Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
24. kolovoza 2018

Tko je rekao da novac ne može kupiti sreću? Sjedni na vrhunski e-fully poput ovog Superiora, popni se na planinu i brzo ćeš zaboraviti dane kada si do cilja dolazio osjećajući se poput krepane mačke

Kada pomisliš na vožnju električnim biciklom možda će među prvim stvarima koje će ti pasti na pamet biti njegova težina, nezgrapnost, visoka cijena… No Superiorov model eXF 939 kojega smo imali prilike iskušati u posljednjih tridesetak dana, ruši većinu ovih predrasuda.

Kombinacija odlično balansiranog aluminijskog (hidroformiranog) okvira s Rock Shox amortizerom i ublaživačem (130 mm hoda naprijed i straga) te Shimano STEPS motorom tijekom vožnje daje osjećaj kojega inače imate na „normalnom“ All-Mountain fullyju. No s tom razlikom da na ovom električnom Superioru imate doslovno dvostruku snagu.

Pogonska jedinica Shimano STEPS E8000 doista daje osjećaj vrlo blizak vožnji bicikla bez motora. Električna snaga se naime uključuje gotovo neprimjetno, bez velikog trzanja, ili, s druge strane, bez kašnjenja, što vozaču ili vozačici doista daje neometano iskustvo vožnje bicikla.

Gdje smo drobili

Superior eXF 939 u više smo navrata vozili po klasičnim stazama Medvednice i pokazao se jednako dobrim kako na širokom i ispeglanom makadamu koji spaja Markuševac i Hunjku, tako i na grubom i tehnički zahtjevnom Leustekovom usponu, od Gračana do odvojka za planinarski dom Runolist.

Osjećaj penjanja je otprilike onaj koji, vjerujemo, ima vrhunski utrenirani biciklist u top formi. Prema gore ideš brzo, a puls ti se kreće između 130 i 150 otkucaja u minuti. Kada dođeš na vrh uspona nisi zadihan, nisi znojan. Spreman si za ležerno ispijanje kave i nastavak vožnje u revijalnom tonu…  

Kvalitetan aerobni trening

No nemojte misliti da ćete se na Superioru eXF 939 voziti kao na motociklu. Shimano STEPS E8000 nudi tri razine asistencije: Eco, Trail i Boost. Preporučamo vožnju u načinima Eco i Trail jer ćete uz manju potrošnju baterija dovoljno opteretiti i vlastite mišiće i kardio vaskularni sustav i zapravo napraviti kvalitetan aerobni trening. Način Trail najbolje je uključiti na strmim i tehnički zahtjevnim usponima, kada vam je potreban veći izbačaj energije.

Nizbrdo nema nikakvih problema. Rock Shock amortizeri, odlična geometrija okvira i kočnice, Schwalbe na obručima te odlična dropper cijev sjedala… Radi bez problema na svim podlogama na koje ga natjerate.

Vrhunska oprema

Superior eXF 939 izbjegava još jednu tipičnu zamku električnih bicikala, a to su loše komponente. Naime kako su e-bicikli u startu skuplji, proizvođači često na njih montiraju jeftinije komponente, recimo suspenzijsku vilicu, mjenjače, kočnice… Ovaj model dolazi s komponentama koje nećete morati nadograđivati: Primjerice XT mjenjačima i više nego dobrim Shimanovim hidrauličkim disk kočnicama.

Jedina zamjerka ide na račun amortizera koji nisu spojeni daljinskim upravljanjem (remote control) . No i to smo zanemarili bez većih problema jer cjelokupni paket kojeg nudi ovaj model je – fenomenalan.

Model eXF 939 možeš već danas-sutra testirati u Ciklo-centru u Zagrebu, i na okolnim stazama koje mogu uključivati Maksimir, Dotršćinu, Markuševac, Medvednicu… Sve što trebaš je javiti se na mobitel +91 7636600 ili na kontakt email. I obavezno reci da smo te mi poslali

Izdvajamo komponente:

Pogonska jedinica: Shimano STEPS E8000 (250W / 70Nm)

Vrijeme punjenja baterije: 5 h

Prednja vilica: Rock Shox Reba RL-A7, 130 mm; Solo Air/MotionControl + LO (130 mm)

Kočnice: Shimano BR-M6000

Stražnji mjenjač: Shimano XT RD-M8000 GS Shadow Plus

Ručice mjenjača: Shimano SLX SL-M7000 RapidFire Plus

Gume: Schwalbe Nobby Nic 29×2.65″

Ovu Drobionu omogućio je Ciklo-centar koji model Superior eXF 939 trenutno nudi po maloprodajnoj cijeni od 36.799 kn.

Više informacija o modelu potraži na web odredištu proizvođača.

Foto: mtb.hr


Pročitaj i:
Prvi pogled: Superior XP 939, lagani alu hardtail

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas