22. kolovoza 2018

Francusko odredište La Bresse  posljednja je postaja ovogodišnjeg Svjetskog MTB kupa, u krosu i u spustu. Navijati ćemo za našu susjedu Moniku Hrastnik koja će se boriti za očuvanje četvrtog mjesta u ukupnom poretku spusta!  

Posljednje utrke ovogodišnjeg Svjetskog MTB kupa odvijati će se krajem tjedna i preko vikenda, od 24. do 26. kolovoza, u FrancuskojLa Bresse će biti poprište konačnih odluka, izuzev u muškim kategorijama krosa i spusta, gdje su ukupne titule već osigurane za Švicarca i Francuza. No u ostalim kategorijama situacija je još uvijek vrlo neizvjesna. Navijati ćemo za našu susjedu Monika Hrastnik koja će se boriti za očuvanje četvrtog mjesta u ukupnom poretku spusta!

Napeto na bodovnim ljestvicama

Gledamo li kombiniranu ljestvicu olimpijskog i kratkog krosa, u ženskoj konkurenciji će se za prvo mjesto boriti Švicarka Jolanda Neff i Dankinja Annika Langvad. Neff ima 142 boda prednosti. Otvorena je i borba za treće mjesto u ukupnom poretku. Trenutno treća je Poljakinja Maja Wloszczowska, a iza nje su Kanađanka Emily Batty i Švicarka Alessandra Keller. Dijeli ih 17 bodova.

V muškoj kategoriji je naslov je već rezerviran za Švicarca Nina Schurtera, a na drugoj poziciji je Nizozemac Mathieu Van Der Poel, s 19 bodova prednosti pred trenutno trećim Brazilcem Henriqueom Avanciijem. Četvrti je Francuz Maxime Marotte, s 58 bodova zaostatka za Nizozemcem. Spomenuti ćemo usput da je fenomenalni Van Der Poel u posljednjih nekoliko tjedana osvojio Nacionalno prvenstvo u cestovnom biciklizmu, srebro na Europskom cestovnom prvenstvu u Glasgowu te dvije etape na Arktičkoj utrci Norveške!

Ukupnu pobjedu u spustu četvrtim mjestom na prošloj utrci u MSA već je osigurao Francuz Amaury Pierron. No i ovdje će borba za drugo mjesto biti napeta. Trenutno drugi je Pierronov zemljak Loris Vergier, sa 781 bod, a za vratom mu dahću Britanac Danny Hart i Australac Troy Brosnan (oba s po 776 bodova).

U ženskoj konkurenciji vodi Britanka Rachel Atherton s 1226 bodova, a 110 bodova manje je prikupila njena zemljakinja Tahnee Seagrave. Trećeplasirana Australka Tracey Hannah  ima ih 905.

Odlična četvrta u ukupnom poretku je Monika Hrastnik! Ona ima 689 bodova, 49 više od Francuskinje Myriam Nicole. Blizu je i još jedna Francuskinja, Marine Cabirou, sa svega tri boda manje od Myriam. Monika će morati odlično voziti u kvalifikacijama te sa što manje pogrešaka završiti finalnu utrku koja je na rasporedu u subotu. 

Staze

Spust je premješten na novu stazu koja niti slučajno nije slična onoj od prije sedam godina. Dugačka je 1439 m, s 272 visinska m spusta. Sadrži puno zavoja, uz jedan dulji odsjek predviđen za najveće brzine. Nova će biti i staza za olimpijski kros, no s određenim sličnostima sa stazom trasom.

Popis prijavljenih 


Ovako je bilo na posljednjoj utrci Svjetskog kupa u spustu koja je ovdje održana.
 

Povijesno gledano

Posljednja utrka Svjetskog kupa u spustu na ovoj destinaciji dogodila se još 2011., a prije toga 2009. U muškoj su kategoriji bili pobijedili legendarni Britanac Steve Peat (2009) i Južnoafrikanac Greg Minaar (2011). U ženskoj kategoriji pobijedile su Francuskinja Sabrina Jonier i Britanka Tracy Moseley.

U olimpijskom krosu su u La Bresseu odmjeravali snage 2016. U muškoj je kategoriji svoju je 31. pobjedu tada bio izborio francuski as Julien Absalon, a u ženskoj je slavila Švicarka Jolanda Neff, unatoč defektu i padu.

Prije dvije godine pobjedničko postolje u muškoj konkurenciji bilo je u potpunosti obojano francuskiim triciolorom. Kako će to izgledati ove godine?

Utrke možeš pratiti uživo na redbull.tv. Od petka 24. kolovoza od 17:20 pa nadalje, u danima koji dolaze.

Naslovna fotografija: Catharine Pendrel na stazi u La Bresse 2016. Foto: Grega Stopar

Kako su se odvijale stvari na dosadašnjim utrkama Svjetskog MTB kupa 2018.?

MSA report: Mathias 1. put, Jolanda i Rachel po tko zna koji put, Loic 1. put u ovoj sezoniAndorra report: Gunn-Rita pobijedila 30. put, Gerry i Loris pobijedili 1. puta, Tahnee ostvarila 3. uzastopnu pobjedu

VdS report: Monika treća na postolju Svjetskog kupa!

Leogang report: Pierronu druga pobjeda zaredom, za Rachel prva pobjeda nakon ozljede, Monika četvrta!
Leogang report: Na kvalifikacijama najbrži Luca Shaw i Tahnee Seagrave

Ft. William report: Pierronova prva pobjeda!
Ft. William report: Luca Shaw i Rachel Atherton najbrži u kvalifikacijama

Nove Mesto report: Pobjede otišle u Dansku i Švicarsku

Nove Mesto report: Iznenađenje u muškom U23, u kratkom krosu sve po starom

Albstadt report: Trostruka švicarska pobjeda
Albstadt report: Annika i Mathieu pobijedili u prvom kratkom krosu

Svjetski DH kup Lošinj: We Will Rock You!
Rachel Atherton i Brook Macdonald najbrži u kvalifikacijama na Lošinju

Stellenbosch: Epske bitke otvorile novu sezonu Svjetskog kupa

Prati nas