2. ožujka 2024

Austral je nasljednik Renaultovog modela Kadjar i nudi ono što očekujemo od modernog SUV vozila: Udobnost, prostranost, komfor, integracija najnovijh tehnologija, ali i relativno umjerena potrošnja…

Renault Austral nastavlja se na prethodni model Kadjar. Obnovljen je dizajn, a interijer je obogaćen nizom novih tehnologija, uključujući i adaptaciju Googleovih funkcionalnosti. Kabina je udobna i prostrana, a ono najvažnij, prtljažni prostor, može prihvatiti nekoliko bicikala, pa čak i velike downhill strojeve, bez skidanja kotača.

Na testu smo imali model s 1,3-litrenim benzinskim turbo motorom s blagim hibridnim sustavom koji razvija snagu od 158 KS i 270 Nm okretnog momenta. Mild-hybridna tehnologija pomaže u smanjenju potrošnje goriva, a ubrzanje od 0 do 100 km/h ostvaruje se za 9,7 sekundi. 

Prosječna potrošnja goriva tijekom testa iznosila je 8,1 litra na 100 kilometara, što je dobra vrijednost za ovu klasu vozila. Uz malo pažljivije vožnje, prosječna potrošnja se može i spustiti do šest litara na otvorenoj cesti.

Kokpitom dominira 12-inčni multimedijski zaslon s interaktivnim sučeljem OpenR koje je razvijeno u suradnji s Googleom. OpenR nudi mogućnosti pametnih mobitela i tableta, uključujući glasovno upravljanje, navigaciju, bežično spajanje s Apple CarPlay i Android Auto, te niz drugih korisnih aplikacija. 

Tu su i fizičke komande za klimatizaciju koje se nalaze ispod multimedijskog zaslona i lako se koriste bez potrebe za odvraćanjem pogleda s ceste. U svakom slučaju, pohvalno je da nisu sve komande ostavljene dodirnom zaslonu, već se ostvaruju fizičkim tipkama. 

Kao i u svim modernih automobila, poseban je naglasak postavljen na automatizaciju sigurnosnih značajki. Austral nudi paket sigurnosnih pomagala, uključujući automatsko kočenje u hitnim slučajevima, tempomat s održavanjem razmaka u odnosu na vozilo ispred, zadržavanje unutar vozne trake, upozorenja na mrtvi kut i prepoznavanje znakova ograničenja brzine.

Vožnja i upravljanje

Kao što možemo očekivati od “Francuza”, Austral je u vožnji vrlo udoban. Vozaču je na raspolaganju i sustav Multi-Sense koji omogućava individualizaciju vožnje prema vlastitim željama i voznim uvjetima. Doživljaj vožnje u kabini je obiljažen vrlo niskom razinom vanjske buke. 

Što se tiče upravljanja, Austral je agilan i precizan, odlično prolazi kroz zavoje i omogućava sportsku vožnjuu, unatoč nešto većim gabaritima samog automobila. 

Praktičan prtljažni prostor za biciklističke avanture 

Prtljažni prostor je velik i varijabilan. U osnovnom poretku ima kapacitet od 500 do 575 litara, a poklapanjem stražnjih sjedala prostor se poveća na 1525 litara. Treba napomenuti da u prtljažnik mogu stati i dva downhil bicikla, bez skidanja kotača. Moguće je smjestiti i više od toga, ukoliko recimo prevoziš kros ili gravel bicikle.

Govorimo, naravno, o opciji sa spuštanjem stražnjih sjedala, koja može poslužiti dvojcu s dva bicikla. U slučaju prievoza bicikala na krovu, u kabinu bez problema stane do pet osoba.

Specifikacija: Renault Austral Techno Mild Hybrid 160 Auto

 • Dimenzije: Dužina 4510 mm, širina 1825 mm, visina: 1618 mm
 • Osovinski razmak: 2667 mm
 • Masa vozila: 1539 kg
 • Dopuštena nosivost: 464 kg
 • Prtljažni prostor: 500-575 litara (osnovni); 1525 litara (preklopljena stražnja sjedala)
 • Vrsta motora: Blagi hibrid
 • Broj cilindara: 4
 • Pogon: Prednji kotači
 • Mjenjač: Automatski, CVT
 • Snaga: 116 kW / 158 KS
 • Okretni moment: 270 Nm
 • Najveća brzina: 174 km/h
 • Ubrzanje (0-100 km/h): 9,7 s
 • Potrošnja (prosječna): 8,1 l/100 km
 • CO2 emisija: 141 g/km
 • Oprema: 12,3-inčni digitalni instrumenti, 12-inčni multimedijski sustav s navigacijom, 360 stupnjeva sustav kamera za parkiranje, Automatski dvozonski klima-uređaj, Prilagodljiva LED svjetla, Senzor za kišu, Tempomat, Naslon za ruke sprijeda, Sjedala presvučena kombinacijom tkanine i umjetne kože, Sigurnosni paket, sustav Multi-Sense, 19-inčni aluminijski naplatci
 • Cijena testiranog modela: 38.920 eura 
 • Informacije: www.renault.hr

Dodatna oprema na testiranom modelu: Paket Advanced driving assist (aktivni tempoimat, sustav active driver assist, , grijani upravljač); Paket city premium (pomoć pri prednjem, stražnjem i bočnom parkiranju sa sustavom Easy Park Assist, kamera 360, električna podesiva i grijana bočna vanjska ogledala s funkcijom memorije); Paket safety (upozorenje pri izlasku iz parkirnog mjesta unatrag, upozorenje na mrtvi kut i sprječavanje napuštanja trake pri pretjecanju, sustav za siguran izlazak putnika iz vozila); električko otvaranje prtljažnika bez ruku, bežično punjenje pametnog telefona; krovni nosači; rezervna guma i metalik boja (modra iron).  

Foto: MTB.HR

Pročitaj i
Test na četiri kotača: Dacia Jogger Extreme 1.0 Tce 110
Test na četiri kotača: Renault Captur 1.6 E-Tech E dovoljno je velik za dva gravel bajka
Test na četiri kotača: Dacia Duster Journey 4×4 2023

Prati nas