćemo sve da smanjimo razliku prema vodećima. “

Flower People (vratila se polovica duginog dvojca) i naš Matej se zapleo u razgovor

Prije svega moramo reći da je polovica brazilskog dvojca već bila na utrci na četiri otoka 2018. i osvojila je puno pohvala za svoju ludu odjeću i srdačnost. Ovaj put u malo promijenjenoj postavi, ali s glavnim ciljem: zabaviti se do kraja! Na mtb.hr smop ih tada i predstavili u prilogu Mitas 4Islands: Glavna priča dana.

Matej: “Recite mi kako ste, recite mi što se događalo proteklih mjeseci, godina? Kakvo je bilo putovanje i tko je vaš novi partner?”

Luciana: “Manje treninga zbog Covida. Ali kad su organizatori Adrianu i mene pitali hoćemo li doći ove godine na utrku, bili smo za. Ali imali smo problem. Adriana je morala ostati u Brazilu jer nije mogla putovati zbog pandemije. Pošto živim u Portugalu pitala organizatore može li Rui nastupiti umjesto Adriane i da vozimo u kategoriji mješovitih parova.

Rui je ove godine moj ‘partner u zločinu’, a ujedno mi je i životni partner. Puno je jači od mene, pa konkretno patim na etapama. Šalu na stranu. Ovdje smo s jedinom svrhom zabave i širenja pozitivne energije među ostalim natjecateljima. Ako se ne zabavljate, onda radite nešto pogrešno, zar ne? “

Shades of Rab. Što će zasjeniti Rab u četvrtak?

Druga etapa: Rab

Treću godinu zaredom pozornica na Rabu više nije lagana i kratka. Start i cilj trase od 65 kilometara bit će u Loparu, a između natjecatelj(ic)e očekuje 1120 metara uspona. 

Na naslovnoj fotografiji Lorenzo i Nicolas Samparisi (KTM Brenta Brakes). Foto: organizator, Vedran Metelko i Matej Hartman.

Pročitaj i
4 Islands 2021 Report: U prologu najbrži Becking i Diaz, Hrvati na visini

Prati nas