29. kolovoza 2021

U subotu smo svjedočili četirima utrkama u olimpijskom krosu. Svoj prvi XCO naslov osvojila je Evie Richards, a N1NO je došao do devetog svjetskog naslova…

Do sada najnapetije izdanje XCO utrkivanja u Val di Sole! Jučer je u kategoriji seniorki briljirala bivša svjetska U23 prvakinja u ciklokrosu u kategoriji do 23 godine, a u kategoriji seniora Švicarci su najavili da će sezona Svjetskog kupa i dalje biti vrlo napeta! 

Naš jedini predstavnik jučer, Anthony Bilić (na naslovnoj fotografiji), završio je utrku u kategoriji muški U23 s dva kruga zaostatka.

XCO seniori: I… tko je kralj olimpijskog krosa?

Dugo smo očekivali utrku svih utrka. Obračun dvojice Švicaraca: Osmostrukog svjetskog prvaka i ovogodišnjeg gotovo sigurnog pobjednika Svjetskog kupa. Nino Schurter protiv Mathiasa Flueckigera. Nažalost bez van der Poela i Pidcocka.  

Na kraju je Nino Schurter uspio doći do čak devetog naslova svjetskog prvaka u svojoj karijeri.

Nino Schurter, ove se godine nije najbolje snašao na utrkama Svjetskog kupa. Stalno mu izmiče trideset treća pobjeda na Svjetsko m kupu i izjednačavanje s Francuzom Julienom Absalonom. Izgorio je na Olimpijskim igrama, nije čak ni postao švicarski nacionalni prvak. S druge strane, Mathias Flueckiger doživio je drugo proljeće, bio je superiorniji u utrkama Svjetskog kupa, osvojio je srebro na Olimpijskim igrama i čekao je samo naslov svjetskog prvaka.

Bitka za pobjedu bila je ljuta, a nakon sat, 22 minute i 31 sekundu za jedva dvije sekunde i posljednjih par stotina metara Schurter je u ciljnu ravninu došao ispred Flueckigera i osvojio rekordni deveti naslov svjetskog prvaka! Flueckiger se morao zadovoljiti srebrom, a broncu je osvojio Francuz Victor Koretzky s više od minute zaostatka za pobjednikom.

Rezultati

XCO seniorke: Od zlata u ciklokrosu do zlata u Val di Sole!

U ženskoj elitnoj kategoriji naslov je branila Francuskinja Pauline Ferrand Prevot. Povela je nakon startnog kruga i stekla nešto manje od 20 sekundi prednosti. Za njom je vozila Britanka Evie Richards, a na trećem mjestu Švicarka Sina Frei. 

Na kraju je Evie Richards uvjerljivo osvojila znatnu medalju na Svjetskom prvenstvu.

Skupinu iza spomenute trojke vodila je Nizozemka Anne Terpstra, a za njom Švicarka Jolanda Neff, Poljakinja Maja Wloszczowska (posljednja svjetska utrka u bogatoj karijeri) te Australka Rebecca McConnell. U tom je trenutku njihov zaostatak iznosio gotovo minutu.

Brz tempo Pauline Ferrand Prevot malo je opao i suparnice su joj se počele približavati, prvo Evie Richards. Britanka je sredinom druge runde uhvatila Francuskinju i počela diktirati tempo koji Ferrand Prevot nije mogla dugo zadržati. Britanka se “odlijepila” od Francuskinje i odvezla dalje. U četvrtoj rundi Nizozemka Anne Terpstra napala je iz pozadine, prestigavši ​​Francuskinju, potonja je nastavila popuštati i jedva odbijati napade Sine Frei i Jolande Neff.

Prvi XCO naslov u ženskoj kategoriji za Veliku Britaniju!

Evie Richards nastavila je samostalno voziti i bila je blizu uspjeha u karijeri, dok je Anne Terpstra sigurno vozila na drugom mjestu. Tako je bilo sve do cilja koji je nakon sat vremena, 23 minute i 52 sekunde prva prešla Evie Richards i osvojila naslov svjetske prvakinje. Minutu i 3 sekunde iza nje, Anne Terpstra stigla je do cilja.

Dvoboj za treće mjesto bio je otvoren sve do cilja, kroz koji se Sina Frei, aktualna svjetska prvakinja u kratkom krosu, vozila do brončane medalje. Olimpijska prvakinja Jolanda Neff morala se zadovoljiti četvrtim mjestom. Trostruka svjetska i aktualna prvakinja Europe Pauline Ferrand Prevot utrku je završila na šestom mjestu. Prethodila joj je Maja Wloszczowska, koja se na kraju sezone oprašta od vrhunskih utrka.

Rezultati

U23 muški: Prejaki Čileanac!

Borba za naslov svjetskog prvaka odlučena je u prvom krugu, kada je Čileanac Martin Kossmann Vidaurre poveo i do kraja oduzeo minutu i 3 sekunde prednosti. Za test u pet krugova trebalo je sat, 10 minuta i 31 sekundu. Njegova pobjeda nije bila ugrožena niti na trenutak. Talijan Juri Zanotti osvojio je srebrnu medalju izvrsnom vožnjom u drugoj polovici utrke. Bronca je otišla u Švicarsku Joelu Rothu. Potonji je zaostao minutu i 38 sekundi.

Rezultati

Djevojke U23: Dvostruko austrijsko slavlje!

Austrijanka Mona Mitterwallner od početka je samostalno vozila te je iskoristila dvije minute i četiri sekunde prednosti u odnosu na svoju sunarodnjakinju Lauru Stigger. Treće mjesto osvojila je Dankinja Caroline Bohe (+3: 26), četvrta je bila Talijanka Marika Tovo, a peta Mađarica Kata Blanka Vas.

Rezultati

4X muški: Nepobjedivi češki bombarder!

Tomaš Slavik nije samo veteran četveroboja, on je i legenda ove discipline. Za pojasom već ima dva naslova svjetskog prvaka (2010. i 2014.) te drugo mjesto sa Svjetskog prvenstva 2018. U petak je u Dolini sunca svojoj bogatoj zbirci medalja dodao još jedno zlato! U velikom finalu bio je spretniji od Francuza Adriena Lorona, Austrijanca Hannesa Slavika i Talijana Marttija Sciortina .

Žene: Mlada BMX-erica sa škrgutom zuba

Čehinja Michaela Hajkova, poznatija u disciplinama BMX i pumptrack, odradila je suvereni posao protiv konkurentica  i osvojila titulu najbolje u četveroboju. U finalu su joj pridružile Francuskinja Mathilde Bernard (u ovoj areni bila je treća u 2019.), Bolivijka Anna Sara Rojas te Njemica Raphaela Richter.

E-MTB Muški: Prosječna brzina 19,3 km/h

U sedam krugova i 16,66 kilometara pune brzine, također u petak, Francuz Jerome Gilloux osigurao je svjetski naslov za 51 minutu i 44 sekunde. Gilloux (konkurent u seriji e-EWS) ponio je zlato kući nakon prošlogodišnjeg srebra. 

Drugo mjesto pripalo je njegovom sunarodnjaku Hugu Pigeonu (+0: 18), a treće mjesto osvojio je svjetski prvak u disciplini kratki kros, Amerikanac Christopher Blevins. Potonji je već zaostao minutu i jedanaest sekundi.

E-MTB žene: Šest krugova u manje od 50 minuta

Švicarka Nicole “zlatna” Goeldi povela je sredinom drugog kola i nije je popustila sve do cilja. Za rutu dugu 14,3 kilometara trebalo joj je 49 minuta i 24 sekunde. Francuskinja Laura Charles najviše joj je disala za vrat, no na kraju je morala priznati superiornost Švicarki te je s zaostatkom od 13 sekundi osvojila srebro. Bronca je pripala Njemici Sofiji Wiedenroth koja je za pobjednicom zaostala 43 sekunde.

Foto: UCI Mountain Bike, Klavdij Blažko, Loris Bilić

Pročitaj i
SP Val di Sole Report: Naši juniori solidni!

Prati nas