sloenduro celovec klagenfurt
18. svibnja 2024

Novi park u središtu Klagenfurta ugostio je drugi SloEnduro dan i oko 140 sudionika iz sedam zemalja. Cjelodnevno feštanje po ne baš laganim stazama…

Serija SloEnduro puno je više od nacionalne serije. U jedanaest sezona organizirali smo događanja u Hrvatskoj, Italiji, Austriji i Mađarskoj. Da ne govorimo odakle sve dolaze sudionici. Azijata se u ovom trenutku ne sjećamo, ali inače je sudionika bilo sa svih strana svijeta.

Tako new bilo neobično kada smo u prvoj sezoni našeg novog nenatjecateljskog formata, SloEnduro dana, otišli u obližnju austrijski dio Koruške. U kalendaru SloEndura 2017. imali smo jedinu čisto austrijsku utrku, Enduro Gradec, te dugu i bogatu tradiciju prekogranične Black Hole Enduro utrke koja je 2015. prva povezala slovensku i austrijsku Korušku, Jamnicu i Petzen, te kasnije dva puta ugostio najbolje na svijetu .

Bio je to tek drugi SloEnduro dan, a prvi je održana krajem ožujka u Novoj Gorici odnosno u Solkanu. Treći je danas na stazama Cilenca u Zagorju ob Savi!

Park usred grada

Ovaj put nas je organizacija za turističku promidžbu glavnog grada Koruške na Vrbskom jezeru u suradnji s mladom lokalnom udrugom brdskog biciklizma mtb9020 ugostio praktički usred Klagenfurta, grada s više od 100.000 stanovnika. Brdo Falkenberg uzdiže se točno 232 metra iznad površine Vrbskog jezera. Na južnoj padini prema jezeru i gradu vladaju planinari, dok je na sjevernoj, samo nekoliko dana prije događaja, svečano otvoren klaster staza za brdski biciklizam.SloEnduro dan Klagenfurt – Falkenberg pronašao dom označen crvenom bojom Jelly Belly (po popularnom bombonu, jelly beans) i označen crnom bojom Scooby (po onom psećem teletu iz crtića).

Baza događanja bila je u dvorištu stare gostionice Felsenkeller uz stariju pivovaru Schleppe, za koju je Schleppe Alm do prije nekoliko godina bio malo skijalište s parkom za snowboard. Malo dalje na sjevernoj strani Falkenberga nalaze se staze po kojima se prošle subote spuštalo oko 140 biciklista iz Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije. Jori i Martin iz Villacha ponovno su popisu dodali još dvije zemlje: Finsku i SAD, ukupno sedam.

Ali nije bilo smiješno

Dvadesetak minuta uspona (150 nv), malo čekanja i druženja na vrhu i krećemo. Jutro na jednoj, a popodne na drugoj stazi. Mnogi su odradili šest-sedam krugova, neki i osam, tako da je to bilo i preko 1000 metara uspona. Neki su odradili i manje vožnji od planiranog, jer istini za volju, spustovi su bili prilično zahtjevni s nekim strmim dionicama i korijenjem, a nekima ni lakši obilazni putevi nisu bili dovoljno dobro rješenje.

Grupa je bila doista šarolika, ne samo zbog šarolikog međunarodnog sudjelovanja: bilo je nekoliko asova koruškog i štajerskog endura (Peter Mihalkovits, Matthias Stonig, Lukas Stromberger, Timmy Fockenberger, Hannes Petek, Gerd Skant…), mladi slovenski natjecatelji… nekoliko veterana u spustu, poput Georga Vita, i olimpijca u snowboardu Stefana Kaltschütza.

Posebna postignuća

Tek drugi SloEnduro dan u povijesti, ali neke od nagrada za “posebna postignuća” već su klasične. Recimo, ako slomiš okvir ili vilicu na stazi, nagrada ti neće izmaći. I nagrada za najbrojniju ekipu, a to je začudo bio domaći mtb9020, iako su uz stazu rasporedili cijelu četu redara. Ovoga puta fotograf je odabrao i najfotogeničniju boju kacige i naočala. I još… Puno lijepih nagrada i nasmijanih lica.

Isprobaj biciklističke staze Falkenberg

Gostionica Felsenkeller udaljena je samo 10 minuta vožnje biciklom od Novog trga (Neuer Platz) u Klagenfurtu. Odatle do početka uspona do vrha staza još pet minuta. Uspon na vrh moguć je i s južne strane, s jezera.

Ako si u Klagenfurtu i imaš vremena i bicikl, moraš probati!

Biciklističke staze Falkenberg i Trailforks

www.sloenduro.com

Fotografije Pamina Pollanz @paminapollanzfotografija

Pročitaj i
SloEnduro Borovci Report: Dvoboj za pobjedu i brzi juniori

Prati nas