Nove Mesto, kratki kros
2. listopada 2020

Utrke u kratkom krosu doista su atraktivne i napete od početka do kraja. Što se sve može dogoditi u dvadeset minuta vožnje u potpunosti, vidjeli smo danas u Vysočina Areni…

Nešto ljepše vrijeme u Novom Mestu u Moravskoj, ali danas je umjesto puhao umjereni vjetar. Staza je bila skoro suha, a to se vidjelo i u vremenima krugova te hrabrijim vožnjama u ženskim i muškim kategorijama.

Pauline Ferrand Prevot diktirala je tempo tijekom cijele utrke

Žene

Nešto mirniji start nego na utrci od utorka, što je djevojkama omogućilo čvršću vožnju. Nakon startnog kruga, Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Collective Factory Team) preuzela je vodstvo i pokušala kontrolirati utrku.

Tanja Žakelj (Unior Devnci Factory Racing ) ušla je u prvu rundu kao deveta, a potom umalo pala na „valovima“, jer ju je s idealne crte izbacila jučerašnja pobjednica olimpijskog krosa, Loana Lecomte (Massi) iz Francuske. Tanja je jedva pobjegla, izašla sa staze, ali je nastavila dalje. Tako je izgubila kontakt s najbržima, a one su već počele ubrzavati i pojačavati tempo.

Tanja Žakelj

Prevot je nastavila kontrolirati utrku i s vremena na vrijeme usporavala. U petom krugu formirana je grupa od petnaest natjecateljica, Tanja je bila oko 28. mjesta.

Posljednja dva kruga vodile su Amerikanka Kate Courtney (Scott – Sram MTB Racing), Talijanka Eva Lechner ((Trinx Factory Team), Australka Rebecca McConell (Primaflor Mondraker Xsauce) ….

Zaključak u jakom tempu

I djevojke su se pokazale kao jako opasme. Samo najbolji i najsmjeliji trkači mogu si priuštiti takav završni sprint. Evie Richards i Pauline Ferrand Prevot natjecale su se za prvo mjesto. Prva je krenula Brizanka, a zatim je Francuskinja silovito ubrzala, a slijedila ih je Austrijanka Laura Stigger .

Francuskinja se već vidjela kao prva u ciljuno Britanka su je malo zatvorila, a na taj manevar Prevotov je reagirala gestama kojima je dala do znanja da nije sve u skladu s propisima.

Pauline i Evie u finalnom sprintu. Prevot se jako naljutila na Richardsovu

Na kraju je Evie Richards pobijedila drugi puta zaredom, Pauline Ferrand Prevot bila je druga, a Laura Stigger radovala se trećem mjestu, u istom vremenu s pobjednicom.

Tanja Žakelj osvojila je skromno 33. mjesto s 27 sekundi zaostatka. Treba napomenuti, međutim, da nikada nije bilo ujednačenije utrke u kratkom krosu za djevojke! Prvih 17 završilo je 19 i pol minuta dugu utrku u razmaku od deset sekundi!

Aktualna olimpijska prvakinja Šveđanka Jenny Rissveds (lijevo) ne može pronaći pravu formu. Potpuno druga pjesma je Nizozemke Anne Terpstra (desno)

Muškarci

Deset divljih kilometara i 19 minuta u tempu kronometra. Druga utrka Svjetskog kupa u kratkom krosu pokazala se kao ravnomjerna utrka, jer je četrdesetak najboljih bilo blizu, u svih sedam krugova.

Ondrej Cink

Isprva je Poljak Bartlomiej Wawak (Kross Racing Team) snažno povukao, ali je vrlo brzo uhvaćen i grupa ga je apsorbirala. Na čelu utrke izmjenjivali su se Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), Švicarac Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing), Kanađanin Leandre Bouchard (Pivot Cycles – Ote), pobjednik prve kratke utrke Meksikanac Jose Gerardo Ulla Arevalo (A.R. – Efideporte Pro Cycling Teams).

Avancini je svom poslodavcu dao lijep poklon nakon potpisivanja trogodišnjeg ugovora. Još jedna pobjeda u kratkom krosu.

Odmah za njima vozili su i Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing), Danac Sebastian Fini (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) i Francuz Victor Koretzjy (KMC – Orbea ).

U sedmoj rundi, baš kad je Avancini smanjivao zaostatak za liderima Bouschardom i Ullom Arevale, Maxime Marotte pao je na začelju prve skupine, zatvarajući tako put ostalima. Marotte u konačnici nije mogao smanjiti zaostatak.

Maxime Marotte

Sprintanje u posljednjem krugu

Prvo je pobjednik utrke od utorka Ulloa Arevalo ubrzao, ali njegov napad nije uspio, Avancini je odmah skočio, Schurter je pokrivao napad, skočio je i Ulloa Arevala, ali malo je zapeo na Schuterovoj gumi, umalo pao i izgubio kontakt s najboljima.

Avancini je nabio snažan ritam i zadržao ga do kraja kada je ušao u sprint sa Švicarcem Thomasom Litscherom (KMC Orbea ) i Nijemcem Maximilianom Brandlom (Lexware Mountainbike Team). Brazilski je došao do svoje treće pobjeda u kratkom krosu!

Bradl je vio četvrti, Manuel Fumić (Cannondale Facotry Racing) na petom mjestu s najbržim krugom u utrci (prosječna brzina bila je nešto veća od 31 km/h!).

U stilu preko ciljne crte. Absalonov štićenik Jordan Sarrou.

Rezultati

Snimku današnje utrke pogledaj na Red Bull TV.

Foto: Grega Stopar

Pročitaj i
Nove Mesto XCO Report (dan 2.): Prve pobjede za Lecomte i Andreassena!
XCC Nove Mesto Report (dan 1.): Prve pobjede Britanki i Meksikancu

Prati nas