XCC Nove Mesto
30. rujna 2020

Kakav lijep početak vrlo kratke sezone ovogodišnjeg Svjetskog kupa: Kiša, blato i hladnoća. Ipak, išlo se na nož. Do posljednjeg metra i sa puno iznenađenja…

Nove Mesto u Moravskoj, jedno od klasičnih poprišta utrka Svjetskog kupa u olimpijskom krosu. U ovoj godini to je i jedina lokacija na kojoj se održava Svjetski kup, ali zao s dvostrukim programom. Jučer poslijepodne već su održane dvije seniorske utrke u kratkom cross-country s najboljih 40 dama i 40 gospode na startu.

Kada su majice još bile čiste, Neki su bili snježno bijeli. Kerschbaumer, Schurter i Avancini.

Kiša, blato, vlaga u zraku skoro na 100 %, malo vjetra i svega devet stupnjeva na „mjestu zločina“. To su osnovni podaci prije početka vrlo kratke sezone Svjetskog kupa u kratkom i olimpijskom krosu. Srećom čini se da će vrijeme biti malo bolje u četvrtak (za drugu utrku), na 15 stupnjeva celzija i nešto sunca.

Žene

Cure su pokazale veliku borbenost. Na samom početku favoritkinje su se oprezno odmjeravale, a posljednji krugovi su protekli u jakom ritmu i promjenama na vodećim pozicijama.

Evie Richards, Pauline Ferrand Prevot i Kate Courtney.

Pauline Ferrand Prevot (Canyon Collective Factory Team) bila je najbrža u tri kruga, slijedeća tri su pripala Njemici Elisabeth Brandau, a Evie Richards (Trek Factory Racing XC) bila je najbrža u posljednja dva. Vrlo brza je bila i Amerikanka Kate Courtney (Scott – Sram MTB Racing), a blizu čela su se vozile i Poljakinja Maja Wloszczowska (Kross Racing Team) te mlada Francuskinja Loana Lecomte (Massi).

U početku je i Dankinja Annika Langvad (Specialised Racing) bila pokazala svoju snagu. Tanja Žakelj (Unior Deivnci Factory Racing) vozila se neko vrijeme u vodećoj grupi, a onda je izgubila kontakt zbog pogreške.

Najagresivniju vožnju pokazala je Evie Richards koja je u dugačkom ciljnom sprintu za nekoliko deset centimetara nadmašila aktualnu svjetsku prvakinju Pauline Ferrand Prevot.

Richards (23), dvostruka svjetska prvakinja u ciklokrosu u kategoriji do 23, tako je postigla svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu i potvrdila da nije bez razloga osvojila XC srebro na Svjetskom prvenstvu u Andori 2015. godine. Treće mjesto je otišlo mladoj Loani Lecomte (21).

Dvije Red Bull kacige bore za svoju prvu pobjedu u 2020. Bilo je vrlo, vrlo izjednačeno.

Muškarci

Puno taktiziranja u prvih šest od ukupno osam krugova, nakon čega slijedi nekoliko napada Victora Koretzkog, Maximea Marottea i Filippa Colomba. U posljednjem je krugu uslijedio dugi sprint. Lansirao se meksički natjecatelj Jose Gerafo Ulloa Arevalo (A.R. – Efiderporte Pro Cycling Teams) koji je za dlaku bio brži od Francuza Koretzkog. U borbi za treće mjesto prevladao je je njegov sunarodnjak Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing).

Švicarac Colombo (Absolute – Absalon – BMC), Nijemac Maximilian Brandl (Lexware mountainbike Team), Južnoafrikanac Alan Hatherly (Specialised Racing) i Talijan Daniele Braidot (CS Carabinieri – Cicli Olympia Vittoria) završili su u sprintu, u vremenu trećeplasiranog.

Razlika između prvog i 25-og je bila svega 11 sekundi!

Blatna i skliska baza uzela je svoj danak. Dva glavna favorita, Švicarac i aktualni svjetski prvak Nino Schurter (Scott Sram MTB Racing) i Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) pali su i nisu se mogli vratiti na čelo. Schurter je završio na 29. mjestu i zaostao 13 sekundi, a Avancini je bio nešto bolji i završio kao 12. s četiri sekunde zaostatka.

Avancini tik prije pada!

Snimku pogledaj na Red Bull TV.

Rezultati su na uci.org.

Ne zaboravi!

Prva utrka u olimpijskom krosu održat će se sutra, u četvrtak! Djevojke U23 startaju u 8: 30, muški U23 u 10:15, žene elite u 12:20, a muški elite u 15:50!

Foto: Grega Stopar

Pročitaj i
Najavljujemo: Dvije runde Svj. Kupa u Novem Mestu u Moravskoj

Prati nas