26. kolovoza 2017

Napeta subota u finalu Svjetskog kupa. Odlične vožnje, nekoliko pehova, ovog puta ne vremenskih. U Elite kategoriji napete borbe među favoritima.

Na zadnjem spustu Svjetskog kupa u Trentinu sve oči bile su uperene u troboj GwinMinnaar i Brosnan. Inače je cijela utrka bila jako zanimljiva i na stazi zvanoj “Black Snake”, koja je za ovu sezonu dobila nekoliko novih linija, u svim kategorijama odvijale su se izuzetne borbe.

Juniori

Iako je o ukupnom naslovu prvaka već sve odlučeno, prvi favorit utrke bio je Kanađanin Finn Iles (Specialized Gravity), koji je od starta vozio svoju utrku i za dobre dvije sekunde prestigao Britanca Matta Walkera (Madison Saracen Factory Team), dok je treći bio Francuz Sylvain Cougoureux (Les Gets Intense Team).

Ukupni poredak – Iles s 400 bodova pred Cougoureuxom sa 185, na trećem mjestu je Walker sa 180 bodova. Već sada se šire glasine da se za njega zanimaju i drugi timovi, iako je kraj Illesove juniorske karijere i sljedeće sezone seli se u Elite kategoriju. Iles ima potpisan ugovor sa Specializedom do kraja sezone 2019.

Djevojke

Prije finala su još bile moguće neke kalkulacije oko ukupne pobjede kod djevojaka. Ali prvo su djevojke morale završiti utrku. Jako dobro vrijeme postavila je Švicarka Emilie Siegenthaler (Pivot Factory Racing) i dosta vremena provela na hot seat-u. Zatim je odličnom vožnjom i na oduševljenje domaćih navijača, Eleonora Farina (GB Rifar Mondraker ASD) postavila tri sekunde bolje vrijeme. Rachel Atherton (Trek Factory DH) je nakon najbrže odvoženog gornjeg dijela, u donjem malo popustila, što je bilo dovoljno za trenutno vodstvo, ali za pobjedu očito ne.

Britanka Tahnee Seagrave (Transition Bikes / FMD Factory) odvozila je skoro savršenu utrku, na tri mjerenja postavila najbolje vrijeme i tako je bilo i u cilju. Možda je Tahnee pomagao i novi bicikl (model iz 2018.). Australka Tracey Hannah (Polygon UR) je bez obzira na najveću izmjerenu brzinu na stazi (50,861 km/h) završila treća, Francuskinja Myriam Nicole (Commencal Vallnord) je usprkos nekoliko nekoliko sitnih grešaka osvojila drugo mjesto.

Ukupni poredak Svjetskog kupa – na prvom mjestu Myriam Nicole (1375 bodova), na drugom mjestu Tahnee Seagrave (1284 bodova) i na trećem mjestu Tracey Hannah (1270 bodova). 

Muški

Troboj, drama, napetost, igra živaca, sreća, pehovi … Sve to bilo je prisutno na današnjoj utrci elitne muške kategorije. Sve oči bile su uperene u Minnaara, Gwina i Brosnana. Te u nebo. Vrijeme je na sreću izdržalo. Tek 15 minuta nakon kraja finala počela je padati kiša.

Prvo je s odličnom vožnjom sve iznenadio Britanac Laurie Greenland (MS Mondraker), koji je usprkos sporijem startu, u drugoj polovici doslovno letio. Vidi se da mu VdS leži već od prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Nakon toga broj 23!, Francuz Amaury Pierron (Commencal Lac Blanc). Odličan gornji dio, donji dio kao po tračnicama. Nitko od natjecatelja iza njega nije uspio postaviti bolje vrijeme, ni Bruni, ni Vegier, ni jedan od trojice boraca za ukupnu pobjedu – Australac Troy Brosnan (Cnayon Factory DH), koji je zaostao za svima gore navedenim i uvrstio se jedno mjesto pred Greenlandom. 

Na startu su ostala samo još dva natjecatelja, glavni suparnici i najveći favoriti za pobjedu – Gwin i Minnaar. Prvo je na stazu krenuo drugoplasirani iz jučerašnjih kvalifikacija Južnoafrikanac Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate). Na gornjem dijelu staze imao je šesto najbolje vrijeme, pa je pojačao tempo i na pola staze je već imao treće vrijeme, smanjivao je zaostatak, a onda …peh. Prvo greška, nakon toga i probušena guma.. Nakon što je sasvim polako stigao do cilja, publika ga je nagradila glasnim aplauzom. 

Na startu je bio samo još beskompromisan vozač Aaron Gwin (THE YT Mob). Treće vrijeme u gornjem dijelu, zatim drugo vrijeme i minimalna razlika u usporedbi s vodećim Pierronom, na drugoj polovici staze samo još gradacija i dva najbolja vremena te prednost od sekunde i četiri desetinke u cilju. Tako je Aaron Gwin osvojio već 19. pobjedu u Svjetskom kupu i peti naslov pobjednika Svjetskog kupa! Prošle je godine upravo on imao sličan peh na istoj stazi, kad je na Svjetskom prvenstvu jadno završio sa slomljenim obručem, ove godine je na žalost to bio Greg Minnaar.

Ukupni poredak – Gwin, Pierron, Bruni, Vergier i Brosnan.

Ukupni poredak Svjetskog kupa – 1. mjesto Gwin (1149 bodova), 2. mjesto Brosnan (990 bodova) i treće mjesto Minnaar (974 bodova).

Ukupni poredak

Foto UL

Prati nas