Svetovna serija UCI gravel
7. prosinca 2023

Međunarodna biciklistička unija (UCI) objavila je datume utrka na kojima će se moći kvalificirati za Svjetsko prvenstvo. Glavni pokrovitelj Gravel UCI World Series je marka Trek…

Gravel kao disciplina dobiva sve veću popularnost. Sljedeća sezona biti će još ozbioljnija nego protekla, jer se više od dvadeset utrka računa za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, među ostalim tu su događaji u relativno obližnjim zemljama kao što su Italija, i Austrija.  

Gravel kvalifikacije tek što nisu

Prva na listi kvalifikacijskih utrka vozi se 7. travnja u Austrij, doista blizu Hrvatskei. Velden am Wörthersee nadomak Klagenfurta ugostit će Wörthersee Gravel, događaj kojega organizira bivši cestovni biciklist, Nizozemac Johnny Hoogerland, također aktualni svjetski prvak u ovoj disciplini u kategoriji od 40 do 44 godine.

Trasa uz Wörthersee 

Krug je položen s južne strane jezera Wörthersee. Dugačak je 48,8 kilometara. Kategorije muškaraca iznad od 60 i žena iznad 50 godina morati će ga proći dvaput, a sve ostale kategorije tri puta. Start i cilj bit će u centru mjesta Velden am Wörthersee. Prvih nekoliko kilometara trasa slijedi asfaltirane ceste. Veći dio kruga vozit će se “granicama” rijeke Drave i njezinih kanala, a svaki će krug imati 580 metara uspona, što će za elitne i mlađe kategorije značiti dobrih 1700 uspona u nešto manje od 150 kilometara staze. Najzahtjevniji uspon bit će 10 kilometara nakon starta, dug dva kilometra i prosječnog uspona od 10 posto.

Johnny Hoogerland već je objavio približnu rutu na komoot.com.

Svjetska gravel serije: Bit će prilično raznoliko u 2024.

Dvadeset pet utrka,uključujući Svjetsko prvenstvo, a dvije utrke u Australiji i Belgiji, održane u listopadu ove godine, već se računaju kao kvalifikacijske za sljedeću sezonu.

Svjetsko prvenstvo biti će održano 5. i 6. listopada sljedeće godine u Belgiji. Staza je između Hallea i Leuvena. Poznato je i mjesto održavanja Svjetskog gravel prvenstva 2025.: francuska Nica.

Naslovna fotografija UCIgravelworldseries.com

Pročitaj i
Video srijedom: Nazanimljiviji trenutci s gravel SP
C2C Gravel 2023 Report: Međimurje je sve popularnije
Gravel kalendar 2023.
#gravel

Prati nas