1. kolovoza 2019

Commezzadura je stalno odredište Svjetskog kupa, biciklistički park Bikeland već dugi niz godina ugošćuje utrke u MTB spustu i olimpijskom krosu

Commezzadura će od 2. do 4. kolovoza biti domaćin pete utrke Svjetskog kupa u kratkom i olimpijskom krosu, a spustaši će se ove godine, također tijekom ovog vikenda, tamo natjecati po šesti put! Staze za kros i spust već su standardne, s malim popravcima prije svake utrke, ali najveći dio tih trasa ostaje nepromijenjen. Dodatnu dozu akcije, adrenalina i zabave za gledatelje pružit će Svjetsko prvenstvo u MTB četveroboju (4X), čije će se finalne utrke održati u petak navečer.

Ukratko

Spust: Staza u Bikelandu neukroćena je, brza i tehnički zahtjevna. Njena duljina iznosi 2100 metara, a natjecatelji(ce) se spuštaju za 517 visinskih metara. Prosječna brzina je 40 kilometara na sat, a na najbržem dijelu natjecatelji idu do 70 km / h. Stazu su nazvali Crna zmija i definitivno zaslužuje to ime. Neosporni kralj na ovoj stazi je Aaron Gwin, koji već ima četiri pobjede. Kraljica je pak Rachel Atherton koja je nanizala pet pobjeda od 2008., a tu je ostvarila i svoju prvu pobjedu u  Svjetskom kupu. No, rekorderi Doline sunca neće se pojaviti na startu zbog ozljeda, pa u muškoj konkurenciji valja računati na lanjskog pobjednika Francuza Amauryja Pierrona i njegovog zemljaka, vodećeg u poretku Svjetskog kupa i aktualnog svjetskog prvaka Loica Brunija. U ženskoj konkurenciji, međutim, borba za pobjedu bit će otvorena, jer nema izrazite favoritkinje.

Val di Sole, odnosno stazu Crna zmija, valja zapamtiti i po lanjskom uspjehu Monike Hrastnik, koja je tada zauzela treće mjesto u spustaškoj eliti.

Kros: Po krugu 4,3 kilometra duljine i 190 metara visine. Tehnički dio je polegnut oko staze za MTB četveroboj i prelazi je u nekoliko navrata. Tu je jedan vrlo brzi spust, pa duga ravninu preko livade i prilično monoton, ali ne tako bezazlen uspon po šumskom putu. Nekima staza stvarno odgovara, ali drugima baš i ne. Prvi favorit je definitivno Švicarac Nino Schurter, ali trenutni europski prvak Nizozemac Mathieu van der Poel zna pokazati zube, a opasan je i prošlogodišnji drugoplasirani na ovoj stazi, Talijan Gerhard Kerschbaumer. Kod seniorki za pobjedom može posegnuti bilo koja iz najboljih deset, ali najopasnije dvije će biti aktualna europska prvakinja Švicarka Jolanda Neff, i vodeća na ljestvici Svjetskog kupa Amerikanka Kate Courtney.


Video: Motorku u ruke i – na stazu.

Startna lista

Vremenski raspored

četvrtak:
– u 8:30 trening spusta grupe B
– u 12 sati, trening krosa za žene
– u 12 sati trening spusta skupine A
– u 14 sati trening krosa za muškarce
– u 15:30 vožnja na vrijeme za sve kategorije spusta

petak:
– od 8:30 do 10 sati, treninzi spusta grupe B
– od 10:15 do 11:45 treninga spusta grupe B
– od 9:30 do 14:30 olimpijski kros trening
– u 12:30 kvalifikacije juniora za utrku u spustu
– u 13:30 sati kvalifikacije žena za utrku u spustu
– u 14:00 sati kvalifikacije za mušku spust
– 17:30, ženska utrka u kratkom krosu
– 18:15, muška utrka u kratkom krosu

subota:
– 9:45, finale utrke spusta za juniorke
– 10:15, finale spusta za juniore
– 12:30, finale spusta za žensku elitnu kategoriju
– 13:30, finale spusta za mušku elitnu kategoriju
– 18:30 premijerno natjecanje u e-biciklu na kratkoj stazi Val di Sole

nedjelja:
– 8:30 utrka olimpijskog krosa za juniorke
– 10:15 utrka olimpijskog krosa za juniore
– 12:20, utrka u olimpijskom krosu za seniorke
– 14:50, utrka u olimpijskom krosu za seniore

Ako te zanima kakvo vrijeme ovog vikenda čeka najbolje u spustu i krosu, klikni ovdje.

Prijenosi uživo na RedBull TV. Više informacija o ovogodišnjem trofeju Svjetskog kupa možete pronaći na valdisolebikeland.com. Događaj na facebooku.

Naslovna fotografija Alice Rissolo

Pročitaj i
Les Gets Report: Svjetski prvaci opet pobjeđuju
Les Gets Report: Francuzi letjeli na spustu
Video: Stazom za kros u Les Getsu s Perrine Clauzel
Les Gets Report: Kratki kros u oblaku prašine
Video: Upoznaj spust u Les Getsu
Video: Les Gets, po stazi s Wynom i Benom
Najavljujemo: Karavana Svjetskog kupa doputovala u Les Gets

Prati nas