25. lipnja 2024

Cjelodnevno utrkivanje po vrućini, izvrsnim stazama na slovenskoj strani Žumberačke gore. Nastupilo je i nekoliko brzih stranaca, a Slovenci su proglasili nove nacionalne prvakinje i prvake…

Organizatori iz Biciklističkog društva Zverinice iz Novog Mesta pripremili su čak šest brzinskih ispita na slovenskoj strani Žumberka te “power stage” za kategoriju e-bikera. Ukupno se na dugoj stazi skupilo oko 1300 vertikalnih metara uspona i spustova, a za one najbrže čak i više od 15 minuta “neto” utrkivanja.

SloEnduro

Nakon pljuskova staza je bila potpuno suha, a temperature prilično ljetne, pa su okrjepne stanice svima itekako dobro došle.

Na natjecanje u Dolenjsku stiglo je dvjestotinjak biciklista. Većinom slovenske predstavnice i predstavnici koji su se ujedno borili za medalje i naslove na dvanaestom Nacionalnom prvenstvu u ovoj disciplini. No bilo je i stranaca od kojih su neki lovili bodove za plasman koji vodi u Svjetski kup. Osim slovenskih, na startnoj listi bili su i natjecatelji iz Austrije, Hrvatske, Finske, Mađarske i Južnoafričke Republike. Iz JAR je došao upravo lanjiski pobjednik Keira Duncan koji se i ovoga puta našao u vrhu.

Naslov nacionalnog prvaka u enduru za muškarce Vid Peršak (Unior-Sinter Factory Racing), već ima osmu, a prvi naslov u ženskoj konkurenciji osvojila je Maša Komel (KK Črn trn). Ništa manje zanimljivo nije bilo ni u ostalim kategorijama.

Vid, Keira i drugi

vid peršak
Vid Peršak novoj opremi

Kod muškaraca na dugoj trasi trojica su se odvojila na početku. Iskusni i favorizirani Peršak, prošlogodišnji pobjednik Keira Duncan i prvak SloEndura Miha Smrdel (MBK Črni Vrh). Duncan je dobio prvu etapu, Peršak je poveo pobjedom u drugoj, Južnoafrikanac se opet približio pobjedom u trećoj, a onda su Peršak pobjegle još dvije pobjede i slavio s 3,58 sekundi prednosti ispred Duncana. Smrdel, koji je pobijedio na posljednjoj etapi, mogao se veseliti ukupnom trećem mjestu i srebrnoj medalji nacionalnog prvenstva, zaostavši za Peršakom 20,61 sekundu.

Bronca nacionalnog prvenstva pripala je četvrtom mjestu u apsolutnom plasmanu Davidu Ivartniku (staze Golovec), koji se tek prošli vikend vratio s operacije lakta. U četiri etape David je bio iza najbrže trojice, dva puta ispred Smrdela, ali je u dvije izgubio nešto više vremena. U apsolutnoj muškoj konkurenciji na dugoj je trasi peti bio Jan Markič (UC Caprivesi), prvak iz 2019., koji se u posljednje vrijeme natječe uglavnom u Italiji.

Tianova potvrda u juniorima

Ovoga puta juniori nisu bili tako brzi kao prošli tjedan u Koruškoj. Pobijedio je Mađar Áron Bábo (FRO Racing), ukupno bila na 7. mjestu. Inače, imao je lošiji start i završio sa 6. i 5. mjestom, ali je osvojio četiri etape – dovoljno za pobjedu ispred Tiana Pečnika (KK Ravne na Koroškem). 

Juniorka Maša u vrhu

maša komel
Maša Komel

Maša Komel u enduru se natječe tek drugu sezonu. Pošto je izostala prethodna prvakinja Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) nije bilo iznenađenja. Luciji Milinar (KK Ravne) prepustila je jednu od etapa, ali je na kraju slavila s velikom prednošću. Druga je bila  Maja Vojska (MBK Črni Vrh), a treća Lucija Mlinar.

Shimano SuperStage

Nežka Libnik je po četvrti put ove godine bila najbrža natjecateljica na Shimano SuperStage, dok je kod muškaraca “plavu” etapu, prvu etapu dana, osvojio Keira Duncan.

Sve rezultate potraži na sloenduro.com

Ukupni poredak SloEndura 

U muškom poretku s tri pobjede i jednim drugim mjestom Vid Peršak još je čvršće u vodstvu s 1500 bodova, drugi je Miha Smrdel s 900 bodova, a njegov klupski kolega Jernej Kavčič je treći sa 780 bodova. Na 4. mjestu je najbolje rangirani junior Áron Babó sa 735 bodova, a na 5. mjestuje Tilen Leban (Deš Fleš) sa 710 bodova. Obojica su blizu trećeg mjesta.

U ženskoj kategoriji Maša Komel je učvrstila vodstvo ispred Lucije Mlinar, Maja Vojska stigla je do trećeg mjesta i za Lucijom zaostaje samo 20 bodova.

Poredak provjeri ovdje

U SloEnduru slijedi…

Odmor! Sljedeća utrka je na rasporedu 31. kolovoza i 1. rujna: Prvi SloEnduro Maribor-Pohorje. O tome uskoro više na sloenduro.com.

Fotografije Matej Lovrič

Više fotografija potraži u objavi na sloenduro.com

Pročitaj i
SloEnduro dan Cilenca Trails report: Zabava i stotinke u Zagorju
SloEnduro dan Falkenberg Report: Crveno i crno usred grada
SloEnduro Borovci Report: Dvoboj za pobjedu i brzi juniori

Prati nas