15. travnja 2024

Kaciga je dizajnirana s naglaskom na sigurnost s tehnologijom 360° Turbine. Opremljena je s 18 ventilacijskih otvora…

Leatt, južnoafrički proizvođač opreme za biciklizam (i motociklizam), nedavno je predstavio novu liniju Endurance u kojoj po prvi puta njihova ponuda uključuje proizvode za discipline poput krosa, maratona, gravela ili ciklokrosa. Do sada su bili poznati po opremi za gravitacijske discipline, uključujući kacige, odjeću i obuću, a tradicionalno surađuju sa sportašima kao što su Bernard Kerr, Brett Tipie, Monika Hrastnik i Szymon Godziek. Ranije su surađivali i s velikanom Gregom Minnaarom

Leatt naglašava kako je kacigu Helmet MTB Endurance 4.0 V24 dizajnirao s posebnim naglaskom na sigurnost, udobnost i performanse, pa smo i mi nastojali sagledati ovaj proizvod kroz spomenutu prizmu. 

Za sigurnost, pogotovu prilikom rotacijske traume glave, zadužena je tehnologija 360° Turbine. Ona uključuje diskove napravljene od energetski apsorbirajućeg materijala koji smanjuju “ubrzanje” kretanja mozga do 30% pri udaru. Spomenuto “ubrzanje” povezano je s potresom mozga. Proizvođač tvrdi kako 360° Turbine Technology može smanjiti rotacijsko ubrzanje mozga za značajnih 40% ali bez potrebe za navlakom MIPS koja je u posljednje vrijeme vrlo popularna, no učestale su kritike kako ona smanjuje udobnost prilikom vožnje. 

Kaciga Leatt MTB Endurance 4.0 V24  je prilično robusna pa sa svojih 356 grama težine u veličini L nije među najlakšima na tržištu. No većini offroad vozača ipak je važnija sigurnost i robuusnost, tako da to ne vidimo kao nedostatak. 

Kaciga je opremljena kvalittenim jastučićima koji do određene mjere upijaju znoj i prilično su udobni, pa vozač ponekad zaboravi da je nosi na glavi. Spužvice ne ostavljaju neugodan miris nakon vožnje, a prozračivanje kacige je vrlo dobro. Remeni i magnetna kopča odlično su dizajnirani te omogućavaju jednostavno i brzo zakopčavanje i otkopčavanje. Ipak, nakon dulje vožnje sustav zatezanja može dati osjećaj žuljanja na stražnjoj strani glave. 

Kaciga je dostupna u tri veličine: S (51-55cm), M (55-59cm) i L (59-63cm). Na izboru su četiri boje: Crna, bijela, svijetlo plava i svijetlo siva. 

Uz kacigu smo testirali vrlo solidne i povoljne naočale Leatt Sunglasses

Specifikacija: Leatt Helmet MTB Endurance 4.0 V24

  • Sigurnost: Tehnologija 360° Turbine smanjuje ubrzanje mozga do 30 % i rotacijsko ubrzanje mozga do 40 %
  • Materijal: Lagana polimerna smjesa
  • Prozračivanje: 18 ventilacijskih otvora
  • Udobnost: Unutarnja periva postava ProFit, sistem za podešavanje remena magnetna kopča.
  • Veličine: S (51-55cm), M (55-59cm) i L (59-63cm).
  • Preporučena maloprodajna cijena: 189 € (na web shopovima je dostupna za 149,95 eura)
  • Informacije: www.leatt.com

Video: Tehnologija Leatt 360° Turbine

Pročitaj i
Testirali smo: Rukavice Leatt MTB 2.0 Subzero
Testirali smo: Zimske sprinterice Leatt HydraDri 7.0 Clip

Foto: MTB.HR

Prati nas