Matej Mohorič, svetovno prvenstvo
11. listopada 2023

Jedan od najvećih uspjeha u karijeri slovenskog cestovnog profesionalca, na zahtjevnoj stazi i protiv vrlo respektabilne konkurencije…

Pievo di Soligo u Veneciji bila je proteklog vikenda destinacija ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u gravelu, a slovenski reprezentativac Matej Mohorič osvojio je u nedjelju svoje treće svjetsko zlato u karijeri.

Utrku je završio i mladi hrvatski neopro Fran Miholjević, i to na više nego solidnom 29 mjestu. Hrvatsku je predstavljao i Marko Fržop koji je u kategoriji M40-44 zauzeo odlično 20. mjesto. U toj kategoriji pobjedu je inače odnio bivši cestovni profesionalac Johnny Hoogerland. 

Inače i Miholjević i Mohorič netom prije toga su završili cestovnu etapnu utrku po Hrvatskoj, za svoju ekipu Bahrain Victorious. 

Drugo makadamsko svjetsko prvenstvo privuklo je brojne biciklističke zvijezde i još jednom dokazalo kako se radi jednoj od najzahtjevnijih biciklističkih disciplina. U takvim uvjetima slovenska zvijezda prirodno blista. Na treninzima ne izbjegava makadamske ceste, ali tek je prvi put nastupio na makadamskoj utrci pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke unije.

O očekivanjima nije govorio naglas, ali upućeni su znali da može ciljati vrlo visoko. U 169 kilometara dugoj utrci s velikim usponima i zahtjevnom, vrlo raznolikom podlogom, Matej Mohorič uspješno je izbjegao sve zamke, a od pobjede ga nije mogao spriječiti ni lagani pad na završnom spustu. 

KZS

Drugi put zaredom Svjetsko prvenstvo organizirano je u regiji Venecije, ovaj put između Trevisa i Pieva di Soligo. Među vinogradima u okolici Pieva organizatori su pripremili dvije različite staze sa zahtjevnim, ponegdje i uskim makadamskim dionicama, prijelazima potoka i ukupno devet uspona. Od toga su četiri iznimno zahtjevna uspona strpali u zadnjih tridesetak kilometara.

Uspon punom snagom, na spustu lagano

Na kraju je presudnu nadmoć pokazao Matej Mohorič, posebno na usponima. Prvo je 24 kilometra do cilja iz vodeće trojke otpao Britanac Connor Swift, a na sljedećem usponu nakratko je morao stati Belgijac Florian Vermeersch, koji je imao problema s lancem na spustu. Ali utrka je odlučena ranije. Mohorič, koji nije mogao znati da vodi velikom razlikom (u gravelu nije dozvoljena radio veza) vozio je kao opsjednut na posljednjem spustu, a gledateljima je zastao dah. Očito mu je malo popustila koncentracija te je čak i pao na ulazu na jedan mostić, ali bez posljedica.

Završio je 43 sekunde ispred Vermeerscha, a treći Connor Swift zaostao je 3:40,. Za Mohoriča ovo je treći svjetski naslov, nakon cestovnog juniorskog naslova 2012. (tada je Josip Rumac bio brončani) te u kategoriji U23 2013. godine

Selektivna trasa brzo je razrijedila konkurenciju u vrhu

“Opet sam postao svjetski prvak, opet su me obuzele emocije. Ovo je važan rezultat. gravel je u usponu, a mislim da ću tek za par godina shvatiti koliko ovaj rezultat znači,” izjavio je Mohorič.“Utrka, općenito ova disciplina, jako je teška, fizički zahtjevna, jer moraš biti cijelo vrijeme na pedalama i gurati iz sve snage. Tehnički je i vrlo zahtjevna, tako da moraš biti jako koncentriran tijekom cijele utrke. utrka da ne pogriješim na kraju.. Zaključno sa snagom sam već bio pri kraju pa sam napravio malu grešku, mali pad, ali srećom nije bilo ništa ozbiljno pa sam uspio obraniti vodstvo sve do cilja.”

Rezultati

Naslovna fotografija Matej Zalar, ostale fotografije SWpix.com.

Pročitaj i
Gravel SP Report: Pauline i Gianni su prvi svjetski prvaci

Prati nas