18. veljače 2024

Zimski ratnici odsada se mogu ugrijati u novim visokim sprintericama iz Južne Afrike. No što je važnije, krutost, udobnost ili toplina?

Nove zimske cipele Leatt HydraDri 7.0 Clip obećavaju udobnost tijekom hladnih mjeseci jer ne propuštaju vodu ili hladnoću do tvojeg najdaljeg eskstremiteta: Nožnih prstiju. Ali, jesu li dorasle okrutnoj stvarnosti vožnje u hladnom vremenu? Testirali smo ih tijekom nedavnih ledenih tjedana  isprobali u našim blagim zimskim uvjetima u kojima je ipak biloo nešto snijega i temperature ispod ništice.

Toplina i vodonepropustnost

Leatt u sprintericu ugrađuje membranu 10K/10K Hydradri koja ne pušta vodi unutra, ali zato poropušta prema van. Na taj način izbjegavaju neopren koji može dovesti do neugodnog znojenja stopala. Ovaj propusni materijal drži noge ugodno toplim, lak i vožnje dulje od nekoliko sati ispod ništice u Celzijima. Ovaj materijal omogućava i to da niti kap hladne vode ne prođe kroz otvor za pedalu, što je pogotovu potrebno pri guranju bicikla kroz snijeg.

Hydradri  je doduše prilikom montiranja SPD pločica blokirao pločicu za prihvat vijaka koja kao da je bila iznutra zalijepljena za materijal. No nakon malo mozganja i opreznog guranja pločice malim imbus ključem, zagonetka je riješena i SPD pločice su bez teškoća završile na sprintericama. 

Obuvanje sprinterica može biti izazovno zbog visoke manšete koja sprječava ulazak hladnog zraka kroz gornji dio obuće, pogotovu u kombinaciji s dugim nepropustivim hlačama za potpunu zaštitu. Potrebno je malo strpljivosti i snažan palac za zatvaranje gumba na vrhu manšete, no jednom kada stopalo sklizne u sprintericu, osjećaj je vrlo ugodan.

Sprinterica se priteže uz pomoć jednostavne kopče na konopu, jer jednom kada namjestiš manšetu, nećeš moći podešavati zatezanje. Ove zimske sprinterice znatno su teže od ljetne XC obuće, a smjesa RideGrip iz koje su načinjene potplate  pruža odlično prianjanje, čak i u mokrim uvjetima. Sprinterica Leatt HydraDri 7.0 inače dolazi i u opciji za flat pedale. 

HydraDri 7.0 Clip doista pruža nepropusnost i toplinu na temperaturama oko ništice, a za uvjete iznad pet stupnjeva celzija jednostavno je “pretopla”: Ukoliko tražiš malu masu i visoku krutost, bolje je ostati na jetnim sprintericama i gamošama. Za sve ostalo, Leatt HydraDri 7.0 je odličan izbor, ukoliko ste spremni izdvojiti traženu svotu. 

Vezica se nalazi ispod manšete

Specifikacija: Leatt HydraDri 7.0 Clip

 • Nepromočiva membrana HydraDri 10K/10K.
 • Kompatibilnost s SPD pedalama.
 • Pločica za prihvat vijaka nudi felksibilne opcije namještanja
 • Manšeta za sprečavanje ulaza zraka  sgornje strane 
 • Đonovi od smjese RideGrip
 • Vezica za brzo vezivanje
 • Patent zatvarač otporan an vodu
 • TPU ojačanje u predjelu prstiju i pete
 • EVA anti kompresijski uložak s aktivnim ugljikom
 • Veličine: 38,5 – 48,5
 • Težina: 558 grama (jedna sprinterica u vel. 42,5) s SPD pločicom
 • Cijena: 219 €

Više informacija potraži na www.leatt.com

Foto: MTB.HR

Prati nas