27. kolovoza 2021

Jučer su se prvi put borili za dugine majice u kratkom krosu. U konkurenciji juniora u olimpijskom krosu dominacija Francuza, a hrvatska reprezentacija stekla je lijep broj bodova…

Val di Sole nikada nas nije razočarao. Odredište je to održavanja brojnih utrka Svjetskog kupa te već dvaju Svjetskih prvenstava. Jučer srećom još nije bila počela padati kiša, skliske i prašnjave staze omogućile su atraktivne vožnje i puno novih iskustava za naše juniore i juniorku.

XCO juniorke: Francuskinje pokazale zube, Anja solidna

U kategoriji juniorki bitka za pobjedu odlučena je tek u posljednjih nekoliko stotina metara. Naslov svjetske prvakinje osvojila je Francuskinja Line Borquier koja je svoju sunarodnjakinju Oliviu Onesti prestigla za samo pet sekundi. Talijanka Sara Cortinovis zauzela je treće mjesto sa šest sekundi zaostatka.

Još jedna Francuskinja, Tatjana Tournut, od starta je najbrže krenula, bila je najbrža u startnom i prvom krugu, ali je potom pala na četvrto mjesto. Inicijativu je preuzela Olivia Onesti, no nju je u prošlom kolu pretekla kasnija svjetska prvakinja Line Burquier. Tatiana Tournut završila je na četvrtom mjestu s minutom i 10 sekundi do kraja.

Line Borquier je prije manje od dva tjedna osvojila naslov prvakinje Europe i bila je dijelom pobjedničke štafete u Val di Sole. Dvostrukim slavljem mladih i četvrtim mjestom Francuzi su dokazali da svaku generaciju pojedinačno sustavno pripremaju za najveća natjecanja. 

Naša predstavnica Anja Nadu osvojila je 49 mjesto u krugu s pobjednicom.

Rezultati

XCO juniori: Simultanka Francuza, naši pokazali zajedničku snagu

U muškoj kategoriji juniora Francuz Adrien Boichis vodio je gotovo od samog početka, stekao u međuvremenu dovoljno prednosti i na kraju prestigao konkurenciju za više od minute. Na drugom mjestu bio je Kolumbijac Camilo Andres Gomez, koji je veći dio utrke odvezao na trećem mjestu, ali je poveo na kraju trećeg kruga i u finišu za osam sekundi prestigao trećeplasiranog Švicarca Nilsa Aebersolda. Potonji je također osvojio treće mjesto na Europskom prvenstvu u Novom Sadu. Aktualni europski prvak Ukrajinac Oleksandr Hudyma završio je utrku na četvrtom mjestu.

Naši juniori:

41 – Fran Bošnjak +7:15

66 – Ivan Okmažić +11:27

80 – Ivan Peruško -1

Rezultati

Juniori: Foto galerija

XCS seniorke: Borba do ciljne crte

Otrov se drži u malim bočicama! Prvu zlatnu medalju u povijesti osvojila je Švicarka Sina Frei koja je u ciljnom sprintu za dlaku pobijedila Britanku Evie Richards, a treće mjesto osvojila je Francuskinja Pauline Ferrand Prevot sa sekundom zaostatka. Tijekom cijele utrke Britanka Richards bila je na prvom mjestu, u posljednjem krugu “povukla” je Francuskinja Ferrand Prevot, ali ne dovoljno jako, jer je napala Frei s četvrtog mjesta i veselila se naslovu svjetske prvakinje. Ona je prva službena svjetska prvakinja u disciplini kratkog krosa!

Rezultati

XCS seniori: Veni, vidi, vici!

Amerikanac Christopher Blevins je srebrnoj medalji iz utrke štafeta pridodao zlato i postao prvi svjetski prvak u ovoj atraktivnoj disciplini. Borba za drugo mjesto vodila se između Brazilca Henriquea Avancinija i Nijemca Maximiliana Brandla. Srebro je otišlo dvije sekunde iza Avancinija, Brandl je osvojio broncu. Potonji je također poveo u posljednjem krugu, stekavši nekoliko sekundi prednosti, no to nije bilo dovoljno, jer je Blevins eksplodirao u posljednjih nekoliko stotina metara i suvereno slavio.

Rezultati

Štafete:

Još u srijedu održana je štafetna utrka, a zlato su osvojili Francuzi s izvrsnom šestorkom: Mathis Azzaro, Adrien Boichis, Lena Gerault, Tatiana Tournut, Line Burquier i Jordan Sarrou! Skoro su za minutu prestigli američku štafetu (Christopher Blevins, Brayden Johnson, Savilia Blunk, Ruth Holcom, Kate Courtney i Riley Amos ). Bronca je pripala Njemačkoj koju su predstavljali Leon Kaiser, Paul Schehl, Sina van Thiel, Nina Benz, Ronja Eibl i Luca Schwarzbauer. Hrvatska niti ovaj puta nije nastupila u štafeti.

Rezultati

Video: Staza olimpijskog krosaOgled proge olimpijskega krosa

Jedan krug znatno obnovljenom stazom s još više tehničkih detalja u MTB parku Bikeland. U društvu s poljskom reprezentacijom i njihovim tehničkim trenerom Przemekom Gierczakom.


Video: Spust sa svjetskim prvakom

“Crnu zmiju” predstavlja nam aktualni svjetski prvak u spustu, Britanac Reece Wilson .

Fotografije: HBS (naslovna: dva Ivana i Fran), Loris Bilić te Klavdij Blažko @ klavdij7blazko

Prati nas