parenzana gravel race
20. veljače 2024

Prošle je nedjelje na Parenzani, trasi nekadašnjeg uskotračnog vlaka, startalo tristotinjak biciklista i biciklistkinja, Castelli Parenzana Gravel Race ima pravu međunarodnu notu…

Trasa u nedjelju  nije išla baš od Poreča do Trsta ili u suprotnom smjeru. Nešto više od 200 sudionika (od toga 123 na gravel biciklima) startalo je na trasi dugoj 88 kilometara od Poreča do Lucije, a ostatak na srednjoj 50-kilometarskoj trasi od Livada u dolini Mirne ili na “spustu” od 30 kilometara, od Grožnjana do odredišta u kampu Lucija.

Vrijeme je odlučilo ne slijediti prognoze – na startu je bilo još uvijek ugodno, iako oblačno, ali na cilju na slovenskoj strani zaljeva/doline, veći dio dana bilo je prilično ljigavo, tu i tamo mokro. Na trasi je i bez toga bilo dosta blata. Ipak, bili su dobri uvjeti za kratke hlače, za one koji drže malo veći broj otkucaja srca, ali ipak ne za zimogrozne. Inače, očito je bilo teže nego lani, budući da se nitko od onih koji su lani bili u vrhu na dugoj stazi nije približio prošlogodišnjim postignućima od oko dva i pol sata (Inače, izmjereni dio staze bio je malo drugačiji, ali još uvijek sasvim usporediv).

parenzana gravel race

Vermeulen vs. Parenzana: 36-25

Za nekoga tko nije vozio lani i nije mogao usporediti uvjete, očito je malo goga smetalo. Austrijanac nizozemskih korijena Moran Vermeulen (26) član je profi kontinentalne ekipe Team Vorarlberg, vozio je proljetne istarske cestovne utrke (Umag, Poreč i Istarsko proljeće), a jednim od svojih najvećih uspjeha smatra treće mjesto na Velikoj nagradi Kranja prije tri godine. Moran je brzo pobjegao vodećoj skupini i starom trasom pruge vozio brže od vlaka. Farmeri su ga pratili pogledima dok je dahtao prema njihovoj postaji. Prosječna brzina vlaka je bila 25 kilometara na sat, a maksimalna samo 31.

moran vermeulen, parenzana gravel race
Moran Vermeulen na cilju, foto Nino Cokan/Parenzana Gravel Race

Moran je prešao 88 kilometara s vremenom od dva sata, 25 minuta i 7 sekundi prosječna brzina 36,38 km/h. Najvišu brzinu skriva u svom cikloračunalu.

Malo kasnije…

Veću trkaću dramu od Austrijanca doživjeli su njegovi progonitelji, koji su 20 (dvadeset!) minuta kasnije sprintali u cilj. Među brdskim biciklistima koji su startali s 15 minuta odmaka prvi je bio lanjski apsolutni pobjednik (na gravelu) Miran Kovačič (Team Granfondo Slovenija), a još osmorica iza njega bili su brži od drugoplasiranog u gravelu Aleša Antolina.

Kad sam spomenuo najbrže u muškoj kategoriji, moram spomenuti i najbrže žene na dugoj trasi: to su bile Talijanka Nicole D’Agostin na gravelu i Slovenka Špela Škrajnar na brdskom biciklu.

PGR je “utrka” (iako ustvari nije)

Castelli Parenzana Gravel Race nije jedna od onih nepodržanih pustolovnih biciklijada. To je biciklijada s vozilima za pratnju, blokadama i (skoro) svime što ide uz to. Za učinkovitije rješavanje zapleta dobro bi došli biciklistički suci (koliko doznajemo, ni hrvatski ni slovenski biciklistički savez još nisu usvojili pravilnike za gravel, što ustvari i nije problem ako postoji dobar raspis).  

Utrka će se sljedeće godine sigurno držati trase istoimene pruge, nema druge. Ali čekamo što nam još spremaju za sljedeći put.

Rezultati Castelli Parenzana Gravel Race

Prve je fotografije priskrbio @stopargrega, a više toga još slijedi.

Pročitaj i
Najavljujemo: Tri mjeseca do najjače gravel utrke u našoj blizini
Imamo kalendar svjetske gravel serije za 2024.
Gravel SP report: Mohorič uzeo zlato!
C2C Gravel 2023 Report: Međimurje je sve popularnije

Prati nas