sloenduro cilenca
31. svibnja 2023

Četvrta utrka serije u sezoni 2023. održana je u Zagorju na Savi, na stazama Cilenca trails. Nakon dvije masne i jedne potpuno mokre utrke, konačno se digla prašina!

SloEnduro Cilenca (utrka je premijerno održana lani) u nedjelju je privukla 194 biciklistica i biciklista iz pet zemalja – domaćih, svih susjeda osim Talijana, te jednog Francuza: Ange iz Ljubljane…

Ne samo da je staza ovog puta bila suha, već su domaćini iz Biciklističkog kluba Zagorska dolina već poznatim stazama Cilenca dodali dvije nove. Na prvoj su dan započele sve kategorije, a na drugoj su je završili sudionici duge staze, koja je činila veći dio četvrtog brzinca, ujedno i ovogodišnje Spar Online SuperEtape. Ovo je, uz najdužu drugu etapu, s kojom je dijelila gornji dio i za koju je samo najbržem trebalo manje od četiri i pol minute, bila i fizički vrlo zahtjevna zbog nešto uspona. Teško bi se moglo reći da je utrka uzbrdo popularna među natjecatelji(ca)ma, ali i to je dio discipline enduro.

Vid Peršak je nepobjediv

Kako su se vodeći u generalnom plasmanu Miha Smrdel i njegov vršnjak i klupski kolega Jernej Kavčič (obojica MBK Črni Vrh) fokusirali na maturu, bilo je jasno da će na startu biti još manje natjecatelja koji mogu ukrasti koji brzinac ili ukupnu pobjedu Vidu Peršaku (Orbea Fox Enduro Team).

No to ne znači da nisu pokušali. Vid je doista dobio sva četiri brzinca, ali David Ivartnik (Golovec trails) cijeli mu je dan bio za petama. Nikad nije jako zaostajao, ali je na kraju, nakon nešto više od 13 minuta “neto” utrke, ipak zaostao 28 sekundi. Ostali natjecatelji bili su pola minute sporiji, ali bliže jedan drugom. Tim Krašovec (Wolf Racing Team) s dva četvrta i jednim trećim mjestom veselio se trećem postolju. Austrijanci Timmy Fockenberger (Radwerker.at) i Valentin Frey (Team Dorrong) također su zauzeli 4. i 5. mjesto na dodjeli nagrada. U drugoj utrci zaredom među pet najboljih nije bilo juniora, pa su se odmah iza njih svrstali Maj Babačič (Calcit Bike Team) na šestom i Miha Jerkič (KK Črn trn) na sedmom mjestu – prvi s jednim i drugi s čak dva treća mjesta, no obojica su doživjeli po jedan pad.

Ukupni poredak – muški

S dvije pobjede i jednim trećim mjestom Smrdel je skupio dovoljno bodova (1050) da i uz propuštenu utrku ostane na vrhu ljestvice. Ivartnik (860) napredovao je s 4. na 2. mjesto, Jerkič (820) ostao je treći. Peršak se sa 7. popeo na 4. mjesto s dvije pobjede u dva nastupa. S drugog na peto mjesto pao je Nejc Huth (Energijateam.com) , koji je također napustio Cilencu.

Tina Smrdel povećava prednost

Čast obitelji Smrdel i kluba MBK Črni Vrh uspješno je u odsutnosti brata obranila Tina Smrdel. Pobijedila je u tri od četiri brzinca, uključujući Spar Online SuperStage. Drugu etapu Tek je Teja Cerar (Golovec Trails) jednom bila bolja od nje, u drugoj ju je etapi dobila je za nešto više od dvije sekunde, no to joj nije donijelo drugo mjesto u ukupnom poretku – sekundu joj se primaknula Maša Komel (KK Črn trn), koja je zauzela i svoje treće mjesto i prvo poboljšano postolje u seriji SloEnduru od prije dva tjedna za jedno mjesto više.

Ukupni poredak – žene

Tina Smrdel prikupila je već 1400 bodova, druga je Tamara Homar (ŠKD Super potencial, ovaj put je bila četvrta) s 830 bodova, a treća je pobjednica iz prve dvije utrke, Slovakinja Simona Kuchyňková s 800 bodova. Zatim slijede Maja Vojska (Črni Vrh, ovaj put sedma) sa 740, Komel sa 730 i Cerar sa 720 bodova.

Ostale kategorije na dugoj stazi

Već smo spomenuli dvojicu najbržih juniora, Babačiča i Jerkiča, koji su bili odmah iza najbrže petorke. Treći je bio Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team) na 12. mjestu u ukupnom poretku.

Veterani su vodili veliku borbu – najbrža trojica, svi iz kategorije master 1, završili su između 15. i 17. mjesta u ukupnom poretku, s razmakom od samo nešto većim od dvije sekunde. Prošlosezonski povremeni sudionik Nejc Černilogar (MTB klub Kranj Scott Team) snagom je odnio veteransku pobjedu na fizički zahtjevnoj drugoj i četvrtoj etapi, a potom Marko Fink (KD Zverinice) i Mitja Potočin (KD Hrastnik). Prvi iz mastera 2 bio je Luka Peskar (KD Ram), u masteru 3 još jedan plasman napravio je Martin Brus (Kamplc Racing Team) .

Najbrži amater ponovno je bio Žiga Šemrov (ŠKD Super potencijal) na ukupno 11. mjestu.

U kategoriji e-bicikala pobijedio je Tadej Tekavčič (Golovec trails) koji je osvojio tri od pet etapa, a uvjerljivo i “powerstage” s usponom.

Svi rezultati na SloEnduro Cilenca

Poredak nakon četiri utrke serije

Fotografije: Matej Lovrič @obalnabikescena

Više fotografija potraži u reportaži na sloenduro.com

SloEnduro

Pročitaj i
SloEnduro Perkmandeljc Report: Dvjesto mokrih na uspješnoj premijeri

Prati nas