4 Islands
20. travnja 2021

Nakon jednogodišnjeg neplaniranog odmora opet se javljamo s najljepše i najbolje etapne MTB utrke u ovom dijelu svijeta! Prolog dugačak 13 kilometara danas je donio prvi izazov uoči četiri duge etape po kvarnerskim otocima…

Stroge mjere protiv korone i ipak nešto manje ekipa nego što je bilo prijavljeno, danas na startu u Baškoj. No svejedno: Šesta izvedba utrke na 4 otoka službeno je startala s današnjim prologom. Natjecatelji(ce) su morali svladati duljinu od 13 kilometara i prevladati 340 visinskih metara. Suho i ponešto vjetrovito, prazna Baška na otoku Krku i maske na svakom koraku. Surova stvarnost ovogodišnjeg izazova na kvarnerskim otocima.

Prolog: Short and Salty. Ili… Kratko i… Hm…. Slatko

Rezultati

Muškarci

Najbolje vrijeme postigao je dvojac BUFF Scott MTB Team, koji čine Nizozemac Hans Becking i Portugalac Jose Dias. Prolog su svladali za 28 minuta i 24 sekunde. Drugoplasirani Čeh Martin Stošek i Nijemac Andreas Seewald (Canyon Northwave MTB A) kasnili su 16 sekundi, a na treće se mjesto plasirala češka ekipa Jaroslav Kulhavy i Matous Ulman (Češka Sporitelna – Accolade 1), sdvije sekunde zaostatka .

Slovenac Gregor Sikošek i naš Anthony Bilić (Keindl Sport & Villa Mihaela – Fažana) plasirali su se na 14. poziciju

Žene

Talijanke Costanza Fasolis i Claudia Peretti (Olympia – RDR Italia) u cilj ušle nakon 35 minuta i 45 sekundi. Drugoplasirane ŠvicarkeAriane Lüthi i Irina Lützelschwab (HCK – Knippcycling ) zaostale su gotovo minutu. Treće mjesto pripalo je ekipi  Gialt Liv Benelux Offroad (Nizozemke Rosa Van Doorn i Tessa Neefjes).

Paula Vrdoljak i Maja Bonačić (Tears for Beers) plasirale su se na 6. mjesto.

Master

Nijemci Karl Platt i Michael Anthes (Team Bulls) bili su najbrži veterani u prologu. Njihovo vrijeme od 31 minute i 41 sekunde bilo je dovoljno za apsolutno 20. mjesto. Na drugom su mjestu bili pobjednici iz 2019. Tomi Misser i David Ruano (Mondraker Blue Force), koji su zaostali 41 sekundu. Treće mjesto pripalo je slovensko-hrvatskoj kombinaciji: Mitja Tancik i Marko Fržop (TancaCoaching) s minutom i 27 sekundi zaostatka.

Grand Master

Slovenac Peter Vesel i njegov novi partner Nizozemac Jan Weevers (Keindl Sport – Bike & Ski) osvojili su prvo mjesto u kategoriji. Drugoplasirani Nijemac Thorsten Witt i Švicarac Martin Steiert (Wittraining Orbea Team / Bikewerkstatt CH) zaostali su tri minute i 41 sekundu. Dvojac iz ekipe 9th Wave Sharks & Firebike – Handelshof (Nizozemac Peter Wouters i Nijemac Günter Reitz) plasirao se na treće mjesto s dodatne četiri sekunde zaostatka.

Kako su prošli naši? Dvojac mtb.si (Matej Hartman i Aleš Boben) osvojio je šesto mjesto .

Mix

Slovenski dvojac Tanja Žakelj i Urban Ferenčak (Unior Sinter) već je na prologu pokazao kako ozbiljno računa na ukupnu pobjedu čime bi ponovili svoj rezultat iz 2015. godine. Najbliži par ostavili su iza sebe 4 minute i 5 sekundi. Drugoplasirani je naime bio češki par Josef Hladik i Katerina Drhova (Ceska sporitelna – Accolade 3). Charlotte i Mathieu Welter (Welter) plasirali su se na treće mjesto.

Naš tvornički dvojac MTB.HR (Dražen Oreščanin i Maja Marukić) osvojio je 13. mjesto u kategoriji.

Rezultati po kategorijama

Peter Vesel nakon prologa

“Prvi dan. Na start smo izašli s nešto straha. Moj partner je vrlo jak, što drugo reći. Počeli smo punom parom. Neko sam vrijeme bio ispred, a onda smo se zamijenili. Tada sam napravio nešto glupo na spustu i izveo salto preko upravljača. Padovi su sastavni dio natjecanja. Realno nisam bio onakav kakav sam trebalo biti, no pad mi je samo ‘otvorio’ glavu u smislu da bih trebao voziti onako kako je potrebno. Izuzev toga, bili smo vrlo dobro uigrani i pomagali smo si međusobno. “Dao sam mu smjenu na ravnom dijelu i bili smo prilično brzi.”

Mia Radotić i Đani Simčić o prvom danu

Miji je ovo prvi nastup na četiri otoka, dok je višestruki prvak u krosu i maratonu Đani Simčić već nastupao na ovoj utrci. Danas su, kao ekipa Giant Giant he&she zauzeli peto mjesto, iza još jedne domaće ekipe, četvrto plasiranih Kristine Lukačević i Tomasa Katalenića. (Rog-Joma Continental).

Nije bilo baš onako kako smo očekivali jer sam još prije starta imala nekakvu blokadu u glavi, imala sam laganu tremu prije starta. Što inače nije uobičajeno. No ovo je ipak moja prva prava MTB utrka, to me mučilo i „ugasila“ sam se. Za prvu etapu očekujemo da ćemo biti bolji, jer danas nismo odradili onako kako bismo mogli.

Mia

Super sam zadovoljan s Miom, borila se i mislim da će biti sve bolja i bolja kako prolaze dani.

Đani
Do “mjeseca” i natrag!

Najava prve etape: Krk

Sutra je na rasporedu prvi pravi test forme i koordinacije parova. Etapa na otoku Krku donijeti će izazov s 71 kilometrom i 1750 visinskih metara uspona. Etapa nazvana I’m a Rock-it Man postavljena je sa startom i ciljem u Baškoj, u obliku oktogona i ide preko tradicionalno ukljulčene Mjesečeve visoravni.

Foto: Organizator, Matej Hartman i mtb.hr (naslovna slika – Hynek i Buksa na startu)

Pročitaj i
4 Islands 2021.: Najbolja startna lista ikad!

Prati nas